- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ispitati činjenice: Hoće li biti međunarodne istrage o miniranju Severnog toka

© Flickr / Ashitaka SanZgrada UN
Zgrada UN  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Rusija se obratila Ujedinjenim nacijama i namerava da insistira na međunarodnoj istrazi napada na gasovode Severni tok. Međutim, ma koliko da je ta inicijativa logična, kako upozoravaju ruski eksperti, zapadne zemlje na čelu sa SAD će je na svaki način ometati kako bi sprečile da se utvrdi ko je odgovoran za diverziju na gasovodima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da je Rusija zatražila sastanak Saveta bezbednosti na temu miniranja Severnog toka.
„Naša zemlja će zahtevati da se pokrene neki vid istrage. Međutim, generalni sekretar Ujedinjenih nacija je preko svog zvaničnog predstavnika uveliko izjavio da UN nemaju ovlašćenja, niti mandat da sprovode takve istrage. Uz dužno poštovanje, ne slažemo se sa ovim stavom“, naglasio je Lavrov.
On je pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se „bez ustezanja pozabavi činjenicama“ koje su sada predočene čitavom svetu i koje je „veoma teško opovrnuti“.
Kako je precizirao na svom Telegram kanalu zamenik ambasadroa Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, u svetlu novih informacija o miniranju krakova gasovoda Severni tok Moskva je zatražila da sednica Saveta bezbednosti UN bude održana 22. februara.

U napade umešani Amerikanci

Politički analitičar Pavel Šipilin kaže za Sputnjik da su za napade na Severni tok odgovorne, po svemu sudeći, Sjedinjene Američke Države.
„Amerikanci su dirigenti cele ove priče. Oni su to i započeli. Međutim, uvukli su i svoje saveznike u ovu prljavu priču. Ne isključuje se mogućnost da su u napadima učestvovali Norvežani i Britanci. Oni su imali zadatak ili da prikupljaju podatke, ili da posmatraju situaciju. Uopšte, dosta zemalja NATO je umešano u napade na gasovode Severni tok“, smatra sagovornik Sputnjika.

Prema mišljenju Šipilina, nekoliko je razloga zbog čega su izvršeni napadi na gasovode Severni tok.
„Ovde se dosta toga vrti oko novca. Amerikanci su, u stvari, imali cilj da unište Nemačku čija ekonomija zavisi od jeftinog ruskog gasa. Za nemačke gigante ili one koji proizvode, recimo, hemijska đubriva, gas nije samo izvor energije, nego i sirovina. A skupe sirovine mogu doprineti da Berlin prestane da bude konkurencija. Zbog toga je i izvršen udar na ovo osetljivo mesto“, konstatuje stručnjak.

Veliki gubici za Evropu

Osim Nemačke, prema rečima Šipilina, Amerikanci su imali u planu da nanesu štetu i Rusiji.
„Rusija je takođe pretrpela štetu. Ipak je ovo naš gasovod. Ruska država je računala na normalne ekonomske odnose sa Nemačkom. Međutim, kako se ispostavilo, Severni tok nije izazivao samo nervozu kod Amerikanaca, nego i kategorično odbijanje. Sjedinjene Države ne mogu da se pomire sa činjenicom da zemlje međusobno mirno trguju. Oni uvek moraju da zakuvaju. I spremni su da urade sve samo da bi uništili ekonomski savez Berlina i Moskve“, objašnjava naš sagovornik, podsećajući da Amerikanci od toga imaju veliku korist.
„Prouzrokovali su ovu situaciju da bi prodavali svoj tečni gas Evropi“, objašnjava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i Vadim Kozjulin, vodeći naučni saradnik Centra za globalne studije i međunarodne odnose na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Rusije. Prema njegovim rečima, Evropska unija zbog ove situacije gubi jeftini izvor gasa.
„Evropska unija će sada gas plaćati skuplje. Imaće nove dobavljače, pre svega, Sjedinjene Američke Države. I ova situacija donosi EU komercijalne i geopolitičke gubitke“, objašnjava naš sagovornik.

Pokušaće da zaustave inicijativu za sprovođenje istrage

Na pitanje da li očekuje da će Ujedinjene nacije istražiti terorističke napade na Severni tok, Kozjulin kaže da će Sjedinjene Države i njeni saveznici sigurno vršiti jak pritisak na ovu organizaciju.
„Oni će pokušati da zaustave inicijativu za sprovođenje međunarodne istrage. Ako imaju bilo kakve veze sa ovim napadima, potrudiće se da to zauvek ostane u tajnosti. Ovo je veoma ozbiljan zločin i veliki ekonomski trošak za Rusiju i Evropu. U ovaj projekat je uloženo mnogo truda. Dakle, ako se teoretski otkriju sve činjenice, onda bi počinilac mogao da snosi finansijsku odgovornost“, objašnjava naš sagovornik.
S druge strane, prema mišljenju Šipilina, ipak postoji nada da će biti održan sastanak Saveta bezbednosti povodom napada na gasovode.
„Rusija je uzburkala međunarodnu zajednicu. I za sada je to dovoljno. Međutim, naša zemlja treba da izrazi svoje mišljenje o ovoj situaciji. Ne isključujem čak i da će možda na ovom sastanku biti i američki novinar Sejmur Herš“, konstatuje stručnjak, podsećajući da je reč o novinaru koji je prvi otkrio kako je izvedena diverzija na gasovodima.
Podsetimo, teroristički napadi su se dogodili 26.septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – Severni tok 1 i Severni tok 2. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operater Severnog toka, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima počinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Prema informacijama Sejmura Herša, u diverziju su umešane SAD i Norveška.
HDMS Hvidbjørnen (front) beside HMS Chatham and USS Cape St. George during international exercise BALTOPS - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
RUSIJA
Stiglo anonimno pismo: Isplivali novi dokazi o američkoj umešanosti u eksplozije na „Severnom toku“
Oslo - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
RUSIJA
Rusija: Objektivna istraga bila bi dokaz da je Norveška nevina po pitanju "Severnog toka"
Ronjenje - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
RUSIJA
Isplivali novi podaci: CIA isporučila u Norvešku opremu za ronioce pre eksplozija na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala