- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika protiv NLO: „Bio je cilindričan i srebrnast“ – Šta je poznato o obaranju iznad Aljaske

CC BY 2.0 / Flickr / David Newberger / Američki vojni avion F-22 Raptor
Američki vojni avion F-22 Raptor  - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Američki Stejt department potvrdio je da je nepoznati objekat koji je leteo na velikoj visini oboren iznad zaleđenih teritorijalnih voda kod obale Aljaske, pošto je utvrđeno da „predstavlja pretnju bezbednosti civilnih letova“.
Vest o obaranju prvi je potvrdio predstavnik za štampu Saveta nacionalne bezbednosti SAD Džon Kirbi, dok je kasnije portparol Pentagona, general Pat Rajder, izneo do sada poznate detalje o ovom slučaju.
Zvaničnici Bele kuće otkrili su da je neidentifikovani objekat primećen u četvrtak uveče i da je naredbu za obaranje izdao američki predsednik Džozef Bajden. Letelica je oborena u petak rano ujutro, oko 1.45 sati po lokalnom vremenu.
Za razliku od kineskog balona, koji je nedavno oboren, sada je procenjeno da se radi o znatno manjem objektu i da njegovo obaranje ne predstavlja opasnost po stanovništvo na zemlji. Kako je rečeno, neidentifikovani leteći objekat (NLO) koji je oboren iznad Aljaske, bio je veličine „manjeg automobila“.
„Objekat je leteo na visini od oko 12 kilometara i predstavljao je pretnju bezbednosti civilnih letova“, rekao je Kirbi.
Američki zvaničnici nemaju informacija kome objekat pripada niti kakve je prirode.
Kirbi je objasno da ga nazivaju „objektom“ jer je to „najbolji opis koji trenutno imaju“.
Američki mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika, naveli su da je objekat bio „cilindričnog oblika“ i „srebrnasto sive boje“, te da se nije videlo kako ima pogon, , ali taj zvaničnik nije potvrdio da se radi o nekoj vrsti balona.
Operacija obaranja NLO izvedena je iz vazduhoplovne baze Elmendorf na Aljasci. Prvo su podignuti lovci F-35 da izvide o kakvom se objektu radi, a piloti su izvestili da objekat nema posadu, te da nema podataka o tome da se njime upravlja, objavili su američki mediji.
Potom je iz baze Elmendorf poleteo avion F-22 (isti kao onaj koji je nedavno oborio kineski balon, za koji Vašington tvrdi da je špijunski, a Peking navodi da je naučni), koji je oborio objekat raketom AIM-9X „sajdvajnder“.
Sat vremena pre nego što je objekat oboren, Federalna uprava za avijaciju obustavile je privremeno civilne letove u vazdušnom prostoru oko Dedhorsa na Aljasci.
U toku je potraga za ostacima oborenog NLO, u koju su uključeni avioni HC-130 „herkules“ i helikopteri HH-60 „pejv hok“ i CH-47 „činuk“, ali zvaničnici nisu mogli da daju precizan vremenski rok kada će biti nađeni.
Obaranje NLO komentarisao je i američki predsednik Džozef Bajden, koji je rekao da se radi o „uspehu“.
Američki admiral Džon Kirbi  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SVET
Bela kuća: SAD oborile neidentifikovani objekat iznad Aljaske
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SVET
„Znamo šta je bilo u kineskom balonu, to je otkrio avion U2“: Američka vlada o obaranju letelice
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Kako su Kinezi ponizili Ameriku i pokazali da je car go /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala