- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Uz navijačku pesmu i suze Afrike ispraćen nastradali fudbaler: „Bio si inspiracija, lepo se odmori“

© AFP 2023 / NIPAH DENNISKrstijan Atsu, sanduk, Gana
Krstijan Atsu, sanduk, Gana - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Strepeo je fudbalski svet i nadao se lepim vestima iz Turske, da je fudbaler Hataja Kristijan Atsu preživeo nekako razorni zemljotres koji je pogodio tu zemlju još 6. februara, ali je, nažalost, momak iz Gane pronađen je mrtav pod ruševinama.
Njegovi ostaci dopremljeni su u nedelju popodne specijalnim avionom u Akru i u prisustvu državnih zvaničnika predati porodici koja će ga sahraniti u rodnom selu narednih dana.
Sudbina Atsua, nekadašnjeg fudbalera Čelsija, Njukasla, Porta i drugih klubova potresla je čitav fudbalski svet. Gotovo svi fudbaleri iz Gane koji nastupaju u Evropi posvetili su golove pokojnom igraču, a posebnu pažnju privukao je potez Mohameda Kudusa, saigrača našeg Dušana Tadića iz tabora Ajaksa.
Mladi napadač je posle pogotka iz slobodnog udarca skinuo dres, a ispod je bila majica sa porukom da Atsu počiva u miru. Glavni sudija odlučio je da ne sledi striktno propise i ne pokaže mu žuti karton, iako je po pravilima bio obavezan da to uradi.
„Sudija mi je rekao da to nije dozvoljeno, ali da razume situaciju u kojoj se nalazim i zahvalan sam mu za to“, istakao je posle meča Kudus.
Nekadašnji saigrači Atsua iz reprezentacije Gane Suli Muntari, Agjeman Badu, Asamoa Đan, Bafur Đan i Haminu Draman (bivši igrač Crvene zvezde), posetili su dom fudbalera i izjavili saučešće.
© AFP 2023 / NIPAH DENNISPorodica Kristijana Atsua na aerodromu
Krstijan Atsu, sanduk, Gana - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Porodica Kristijana Atsua na aerodromu
Sećanje na Atsua podelio je i Brazilac Danilo, njegov nekadašnji saigrač iz redova Porta. Defanzivac Juventusa evocirao je uspomene na dane kada su nastupali zajedno.

„Sećam se naših zajedničkih večera u hotelu na pripremama u Espinju, kada si uvek jeo piletinu, ali i kost. Kost si jeo. Uvek smo ti se smejali i pitali zašto si toliko gladan Atsu? Tog dana objasnio si nam sa svojim širokim dečačkim osmehom da si kao mali, u detinjstvu stekao navku da jedeš sve, da se ništa ne baca, jer nisi znao kada ćeš imati sledeću priliku da jedeš. Kakav udarac u stomak, bilo me sramota. Poslednjih dana u Portu tražio si mi dres i rekao da ćeš jednog dana pričati deci da si igrao u istom timu sa mnom. Ja sam taj koji ću to pričati mojoj deci da sam igrao sa tobom. Bio si inspiracija iako te nisam dobro poznavao. Odmori se lepo, brate“, napisao je Brazilac na društvenim mrežama.

Zbog tragične pogobije Atsua posebno su tužni navijači Njukasla. Ljubitelji popularnih „Svraka“ su čak osnovali i fond za prikupljanje sredstava kako bi u njegovom rodnom mestu bila izgrađena škola koja bi nosila njegovo ime.
Na krilnog fudbalera iz Gane podsetili su i minulog vikenda tokom utakmice sa Liverpulom kada su pevali pesmu koja mu je svojevremeno bila posvećena. Melodija je navijača Dinamo Drezdena, ali reči engleske...
Rusija, navijači - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Rus pretučen, a Švajcarcima već „beže“ počinioci
Nemanja Vidić sa suprugom - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Vidić ide do kraja protiv Džajića: „Ne odustajem, Terzić hoće da posvađa Zvezdine legende“
Vladan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Vladan je izabrao Srbiju – „Doneo je odluke koje su ga odaljile od Bosne i Hercegovine“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala