- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Usta puna zemlje“: Puriša Đorđević režira novi film u 98. godini

© SputnikPuriša Đorđević
Puriša Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
U toku je snimanje novog, povratničkog dugometražnog igranog filma veterana srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomira Puriše Đorđevića (98), a reč je o ekranizaciji cenjenog romana „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića.
Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu. Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bega on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo, navodi se u sinopsisu filma.
Uloge tumače: Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovački, Marjan Apostolović…
Đorđević je i autor scenarija, direktor fotografije je Gino Sgreva, a pomoćnik reditelja je Ognjen Petković.
Producent je Željko Mitrović, a direktor filma Miljan Gogić. Film nastaje u produkciji Apollona i Telekoma Srbija.
Branimir Šćepanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2020
Odlazak Branimira Šćepanovića: Život omeđen remek-delom „Usta puna zemlje“ i polemikom sa Kišom
Miljan Gogić je povodom saradnje sa Purišom Đorđevićem, koji neumorno režira i u 98. godini, kaže da je stekao veliko iskustvo radeći na filmu sa zvanično jednim od najstarijih, ako ne i najstarijim živim rediteljem na svetu koji još uvek režira.
„Nadam se da će i plod našeg zajedničkog rada iznedriti jedan pre svega umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije. Njegov jedinstveni rukopis je svima nama, koji radimo na filmu, dao veliki životni podstrek“, kazao je Gogić.
Film se snima na lokacijama: Lipovačka šuma, Trešnja, Košutnjak, Krčedin. Premijera se očekuje do kraja godine.
Mladomir Puriša Đorđević je autor klasika srpske i jugoslovenske kinematografije: „Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“, „Biciklisti“, „Pavle Pavlović“…
Njegovi filmovi su prikazivani na najprestižnijim svetskim filmskim festivalima, u Veneciji i Berlinu, i osvojili su i nekoliko „Zlatnih arena“ u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji, saopštio je Filmski centar Srbije.
Reditelj Puriša Đorđević  - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2020
Puriša Đorđević za Sputnjik: Zašto sam pravio loše filmove /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala