- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Puriši Đorđeviću ispunjena želja: Njegov poslednji film na FEST-u

© Sputnik / Aleksandar MilačićPuriša Đorđević na Kustendorfu
Puriša Đorđević na Kustendorfu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Film "Usta puna zemlje", koji je Puriša Đorđević završio samo nekoliko nedelja pre nego što nas je napustio, 23. novembra prošle godine, premijerno će biti prikazan na zatvaranju FEST-a.
Velikanu naše kinematografije time će posthumno biti ispunjena želja, budući da je 2021. godine, prilikom uručenja Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti u okviru 49. FEST-a, izjavio da bi voleo da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na ovom festivalu.

Filmska simfonija životu

„Đorđevićevo delo je filmska simfonija životu, njegovom besmislu u beskraju i smislu na kraju. Hvala Puriši što nam odozgo ovim filmom vraća nadu u autorstvo kakvo ova kinematografija zaslužuje. Bez ikakve dileme ‘Usta puna zemlje’ izdvajam kao najveće iznenađenje iz celokupnog programa ovogodišnjeg FEST-a”, izjavio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor FEST-a.
On je istakao da Puriša Đorđević svojim stvaralaštvom zaslužuje sve moguće počasti na ovim našim prostorima i u okviru programa FEST-a.
„Filmu ‘Usta puna zemlje’ nije pripala čast da zatvori festival iz pijeteta prema nedavno preminulom velikom autoru, već zbog toga što je Puriša Đorđević stvorio jedno veliko umetničko delo zasnovano na isto tako velikom Šćepanovićevom romanu”, dodao je Pantelić.
Film "Usta puna zemlje" je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, a scenario takođe potpisuje Puriša Đorđević. Glavne uloge tumače Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina i drugi.
© Sputnik / Aleksandar MilačićPuriši Đorđeviću nagrada "Drvo života" festivala "Kustendorf"
Veliki srpski reditelj Puriša Đorđević sa svojom nagradom  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Puriši Đorđeviću nagrada "Drvo života" festivala "Kustendorf"

„Podne“ na prvom FEST-u

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, Mladomir Puriša Đorđević (1924-2022) snimio je više od 80 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su prikazivani na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu. Dobitnik je nekoliko Zlatnih arena u Puli, najvažnijem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.
Film Puriše Đorđevića „Podne” prikazan je prvom FEST-u 1971. godine, a na konferenciji za novinare 2021. posle tačno 50 godina od projekcije on je rekao: „Posećivao sam FEST, birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim”.

U konkurenciji za Beogradskog pobednika 17 filmova

Ove godine, od 24. februara do 5. marta, pod sloganom "Strast života" biće prikazano 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina: Gala, Gala +, FEST masters, FEST 51, Takmičarski program, FEST fokus, FEST specijal, FEST klasik i FEST intro.
Za glavnu nagradu FEST-a, Beogradskog pobednika za najbolji film, nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije, Francuske, Nemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.
U takmičarskom programu FEST-a biće ostvarenja koja će svetsku premijeru imati u glavnom programu predstojećeg 73. Berlinala: „Opstanak dobrote“ Rolfa de Hera iz Australije i „Totem“ Lile Aviles iz Meksika.
U trci za „Beogradskog pobednika“ naći će se i „Prašinari“ francuskog autora Matjea Vapjea sa Omarom Sijem u glavnoj ulozi, „Luksemburg,Luksemburg“ Antonija Lukiča iz Ukrajine, francusko-belgijsko-marokanska koprodukcija „Prokleti ne plaču“ Fajzala Bulife i „III svetski rat“ iranskog reditelja Humana Sejedija.
Srbiju će predstavljati film Nine Ognjanović, „Ovuda će proći put“, koji je osvojio naradu publike i specijalno priznanje žirija na 29. Slemdens festivalu u Park Sitiju, a na programu će biti i tri manjinske srpske koprodukcije, ujedno i debitantska dugometražna ostvarenja: „Tragovi“ Dubravke Turić, „Probudi me“ Marka Šantića i „Sneg i medved“ Seldžen Ergun.
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Taramaunt filmFilm „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale
Film „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Film „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale
Proslavljeni autor Milčo Mančevski (Pre kiše, Prašina, Majke, Vrba), vraća se na FEST crnom komedijom „Kajmak“, kako sam kaže „bezobraznom pričom o bogatim i siromašnim i svima nama koji iz petnih žila pokušavamo da oberemo kajmak života“.
U konkurenciji za „Beogradskog pobednika“ su i filmovi „Negde između“ Aleksandra Hanta iz Rusije, „Povratak u Seul“ kambodžanskog reditelja Devija Šua, nemačko-austrijski „Lisica“ Adrijana Goigingera, „Šoljica kafe i nove cipele“ albanskog autora Gentijana Kočija, zatim špansko-fracuski festivalski hit „Zveri“ Rodriga Sorogojena, nominovan za 17 nagarada „Goja" (španskih Oskara), kao i film „Dalilend“ (SAD, Velika Britanija, Francuska), u kome su uloge ostvarili britanski oskarovac Ben Kingsli u ulozi Dalija i Barbara Sukova u ulozi Gale.
Sem Beogradskog pobednika za najbolji film, glavni žiri dodeliće i nagrade i za režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debi.
Ben Kingsli u ulozi Salvadora Dalija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
KULTURA
Šta nas čeka na FEST-u: Salvador Dali i kandidati za Oskara
Puriša Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
KULTURA
„Usta puna zemlje“: Puriša Đorđević režira novi film u 98. godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala