- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICMagla u Beogradu
Magla u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije, pokazuju dve nove studije objavljene u mreži naučnih časopisa „JAMA“.
Studija objavljena u petak u časopisu „JAMA Network Open“ otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim nivoima zagađenog vazduha povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.
Druga studija, objavljena u časopisu „JAMA Psychiatry“, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim nivoima zagađenja vazduha povezana s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje vazduha dugo se povezuje s raznim bolestima

Zagađenje vazduha dugo se povezuje s kardio-vaskularnim i respiratornim bolestima. Sve je više dokaza, koji su sada potvrdile i ove nove studije, da zagađenje vazduha takođe utiče na mentalno zdravlje.
Za istraživanje učinaka zagađenja vazduha na starije Amerikance, naučnicis Harvarda i Univerziteta Emory analizirali su podatke gotovo devet miliona ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje „Medicare“. Reč je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe starije od 65 godina.
Više od 1,52 miliona njih imalo je dijagnozu depresije tokom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, navodi „Medicare“.
„Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim nivoima zagađenja vazduha i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnijem životnom razdoblju“, rekli su naučnici.
„Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnijim godinama“, rekli su. „Oni su istovremeno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uslovima, uključujući zagađenje vazduha“.

Starije osobe posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem

Za potrebe studije naučnici su mapirali nivoe zagađenja i uporedili ih sa adresama pacijenata.
Zagađivači kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, ugljen-dioksid, koji se uglavnom emituje u drumskom saobraćaju, i ozon, koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije.
Naučnici su rekli da bi starije osobe mogle da buduposebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i nervne osetljivosti.
„Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u poređenju s mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posledica, poput kognitivnog oštećenja, propratnih bolesti i smrti“, navedeno je u studiji.
U drugoj studiji, naučnici u Velikoj Britaniji i Kini istraživali su povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim zagađenjima vazduha i učestalosti depresije i anksioznosti.
Proučavali su grupu od gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, tokom 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i pri nivoima zagađenja ispod britanskih standarda kvaliteta vazduha, preneo je „Indeks“.
Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
DRUŠTVO
Vazduh u Srbiji veoma zagađen, Beograd među deset najzagađenijih gradova na svetu
Magla i smog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
DRUŠTVO
Zagađen vazduh za godinu dana odneo 15.000 života u Srbiji: Šta nas to truje?
Vrabac - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
SRBIJA
Gde su nestali beogradski vrapci?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala