- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stiglo anonimno pismo: Isplivali novi dokazi o američkoj umešanosti u eksplozije na „Severnom toku“

© Foto : US NavyHDMS Hvidbjørnen (front) beside HMS Chatham and USS Cape St. George during international exercise BALTOPS
HDMS Hvidbjørnen (front) beside HMS Chatham and USS Cape St. George during international exercise BALTOPS - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
U vojnim vežbama NATO-a „Baltops 2022“, koje su prošlog leta održane u području danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru, učestvovali su američki ronioci sa opremom koja se koristi za ronjenje na velikim dubinama, navodi se u anonimnom pismu koje je primio američki novinar Džon Dugan, a u koje je Sputnjik imao uvid.
Autor anonimnog pisma naveo je da je u junu 2022. godine učestvovao u vojnim vežbama NATO-a „Baltops 2022“ koje su se održavale u blizini ostrva Bornholm u Danskoj. Po njegovim rečima, 15. juna helikopterom je stigla grupa Amerikanaca u civilu.
„Prvo mi je palo na pamet da izgledaju kao grupa terorista“, piše anonimni autor pisma.
Ronioce je dočekao viceadmiral Šeste flote Ratne mornarice SAD i grupa ljudi u civilu. Autor pisma nije čuo njihov razgovor zbog buke helikoptera.
Svedok dalje navodi da je kod američkih vojnika primetio ronilačke aparate MK-29 koji sadrže mešavinu kiseonika i helijuma za ronjenje na velike dubine. Pored toga, američka vojska je imala i drugu visoko profesionalnu i skupu opremu koju ne koriste obične vojne pomorske jedinice. Vojnici su takođe sa sobom doneli manje kutije.
Ronioci su tvrdili da su došli kako bi učestvovali u vežbama uklanjanja mina. Kako su rekli, trebalo je da stignu u naznačeno područje gumenim čamcem, zatim da pronađu i onesposobe protivbrodske mine. Međutim, sa sobom nisu imali specijalnu opremu kako bi izvršili takav zadatak.
Pored toga, kako se navodi u pismu, američki vojnici nakon razgovora sa američkim viceadmiralom nisu otišli u područje predviđeno za vežbe i otsustvovali su duže vreme.
„Napustili su čamac sa svojim ronilačkim aparatima i nestali su pod vodom. Tamo su proveli više od šest časova. Ne postoji takva autonomna oprema koja će omogućiti roniocu da ostane pod vodom šest sati. Sa najnovijim vojnim sistemima to je moguće maksimalno tri-četiri sata“, navodi autor pisma.
Po njegovim rečima, vratili su se bez kutija, a onda ih je pokupio helikopter.
Uoči vojnih vežbi na brifingu koji je organizovao američki Stejt department, komandant Šeste flote SAD viceadmiral Judžin Blek izjavio je da će se u program vojnih vežbi uključiti podvodno miniranje.
Međutim, pošto Dugan nije mogao da stupi u kontakt sa autorom pisma, nije uspeo da potvrdi identitet američkog viceadmirala o kome anonimni svedok govori.
Po rečima Dugana, on ima sve razloge da veruje anonimnom izvoru koji mu je poslao dokaze – fotografije sa vojnih vežbi i dokumenta, ali je zamolio da se ne objavljuju kako ga ne bi mogli identifikovati. Dugan je primio pismo 2. oktobra. Pošiljalac je u svojoj poruci naveo da je koristio imejl-adresu za jednokratnu upotrebu. Dugan je pokušao da kontaktira autora pisma, ali bezuspešno.
„U potpunosti verujem onome što piše u pismu. Ono sadrži detalje koje je mogla da pruži samo osoba koja je dobro upoznata sa vežbama 'Baltops 2022' i opremom koja se koristi na velikim dubinama. Sve je bilo tačno“, rekao je Dugan za Sputnjik.
Podsetimo, pre nedelju dana na sajtu novinara Simura Herša objavljen je članak u kojem se navodi da su ronioci američke vojske prošlog leta, tokom vojnih vežbi, postavili eksploziv na gasovodu a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
RUSIJA
Ruska ambasada Vašingtonu: Dokažite da niste umešani u diverzije na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala