- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zverev nije na dobrom putu – tužan dokaz da mladi igrači nikad neće biti Novak i Nadal

© AP Photo / Ng Han GuanAleksandar Zverev
Aleksandar Zverev - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Aleksandar Saša Zverev eliminisan je u drugom kolu turnira u Roterdamu od Talona Grikspora rezultatom 4:6, 6:3, 6:4, čime je potvrdio da će put povratka biti trnovit. Nemac se oporavio od povrede, ali njegov tenis je daleko od onog na koji smo navikli, čime Zverev podseća na povratak Dominika Tima koji još uvek takođe traži formu.
Mlađa generacija ukazala je na veliku razliku sa članovima „velike trojke“ , posebno sa Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom, koji su veliki šampioni upravo zbog načina na koji izlaze na teren posle povrede.
Saša Zverev baš kao i Dominik Tim ne uspevaju da se vrate u formu posle povrede. Nemački teniser kom su do prošle godine ciljevi bili Grend slem trofeji, u Australiji se molio samo da odigra bar još jedan meč, a koliko je bio loše dokazao je kada je rekao da je zadovoljan i jednom pobedom, na čemu je ostalo jer je poražen u drugom kolu.
Kada je posle sedam meseci pauze Zverev izašao na teren otkrio je da je prošao kroz pravi pakao zbog povrede koju je zadobio u polufinalu Rolan Garosa kada je igrao protiv Rafaela Nadala.
„Posle sedam nedelja sve je zalečeno, ali sam imao nakupljanje tečnosti u kosti koja nije zarasla kako treba, ali mi to nije bilo saopšteno“, rekao je Zverev rekao je Zverev u Australiji.
Niz pobeda-poraz nastavio je da se ređa na Dejvis kupu gde je Zverev najpre savladao Stena Vavrinku, a potom izgubio Marka-Andrea Huslera, da bi potom stigao na turniru u Roterdamu gde je u prvom kolu savladao Sunvu Kvona, a onda protiv Grikspora kao da je Nemcu nestalo snage.
Otvorio je dobro prvi set i poveo, a onda su nestali i snaga i ritam i Grikspor je znao da mu je ovo možda jedinstvena poruka da iskoristi ranjivost Nemca što je i uspeo i preokrenuo.
Istina, Zverev se tek nedavno vratio na teren, ali postoji bojazan da bi njegov oporavak mogao ako ovako nastavi sve više da podseća na Dominika Tima, koji je važio za najtalentovanijeg igrača mlade generacije, a onda se povredio.
Austrijanac je čak i osvojio US Opena, a onda je 2021. godine povredio ručni zglob, da bi ga posle povratka naredne godine zadesila i nova povreda što je dovelo do toga da na veće turnire uglavnom ide sa specijalnom pozivnicom.
Samo na trenutke Tim je onaj stari Dominik koji je postao Grend slem šampion, ali u većem delu svih mečeva protivnici imaju maksimalnu kontrolu, što je tužno za sve ljibitelje tenisa jer je Austrijanac jedan od miljenika.
Kako Tim tako se i Zverev nada da ipak mogu da se vrate starim partijama, starom načinu igranja i staroj formi, ali očigledno je povratak na pravi put daleko duži nego što se očekivalo.
Na terenu su znali da igraju tako da se Novak Đoković ili Rafael Nadal zapitaju imaju li uopšte šanse protiv njih, ali sada su nažalost pokazali jednu od glavnih razlika sa članovima „velike trojke“.
Ne treba govoriti o tome da su Đoković i Nadal povređeni osvojili Australijan open i Rolan Garos, jer su povrede Nemca i Austrijanca bile daleko veće i teže, ali su se srpski i španski as posle takvih teških povreda vraćali uvek bolji.
Novak je u februaru 2018. potvrdio da je imao operaciju lakta, a onda je posle nekoliko meseci osvojio Vimbldon i Masters u Sinsinatiju. Nije se srpski as zaustavio već je podigao i trofej sa US Opena i Mastersa u Šangaju i sezonu završio sa četiri trofeja.
Rafael Nadal se od prošle godine nešto više muči sa čestim povredama zbog kojih ne održava toliko dobru formu, ali kada je bio u godinama u kojima su bili Tim i Zverev to je izgledalo daleko drugačije.
Iste te 2018. godine kada se Novak vratio posle povrede, problem je imao i Nadal koga je mučio abodmen. Ipak, Španac je te godine osvojio pet titula, uključujući i njemu omiljeni Rolan Garos.
Da li je reč o timu lekara, težini povreda ili jednostavno u tome da su Novak i Rafa u stanju da se nose sa svim? Koliko god veliki stručnjaci radili u timu Srbina i Španca nema sumnje da ih i Austtrijanac i Nemac imaju u timu. Takođe, koliko god teška povreda bila Tim je u nekoliko navarata isticao da se oseća dobro i da od povrede više nema traga.
Za Zvereva i dalje može da se kaže da se tek vratio, ali ako ovako zakorači i u drugi deo sezone moglo bi da bude opasno jer onda prete i problemi sa mentalnom snagom i strpljenjem.
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Legenda je gledala sina, a videla „srpsko čudo“ i uticaj Novaka Đokovića
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SPORT
Alkaras eliminisao Đerea, Lajović ima šansu da ga osveti – Kecmanović u četvrtfinalu
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SPORT
Nadalovo ime nestalo za liste za Dubai!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala