- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Znamo šta je bilo u kineskom balonu, to je otkrio avion U2“: Američka vlada o obaranju letelice

© AP Photo / Chad FishObaranje kineskog balona iznad SAD
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Kineski balon, koji je leteo iznad Severne Amerike više od nedelju dana pre nego što je oboren iznad Atlantskog okeana, nosio je opremu sposobnu za presretanje i geolociranje komunikacijskih kanala, tvrdi američka vlada.
Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je opremu koju je nosio balon odmah identifikovao špijunski avion U2 koji je poslan da ispita sadržaj balona, kasnije oborenog u blizini savezne države Južne Karoline, pišu zapadni mediji.
„Oprema balona očito je bila namenjena za obaveštajni nadzor i nije bila u skladu s opremom na meteorološkim balonima. Balon je imao više antena, te je bio opremljen dovoljno velikim solarnim pločama da proizvedu potrebnu snagu za rad više aktivnih senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka“, kazao je neimenovani zvaničnik.
Američka vlada tvrdi da je Kina takve balone koristila za prikupljanje obaveštajnih podataka u više od 40 zemalja na pet kontinenata.
Administracija SAD-a razmatra sankcije protiv onih koji su uključeni, najverovatnije protiv proizvođača balona, koji je, prema Stejt departmentu, „službeni dobavljač“ kineske vojske.
„Takođe ćemo razmotriti opsežnije akcije kako bi razotkrili i pozabavili se nadzornim aktivnostima Narodne Republike Kine, a koje predstavljaju pretnju našoj nacionalnoj sigurnosti, našim saveznicima i partnerima”, navode u američkoj administraciji.
Američka vojska nema ovlašćenja za prikupljanje obaveštajnih podataka unutar SAD, pa je izdato posebno odobrenje da avion U2 može da izvede operaciju istraživanja balona.
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Kako su Kinezi ponizili Ameriku i pokazali da je car go /video/
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SVET
„Bilo je još kineskih balona iznad SAD, ali mi ih nismo videli“: Priznanje komandanta američke PVO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala