- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi sukob čoveka i tehnologije: „Gde su linije?“

© AP Photo / Frank AugsteinArsenal
Arsenal - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Skandal potresa Premijer ligu, a u centru pažnje našao se iskusni sudija Li Mejson, koji je sedeći u VAR sobi napravio katastrofalnu grešku koja bi mogla Arsenal da košta titule. Naime, gol Ajvana Tonija za 1:1 je priznat, iako je asistent Norgard bio u ofsajdu, ali je Mejson odlučio da ne povuče čuvene linije koje su postale sastavni deo igre.
Šta se zapravo dogodilo? Lider premijer lige Arsenal se dugo mučio da u Londonu na svojim Emiratima slomi otpor žilavih gostiju. Uspeli su učenici Mikela Artete u 66. minutu preko novajlile Trosara da nađu put do mreže. ali je sve to palo u vodu osam minuta kasnije.
Gol koji je postigao prvi strelac „stršljenova“ Ajvan Toni po svemu sudeći bio je neregularan. Pozvana je u pomoć čuvena video-tehnologija (VAR), ali je ljudski faktor uticao da Arsenal bude drastično oštećen.
Iskusni engleski arbitar Li Mejson, koji je ovoga puta delovao iz VAR sobe, javio je Piteru Benksu da je sve čisto i da je gol Brentforda regularan, ali je katastrofalno pogrešio.
Iz nekog razloga, nije povukao čuvene linije, crvenu i plavu, koje se gledaju da li je igrač bio u nedozvoljenoj situaciji. što se videlo golim oko. Uzalud je menadžer „tobdžija“ Mikel Arteta pokazivao da je asistent kog gola Kristijan Norgard bio najbliži golmanu Aronu Remzdejlu u trenutku kada je uputio loptu ka strelcu Toniju.
Upravo bi kardinalna greška sudije Mejsona mogla da ima uticaj za nastavak dramatične šampionske trke u Premijer ligi, jer je Arsenal ostao na šest bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Mančester siti, koji u nedelju igra svoj meč 21. kola protiv Aston Vile.
U slučaju trijumfa, već u sredu igraju Arsenal i Siti, pa bi tim Pepa Gvardiole sa dve pobede mogao da preokrene situaciju u svoju korist i da preotme tron timu iz Lodona.
Samo da je Li Mejson odradio svoj posao i da je povukao linije, one bi pokazale da je Norgard bio u ofsajdu i gol ne bi važio. Arsenal bi sačuvao teško stečenu prednost.
"Pogledao sam i video ofsajd, To sam i rekao. Da li su kasnije objasnili zbog čega nisu povučene linije? Ne, nisu. To je poražavajuće, frustrirajuće, ali će verovatno dati objašnjenje kasnije tokom nedelje. Za sada ga i dalje nemamo", grmeo je Španac Arteta koji vodi Arsenal ka tituli.
Mejson je gledao da li je Pinok ometao igru, ali je prevideo ključni trenutak, jer je pored njega samo projurio i nije obratio pažnju da li je asistent Norgard bio u ofsajdu kada je slao loptu ka strelcu Toniju.

„Ajvan Toni je poslao loptu u mrežu, a VAR sudija Li Mejson je očigledno prošao kroz proveru, ali je napravio previd. Nije gledao da li je asistent u ofsajdu, već je gledao mogući faul Pinoka i zaključio da je sve u redu“, rekao je ekspert za VAR Kris Foj.

VAR je zakazao, odnosno ljudska greška je uticala da Arsenal bude oštećen. Da li će ih to koštati šampionske titule, koju čekaju još od Arsena Vengera i 2004. godine, ostaje da se vidi.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Mančester siti - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
SPORT
Advokat skuplji od fudbalera – „monarhija“ dreši kesu za oproštaj grehova
Real Madrid - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
SPORT
Real pokorio planetu u spektaklu od osam golova – Madriđani slave petu krunu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala