- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Šta nas čeka na FEST-u: Salvador Dali i kandidati za Oskara

© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Taramaunt filmBen Kingsli u ulozi Salvadora Dalija
Ben Kingsli u ulozi Salvadora Dalija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Torontu, FEST pred domaću publiku donosi novo ostvarenje kanadske rediteljke Meri Haron, „Daliland“, o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale.
Na programu 51. filmskog festivala od 24. februara do 5. marta biće i sedam ostvarenja nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu „Oskar“: „Tar“, „Živeti“, „Razgovori žena“, „Carstvo svetlosti“, „Sva lepota i krvorpoliće“, „EO“ i „Marsel školjka u cipelama“.

Ben Kingsli kao Dali

Salvadora Dalija u ostvarenju „Daliland“ igra britanski oskarovac Ben Kingsli, dok Galu tumači Barbara Sukova, nemačka glumica, dobitnica prestižnih filmskih priznanja među kojima su nagrade iz Kana i Venecije.
Ezra Miler je u ulozi mladog Dalija, a publika ga poznaje po ulogama u filmu “Moramo da razgovaramo o Kevinu” i “Čarlijev svet”.
Dalijevu dugogodišnju muzu, francusku pevačicu, slikarku i manekenku Amandu Lir, u filmu tumači Andreja Pejić, transrodna manekenka i glumica poreklom iz Bosne.
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Taramaunt filmFilm „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale
Film „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Film „Daliland“ o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale
Pejića se proslavila pojavljivanjem u spotu Dejvida Bouvija “The Stars (Are Out Tonight)“ uz Tildu Svinton, nakon čega je ostvarila nekoliko zapaženih uloga u igranim filmovima.
Rediteljka Meri Haron poznata je filmskom ostvarenju koje je posvetila još jednom velikom umetniku 20. Veka - Endiju Vorholu „Pucala sam na Endija Vorhola”, kao i po ostvarenju „Američki psiho”.

Nagrađivani filmovi pred beogradskom publikom

Film “Tar”, odmah nakon svetske premijere u Veneciji, gde je Kejt Blančet dobila nagradu za najbolju glumicu, nominovan je za Oskara u još pet kategorija: za najbolji film, režiju i originalan scenario (Tod Fild), fotografiju i montažu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Taramaunt filmKejt Blančet u filmu "Tar"
Kejt Blančet u filmu Tar - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Kejt Blančet u filmu "Tar"
Kejt Blančet se istakla kao jedan od najvećih favorita na predstojećoj dodeli Oskara. Australijanka je za ovu ulogu osvojila „Zlatni globus“, kao i priznanja Izbor kritičara i Udruženja njujorških kritičara.
Drama „Razgovori žena“, koji je Sara Poli režirala prema istoimenoj knjizi Mirijam Tejvs je takođe u trci za Oskara – za najbolji film i za adaptirani scenario. U glumačkoj podeli su Runi Mara, Kler Foj, Džesi Bakli, Džudit Ajvi, Ben Višo i Franses Mekdormand.
Poznati engleski glumac Bil Naj prvi put je nominovan za Oskara za glavnu ulogu u britanskom filmu „Živeti“. Film je režirao Južnoafrikanac Oliver Hermanus prema scenariju nobelovca Kazua Išigura (Ostaci dana, Ne daj mi da odem) kome je ovo takođe prva nominacija za Oskara.
Romantična drama „Carstvo svetlosti“ Sema Mendesa donela je direktoru fotografije Rodžeru Dikinsu petnaestu nominaciju za Oskara, a glavnu ulogu tumači oskarovka Olivija Kolman („Miljenica“).
© Foto : Sputnjiku ustupio Cebef/Megakom filmFilm "Carstvo svetlosti" Sema Mendesa
Film Carstvo svetlosti Sema Mendesa - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Film "Carstvo svetlosti" Sema Mendesa
Jedan od najvećih favorita za osvajanje Oskara za najbolji dokumentarni film, „Sva lepota i krvoproliće“ Laure Poitras nagrađen je „Zlatnim lavom“ na 79. Venecijanskom festivalu kao tek drugi dokumentarac ovenčan najvećim priznanjem u istoriji Mostre.
Legendarni poljski autor Ježi Skolimovski („Četiri noći s Anom“, Rad na crno“), dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke na 37. FEST-u, prvi put je nominovan za Oskara u konkurenciji najboljimeđunarodni film za „EO“ sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.
Na programu FEST-a biće i ostvarenje „Marsel školjka u cipelama“ nominovano za najbolji animirani film, rediteljski prvenac Dina Flajšera Kampa.
Film Fransoa Ozona „Zločin je moj“ otvara 51. FEST - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
KULTURA
Film Fransoa Ozona „Zločin je moj“ otvara 51. FEST
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala