- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvat je napustio Čilića zbog Srbina i za Sputnjik je otkrio: „Došlo je vreme za korak dalje“

© AP Photo / Shuji KajiyamaMiomir Kecmanović
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Nedavno je Miomir Kecmanović odlučio da prekine saradnju sa čuvenim Nalbandijanom, a brigu o karijeri talentovanog srpskog tenisera preuzeo je hrvatski stručnjak Ivan Cinkuš. Posle Mišinog poziva prekinuo je saradnju sa Marinom Čilićem, a kakav potencijal je prepoznao u 23-godišnjem Beograđaninu, i na čemu će posebno raditi sa njim otkriva za Sputnjik.
Kada je prošle godine Miomir Kecmanović stigao do četvrtog kola Australijan opena, a potom i do četvrtfinala na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, dao je naznaku da sledi njegova sezona iz snova. Euforiju je posebno budilo to što ga je trenirao proslavljeni teniser David Nalbandijan.
Međutim, kockice Srbina i Argentinca se ipak nisu poklopile, a drugi deo sezone bio je bled u odnosu na ono što Miša pružio na početku. Jasno je bilo da je došlo vreme za promene, a tu promenu Kecmanović je našao u Hrvatskoj.
Marin Čilić bori se sa teškom povredom kolena i pitanje je kada će ponovo na teren, zbog čega je Ivan Cinkuš njegov trener postao otvoren za novu saradnju, a prva poruka usledila je od srpskog tenisera.
„Znamo se od ranije. Radio je sa Mirom Hrvatinom kao junior, a Miro i ja se znamo ceo život. Trenirali smo zajedno dok sam radio sa Marinom i upoznao sam i njegovu tetku čak. Kada su prekinuli sa Nalbandijanom splet okolnosti je bio da se Marin povredio, kontaktirali su me, pričali smo i dogovorili saradnju“, priča Cinkuš za Sputnjik.
Čilić sa kojim je prethodnih godina radio izuzetno uspešno nije se ljutio jer i sam poznaje Miomira i zna koliki je njegov potencijal.
„Naravno da se nije ljutio, nije mu bilo drago, ali šta da se radi. To je novi izazov, da se radilo o povredi koja traje mesec dva pa da se vratim, ali mi ne znamo koliko će trajati njegov oporavak, a Miša mi je drag i kao osoba i kao igrač i ovo je jedan novi izazov u mom poslu“, smatra Cinkuš.
Na pitanje da li misli da je Miomir kalibar za teniski vrh, Hrvat nema dileme. Veruje u svog novog učenika, ali smatra da mu je potreban kontinuiran rad kao i pozitivna energija.

„Teško je sada reći, ali sigurno da je pokazao da može. Rekao sam mu 'Već si bio u četvrtfinalu, igrao si četvrto kolo Grend slema, osvojio si turnir, znači već si tu. Ajmo sada da napravimo korak dalje'. Rad mora da bude kontinuiran, ne može malo trening, malo odmaranje. Sigurno je igrač za Top 20, ne volim da odem predaleko, siguran je i Top 15, ali već za prvih deset na svetu moraju da se poslože neke stvari. Mora da veže sve Grend slemove i Masterse da igra dobro. Sa Marinom sam imao pauzu, pa kada smo ponovo krenuli da radimo bio je izvan Top 30, a ja sam znao da može da se vrati u vrh. Ja sam sa njim tri do četiri godine bio u top šest, to nije lako. Potreban je kontinuitet, ali i pozitivna energija. Ako želi da uči uvek može da traži od sebe više“, objašnjava hrvatski stručnjak.

Kecmanović je i sam ranije govorio o tome kako mora da promeni način razmišljanja u trenucima kada mu ne ide. Cinkuš upravo tu stavku vidi kao jednu od ključnih za napredak srpskog tenisera.
„Probao sam da mu objasnim da ne volim negativnost, nema toga. Možemo da kažemo da taj jedan dan nije išlo, ali ne smemo da budemo negativni. Pričao sam i sa kondicionim trenerom, rekao je da je super da je Miša dobro. Kada gledam u globalu već na startu deluje da imamo dobru komunikaciju“, ističe Cinkuš.
U razgovoru sa Kecmanovićem Miomir se već žalio na slične stvari.
„Već sada mi je rekao da na treningu nije bio zadovoljan. Pa šta sada? Okej taj dan je trening bio loš, ajmo sutra da napravimo tri stvari na koje ćeš se fokusirati. Dešavaće se i pobede i porazi, to nije bitno. Bitno je koliko si ti uložio sebe na treningu da na meču možeš da kažeš da si odigrao deset bekhend paralela, a da je sedam od njih ušlo. Mora svakodnevno da se radi na sebi, ne može samo da se kaže da si bio na treningu“, objašnjava hrvatski stručnjak.
Kecmanović i Cinkuš počeće saradnju odmah posle turniru u Delrej Biču koji je Hrvat putuje već u nedelju i nada se da će gledati srpskog tenisera u finalu od kog Mišu deli samo jedan korak.
„Mislim da mogu da mu pomognem, čujemo se svakodnevno. Volim da razgovaram sa svojim igračem, iako trenutno nisam sa njim volim da mu dam savete, smernice. U nedelju putujem za Deljer Bič, nadamo se finalu tamo, kada završi idemo korak po korak. Nisam hteo da dolazim usred turnira, teško je sad odmah promeniti neke stvari, a možda bih mu stvorio i pritisak. Ovako ćemo imati nedelju dana treninga posle čega sledi Akapulko, Indijan Vels i Majami. Bilo bi bolje da se spremimo i bolje upoznamo pred te turnire“, rekao je Cinkuš.
Hrvatski stručnjak veruje da je srpski teniser u pravim godinama kada treba da napravi ključan korak za napredak u karijeri.
„Na sve treba gledati kao na izazov, ne može sve uvek da bude fenomenalno. Mislim da on sad kada je kročio u 24. godinu u naredne tri godine on treba da iskorači napred, kako bi imao dobru bazu. Da je stagnirao jeste, ti odigraš dva četrfinala Mastersa, a onda sledeće sezone ne doguraš toliko daleko onda nešto mora da se promeni“, iskreno je pojasnio Cinkuš.
Hrvatski stručnjak je veliko i važno ime među teniskim trenerima jer je sa Marinom Čilićem postigao sjajne rezultate. Koliko je pomogao Marinu najbolje se videlo 2017. godine kada je Čilić stigao do finala Vimbldona, ali i godinu dana kasnije kada se borio za trofej na Australijan openu.
Nema sumnje da Miomir uz sebe ima odličnog stručnjaka i po svemu sudeći nekoga sa kim je uspeo da „klikne“, a rezultati će tek doći.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SPORT
Medvedev se posle četiri meseca bori za trofej – Rus se vraća u društvo najboljih
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SPORT
Nadal ne ide u Ameriku: „Tužan sam, nije moguće da igram“
Miomir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SPORT
Kecmanović preko Amerikanca do polufinala – Alkaras „dželat“ Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala