- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruska legenda u teškom stanju: „Imao je drugi moždani udar“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRepeticiя ledovogo spektaklя Ilьi Averbuha "Romeo i Džulьetta"
Repeticiя ledovogo spektaklя Ilьi Averbuha Romeo i Džulьetta - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Olimpijski šampion u umetničkom klizanju Roman Kostomarov imao je drugi moždani udar, potvrdio je izvor za agenciju RIA Novosti. Posle serije pozitivnih vesti u vezi sa dinamikom oporavka proslavljenog sportiste, iz Rusije ponovo stižu uznemirujuće vesti.
Poznati klizač nastavlja da se bori za život u moskovskoj bolnici Komunarka. Međutim, proteklih dana, počele su da stižu nove neprijatne vesti u vezi sa zdravstvenim stanjem Kostomarova. Imao je drugi moždani udar.
„Po drugi put je doživeo moždani udar, nalazi se u ozbiljnom stanji“, rekao je izvor.
Nešto ranije, objavljeno je da sportista ima hematom na jednom delu mozga. Pre toga, olimpijski šampion je bio podvrgnut operaciji u kojoj su mu amputirali deo noge, kao i po nekoliko prstiju na rukama.
Sportski doktor Aleksandar Jablunovski objasnio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije na mozgu.
„Ako pretpostavimo da je bila viralna infekcija, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme sa trombom, onda ne nastrada samo mikrocirkulacija u udovima. Isti kapilari se nalaze i u srcu i plućima, kao i u mozgu. Šlogovi su mnogo izvesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je narušena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima umire, mođe i da prsne. Kod srčanog udara, javlja se ruptura pri srcu, a kod moždanog pri vrhu mozga. Ukoliko je ovo slučaj, lekarima nije prijatno“, ocenio je doktor.
Denis Protsenko, glavni doktor u Komunarki koji se bori za život Kostomarova zajedno sa grupom najboljih moskovskih lekara, pre nekoliko dana je primetio pozitivnu dinamiku oporavka klizača.
„Povratio je funkciju bubrega. Postoje problemi sa plućima i radom srca. Kod takve infekcije, ne postoji organ koji nije zahvaćen. I zaista želim oda verujemo da će se nastaviti dinamika oporavka, iako su bilo kakve prognoze nezahvalne. U poslednjih par dana, Roman samostalno diše, ali situacija može da se promeni“, rekao je Protsenko.
I Oksana Domnina, supruga Kostomarova, je uverena u oporavak i kaže da se Roman „ponovo rodio“, posle činjenice da je ostao živ zahvaljujući čudu koje su izveli doktori. Nažalost, pozitivna dinamika oporavka je prekinuta i olimpijski šampion se opet našao na ivici smrti.
Kostomarovo stanje je počelo da se pogoršava tokom novogdišnjih praznika dok je učestvovao u predstavi na ledu „Čarobnjak iz Oza“. Ona je održan na izuzetno niskoj temperaturi od čak -25 stepeni Celzijusa.
U noći 10. januara Kostomarov je hospitalizovan u moskovskoj bolnici Komunarka. Doktori su ga stavili na respirator i uveli u veštačku komu. Olimpijski šampion je takođe prošao procedure veštačkog dopremanja kiseonika u krv.
Roman Kostomarov - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Ruski šampion preživeo agoniju: „Čudo je što je živ“
Roman Kostomarov  - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SPORT
Ruska legenda u teškom stanju posle druge operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala