- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanac vodi ka „dužničkom ropstvu“ – za osam meseci je srušio sve što je Rus gradio 11 godina

© AP Photo / Matt DunhamRoman Abramovič
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Prošlo je osam meseci od odlaska Romana Abramoviča iz Čelsija, ali fudbalskom klubu iz Londona u najmanju ruku ne ide nabolje – tim je u Premijer ligi daleko od borbe za titulu, a navijači se sve više sećaju nekadašnjeg vlasnika kluba. I nisu zadovoljni radom Amerikanaca koji su preuzeli klub jer ih vode u pravo dužničko ropstvo.
Bes navijača je najpre izazvao debakl u FA Kupu i poraz od Mančester sitija od 4:0, što je značilo rani gubitak šanse za bar jedan trofej u sezoni, ali i brzo podsećanje na ono čime su se radovali u prethodnom periodu.
Celo prvo poluvreme pevali su pesme o Abramoviču i bivšem treneru Tomasu Tuhelu, sećajući ih se lepim rečima. Poraz od tima Pepa Gvardiole postao je oličenje poslednjih meseci života kluba, koji leti pravo u ambis, čemu je svedočio i potonji poraz od Fulama sa 2:1, pa i oni od pre nekoliko dana od Sanderlenda kod kuće (0:1) i Dortmunda u gostima u Ligi šampiona (1:0).
Korporacija na čelu sa Amerikancem Todom Belijem, počela je da radi u Čelsiju velikom čistkom. Marina Granovska i Petar Čeh, koji su bili zaduženi za transfere kod Abramoviča, napustili su klub, promenilo se i medicinsko osoblje, a Tuhel je u septembru dobio otkaz.
© AFP 2023 / ADRIAN DENNISMarina Granovskaja
Marina Granovskaja - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Marina Granovskaja
Najviše od svega, navijači nisu razumeli odlazak Granovske i glavnog trenera. Ruskinja se nametnula kao jedan od najjačih pregovarača na svetu, a Nemac je tim doveo do trofeja u Ligi šampiona posle samo četiri meseca na klupi.

Loši otkazi i transfer politika

Novi tim nije na visini zadatka. Čelsi muče povrede, transferi ne popravljaju situaciju, a trener Grejem Poter se pokazuje slabijim od Tuhela. A tim je ispao iz FA kupa tako rano prvi put u 20 godina.
Čelsi je došao u ovu poziciju i zbog brojnih povreda, ali i zbog loših i skupih pojačanja koja se nisu najbolje pokazala.
Britanska štampa povezuje epidemiju povreda sa potpunim restrukturiranjem rada medicinskog štaba. Kada je Beli uklonio „Abramovičeve ljude” iz kluba, otpušteni su šef medicinskog osoblja, koji je u klubu radio 11 godina, i glavni fizioterapeut, koji je na funkciji bio od 2005. godine.
Čelsi je prošlog leta potrošio rekordnih 280 miliona funti u jednom prelaznom roku, od starta sezone potrošeno je preko 400 miliona funti! Ali, rezultati su katastrofalni. Sada se klub nalazi na istoj udaljenosti od ulaska u Ligu šampiona i ispadanja u Čempionšip.
I pored strašne situacije u prvenstvu i poziva navijača na smenu rukovodstva i stručnog štaba, stolica pod Poterom se ne klati. Ostrvski insajderi uveravaju da Grejem ima puno poverenje. Priča se da je trener u pregovorima sa Belijem tražio garancije da, u slučaju niza kikseva, klub neće donositi drastične odluke.
Tokom godina Abramovičeve vladavine navijači Čelsija navikli su na uspehe i pobede i teško da će tolerisati ono što sada vide. Pod Abramovičem, nijedan trener ne bi izdržao ovako neuspešan niz. A Grejem uspeva da spušta klub sve niže na tabeli i uživa podršku uprave.
Za sve to vreme, navijači Čelsija mogu samo sa setnim osmehom da se prisete minulih trofejnih dana i skandiraju ime bivšeg ruskog vlasnika, ali i da strepe od budućnosti.

Amerikanac „spiskao“ preko 600 miliona

Poslednji dan zimskog prelaznog roka doneo je novi rekord engleskog fudbala za koji se opet pobrinuo novi gazda Čelsija Amerikanac Tod Beli.
Argentinac Enco Fernandez je posle mesec dana mukotrpnih pregovora postao fudbaler Čelsija jer su „Plavci“ pristali da plate klauzulu od 121 miliona evra na kojoj je sve vreme Benfika i insistirala.
Međutim, uspeli su da izdejstvuju da ne plate celu sumu odjednom, već će portugalski velikan na rate dobijati novac. Preciznije, Fernandez će biti plaćen u šest rata. Prvih 45 miliona evra Čelsi će odmah uplatiti, a ostalih 76 će pristizati na odloženo, i ne sve u Benfiku.
I argentinski velikan River Plejt će od ovog posla zaraditi oko 35 miliona evra zbog klauzula koje ima od ranije, ali naravno da će i sa ostatkom novca u Lisabonu svi biti prezadovoljni jer su Argentinca doveli pre samo šest meseci za 18 miliona evra.
Svetsko prvenstvo na kome je Enco eksplodirao i dobio nagradu za najboljeg mladog igrača, ali i ovo što radi novo rukovodstvo Čelsija, rezultovali su najvećim transferom u istoriji Premijer lige.
Samo ove sezone Tod Beli je potrošio 611 miliona evra na pojačanja.
Saša Lukić - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
SPORT
I „desetka“ i „čistač“ – koliko zapravo Lukić može da pomogne Mitroviću?

Dužničko ropstvo

Amerikanac, koji je kupio „Plavce“ od Abramoviča odmah po izbijanju situacije u Ukrajini, ispostavio se kao čovek široke ruke koji će izazvati revoluciju u fudbalu.
Čelsi je posebno demonstrirao silu kupovinom Mihajla Mudrika iz Šahtjora za 100 miliona evra, igrača koga je bukvalno preoteo Arsenalu, a ovaj transfer otvorio je pitanje - kako će se svi troškovi odraziti na UEFA pravila o finansijskom fer-pleju?
Redovna revizija startuje u februaru, a posle dvogodišnje borbe sa kovidom i finansijskim problemima, engleski fudbal se vraća u normalu - privlači bogate sponzore, pune se stadioni i potpisuju novi unosni ugovori o TV pravima.
Najveći uticaj na sprovođenje finansijskog fer-pleja imaće ponovo plate i ugovori igrača, zajedno sa obeštećenjima plaćenim za fudbalere.
Ali, ne treba zanemariti ni zarade koje klubovi ostvaruju pa je tako isti taj Čelsi samo za osvajanje Lige šampiona dobio 120 miliona evra. Bez prihoda od marketinga i ulaznica.
Uprkos unosnom trošenju na „Stamford Bridžu" pod vođstvom Toda Belija, u Čelsiju su uvereni da imaju mehanizme da ostanu u okviru propisa o finansijskom fer-pleju i da neće biti kažnjeni zabranom dovođenja igrača ili izbacivanjem iz Evrope.
© AFP 2023 / DAMIR SENCARAleksandar Čeferin, Tod Beli, Čelsi
Aleksandar Čeferin, Tod Beli, Čelsi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Aleksandar Čeferin, Tod Beli, Čelsi
Čelsi će, naravno, morati da proda neke od fudbalera iz sadašnjeg tima kako bi rasteretio igrački kadar, a glavni adut u ispunjenju uslova UEFA su dugoročni ugovori koje su potpisali sa novim fudbalerima.
Mudrik je na primer potpisao ugovor na osam i po godina (kao i rekorder Enco Fernandes), dok je novajlija iz Monaka Benoa Badijašil parafirao ugovor na sedam i po godina posle 40 miliona evra „teškog" transfera.
U osnovi, Čelsi će na nove igrače „razvući“ troškove u rasponu njihovih ugovora što znači da će po pravilima finansijskog fer-pleja Mudrik recimo koštati „Plavce“ oko 12 miliona evra po godini.
Ali i ovaj plan nosi sa sobom određeni rizik jer u slučaju da neki od skupocenih igrača ne uspeju da se adaptiraju na novu sredinu, njihova eventualna prodaja će stvoriti velike rupe u finansijskom fer-pleju.
Zato su „Plavci" u suštini sada zarobljeni sa fudbalerima koje su kupili – i oni će morati da donesu uspehe na terenu. Drugim rečima - u dužničkom ropstvu.
Druga stvar koju su Beli i Čelsi uradili ove zime je to što su podigli lestvicu na transfer pijaci. Sada se svaka procena vrednosti nekog igrača gleda u odnosu na novac koji je izdvojen za Fernandesa, a to znači da će cene tek ići u nebesa.
Zbog činjenice da ogromni transferi često budu isplaćivani kroz beskrajne rate, UEFA je najavila da će doneti novo pravilo po kom će rok za otplatu biti ograničen na pet godina, što bi trebalo da uvede kakav-takav red na već haotično fudbalsko tržište.
Ruski navijač - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Tukli ruskog navijača na stadionu u Švajcarskoj – jer je govorio ruskim jezikom
Dragan Džajić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Dragan Džajić zvanično predložen za predsednika FSS
Žoao Feliks - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
SPORT
Prvi mačići... Feliks „pocrveneo“ na debiju za Čelsi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala