- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je propao Liverpul i da li je Nemac za sve kriv?

© AP Photo / Jon SuperLiverpul, Klop, Salah, Firmino
Liverpul, Klop, Salah, Firmino - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Pratite nas
Liverpul je u utorak uveče izgubio na svom terenu od Reala sa 5:2 u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona i faktički već ispao iz nokaut takmičenja. Blamaža i sramota koju su navijači „Crvenih“ gledali 75 minuta, ispostavila se kao istorijska, jer je ovo bio i najteži poraz englskog velikana na svom terenu na međunarodnoj sceni.
Istovremeno, ovaj rezultat se poklapa i sa posrtanjem u Premijer ligi, gde tim Jirgena Klopa nije konkurentan za titulu Mančester sitiju, kao prethodnih sezona. Daleko su od vrha tabele, a zaostaju šest bodova za petim mestom, koje vodi u Ligu Evrope.
Nisu popularni „Crveni“ više u kombinaciji ni za trofeje u kupu, izgubili su sve važne utakmice ove godine i sami nametnuli pitanje - da li je ovo kraj dominacije Liverpula na koju smo navikli.
Liverpul - Real, Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Istorijska „petarda“ i sramota Liverpula – Real pokazao ko je kralj

Katastrofalne transfer odluke

Razloga za propast velikana engleskog fudbala je mnogo. Od prodaje Sadija Manea prošlog leta Bajernu i samouništenja trofejnog napadačkog trija (Mane-Salah-Firmino), gde je ovaj treći, Brazilac, „zakucan“ trenutno za klupu.
Zatim propusta u dovođenju centralnih vezista, jer su prerano spali na mladog Stefana Bajčetića (18), dok su Džordan Henderson i Džejms Milner, pa i Fabinjo i Tijago Alkantara igrački poprilično postali istrošeni.
© AFP 2023 / FRANCK FIFESadio Mane, Liverpul
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Eh, da im Real nije ukrao Kamavingu ispred nosa, dok se dovođenje Brazilca Artura kao jeftinije varijante ispostavilo kao poptuni promašaj. Kad smo već kod loših kupovina, spomenimo i Darvina Nunjeza, koji je stigao za 80 miliona evra iz Benfike da neverovatnim promašajima uveseljava protivničke navijače.
Na sve to nadovezale su se konstantne povrede Dioga Žote i Luisa Dijaza koje su oslabile špic napada. Sa njima dvojicom bi priča možda bila drugačija, ali...
Tu je i „matora“ odbrana sa skupocenim Virdžilom Van Dajkom i ovima oko njega koja ne deluje više tako strahovladno kao prethodnih godina. Holanđanin je od Mundijala u Kataru u velikom padu forme, a na to je ukazao i nekadašnji kapiten Liverpula Džejmi Karager.

„Virdžil van Dajk je rekao pre nekoliko meseci da ja ne bih mogao da igram u ovoj poslednjoj liniji Liverpula. Mislim da bih trenutno mogao da zauzmem njegovo mesto“, rekao je Karager u analizi debakla protiv Reala.

Real je odigrao maestralno utakmicu. Prekaljen je to tim i na njega ne treba trošiti reči, a kvaliteti Benzeme, Vinisijusa, Valverdea, Modrića i ostalih samo su ogolili sve mane ovog tima Liverpula.
Da je engleski velikan u velikom problemu jasno je i drugoj legendi kluba sa „Enfilda“ Stivenu Džerardu.
„Ovo je sudar sa realnošću. Liverpul je savršeno startovao. Ali od momenta kada se Real vratio, on je dominirao. Svaki tim koji primi pet golova, mora da sprovede dublju analizu. Sada je potrebno da tim ponovo pronađe dušu“, rekao je Džerard.

Neuspela prodaja „Crvenih“

Problemi Liverpula mogli su se naslutiti i prošlog leta kada se prvi put, istina stidljivo, pojavila informacija u engleskim medijima da vlasnik Džon Henri želi da proda klub.
Amerikancu iz Bostona je dosta bitisanja u engleskom fudbalu, posebno posle krize nastale pandemojom korona virusa, gde su klubovi, pa i njegov u gubicima, a verovatno i zbog činjenice da nije prošla ideja o novoj Superligi Evrope u čijem je epicentru bio on, kao jedan od istaknutih čelnika.
© AFP 2023 / PAUL ELLISDžon Henri, vlasnik Liverpula
Džon Henri, vlasnik Liverpula - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Ipak, činjenica da za prodaju Liverpula, nezvanično, vlasnik bejzbol tima Boston Red Soksa, očekuje ponudu od nekoliko milijardi dolara uslovila je da trenutno nema zainteresovanih za kupovinu, posebno u jeku ovako očajne sezone kluba iz Mersisajda.

„Zaglavljeni“ s Klopom

A šta ćemo sa Jirgenom Klopom? Trofejni trener broji osmu godinu na klupi Liverpula i trenutno je najdugovečniji trener u engleskom fudbalu. Prošle godine, u jeku nagađanja da bi mogao da pruzme selekciju Nemačke, produžio je ugovor do 2026. godine.
Prošlog leta stigao je do prvog „Komjuniti šild“ trofeja pobedom nad Mančester sitijem od 3:1 u finalu na „Vembliju“. Od tog dana sve kao da je krenulo nizbrdo za Nemca, a posle loše sezone mnogi navijači se pitaju da li se možda zasitio posle gotovo decenije na klupi velikana.
Nemac za sada ponavlja da nema nameru da ode iz Liverpula, ali pitanje je koliko će ga klub trpeti ukoliko rezultati budu kao ove sezone - osrednji. Bez obzira na veličinu i stare zasluge trenera, Liverpul ne trpi prosečnost i to je opšte poznata stvar.
© AP Photo / Jon SuperLiverpul, Klop, Salah, Firmino
Liverpul, Klop, Salah, Firmino - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
Kako bilo, Klop je muški primio sinoćni debakl i poraz od Reala.
„Jasno mi je zašto ljudi misle da je ovo veliki udarac, ali u pitanju je još samo jedan rezultat, poraz i iz njega možemo da naučimo. Ne smemo da dozvolimo da ovo utiče na ostatak sezone, već da izvučemo pozitivne stvari. Poraz od 5:2 može da boli, ali morate da podvučete ono što je bilo pozitivno. Real je jedan od najboljih timova na svetu i ne moramo sve rivale tako da branimo. Hvala Bogu da ne igramo sa njima svake nedelje, jer je veoma teško braniti se", iskren je Klop.
Nemca ne napušta optimizam uprkos ubedljivom porazu. Kaže da će u revanšu 15. marta njegov tim ići na pobedu u Madridu.
„Iz ove perspektive ne deluje dobro, ali za tri nedelje, kako utakmica bude prilazila... Moraćemo da preuzmemo neke rizike, a kada njima ostavite prostor veoma su opasni. Idemo tamo da pokušamo da pobedimo i videćemo šta će biti“, zaključio je Klop.
Dušan Tadić, Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
SPORT
Kakvo iznenađenje – Ajaks častio Bačku Topolu zbog 100. gola Dušana Tadića
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Stefan ušao u istoriju Liverpula – Klop likuje: „Spoj Srbije i Španije je dobar za fudbal“
Nemanja Vidić sa suprugom - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Vidić ide do kraja protiv Džajića: „Ne odustajem, Terzić hoće da posvađa Zvezdine legende“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala