- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Bilo je još kineskih balona iznad SAD, ali mi ih nismo videli“: Priznanje komandanta američke PVO

© AP Photo / Chad FishObaranje kineskog balona iznad SAD
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Balon koji je nedavno oboren iznad Sjedinjenih Američkih Država, za koji Vašington tvrdi da je kineska špijunska letelica, nije jedini takav objekat koji je leteo iznad Amerike proteklih godina, tvrdi visoki zvaničnik Pentagona.
General američkog vazduhoplovstva Glen Vanherk, komandant Komande vazdušno-kosmičke odbrane, poznatije kao NORAD, kaže da su neke takve letelice iznad SAD prethodnih godina prošle nezapaženo.

NORAD nije otkrio pretnje

„Reći ću vam da nismo otkrili te pretnje. I to je rupa u budnosti koju moramo da rešimo“, rekao je komandant NORAD-a, odgovarajući na brifingu na pitanje da li je njegova komanda bila uključena u praćenje prethodnih balona i da li je mogao da identifikuje razlike između nedavnog slučaja i drugih balon, prenose američki mediji.
General je odbio da pruži više detalja o tome, govoreći samo o novim informacijama o poslednjem slučaju obaranja balona.
Vanherk je dodao da su, prateći balon, SAD „koristile višestruke mogućnosti kako bi osigurale da su prikupljena bitna obaveštenja i popravljene obaveštajne praznine“.
Neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je ranije da su kineski baloni za nadzor leteli iznad kontinentalnog dela SAD i ranije - jednom za vreme Bajdenove administracije i tri puta tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.
© AP Photo / Chad FishObaranje kineskog balona iznad SAD
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Obaranje kineskog balona iznad SAD
Vojni lideri i zvaničnici administracije nisu dali precizan vremenski okvir o prethodnim letovima balonom niti detalje o tome gde su oni tačno leteli. Nije razjašnjeno ni zašto SAD nisu uspele da otkriju neke od letova balonom sve do sada. Prema navodima američkih medija, administracija je odlučila da zadrži u tajnosti činjenicu o letovima kako bi sakrila od Kine da su oni otkriveni i način na koji je to učinjeno.
Vanherk je rekao da američka vojska nema ovlašćenja da prikuplja obaveštajne podatke unutar SAD, ali je ovaj put odobren izuzetak za nadgledanje kineskog balona.
„U ovom slučaju, odobrena su ovlašćenja za prikupljanje obaveštajnih podataka posebno u vezi sa balonom i mi smo koristili posebne mogućnosti da to uradimo“, rekao je on.

Strah da je balon imao eksploziv

Vanherk je rekao da je najnoviji balon bio visok kao zgrada od 20 spratova, odnosno oko 60 metara, te da je nosio teret koji je po veličini bio sličan regionalnom mlaznom avionu.
Zbog njegove veličine i težine koju je nosio, kako je rekao Vanherk, balon nije oboren iznad kopna, već iznad Atlantskog okeana.
„Balon se srušio na površinu od oko 1.500 kvadrata kod obale Južne Karoline. U odlučivanju o obaranju, morali smo da razmotrimo čak i potencijalnu mogućnost da je na balonu eksploziv koji bi mogao da detonira i da ga uništi“, rekao je Vanherk i dodao da ne može da potvrdi da li je balon nosio eksploziv.
„Nismo povezivali potencijalni eksploziv na balonu sa pretnjom od bacanja bombe ili sličnih stvari, ali iz predostrožnosti i poštovanja bezbednosti pripadnika vojske i građana, morali smo da uzmemo u obzir i takvu pretpostavku“, rekao je Vanherk.
Američki predsednik Džo Bajden suočio se sa kritikama republikanaca i nekih demokrata zbog balona. Brojni republikanci kritikovali su ga jer balon nije srušen ranije, dok su neki od njih u Kongresu optužili administraciju da nije bila spremna, s obzirom na to da su zvaničnici znali da su raniji baloni leteli preko SAD.
© AP PhotoMapa leta kineskog balona iznad SAD
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Mapa leta kineskog balona iznad SAD
Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa Majk Tarner rekao je da administracija „nije zakazala samo u ovom slučaju, nisu uspeli da se pripreme iako se to već jednom dogodilo u vreme njihove vlasti“.
Čak Šumer, portparol demokratske većine u Senatu, rekao je da je za četvrtak zakazan poverljivi brifing za sve senatore.
Bela kuća tvrdi da je balon, koji je nedavno oboren, bio kineska špijunska letelica i da je nadletao strateške vojne objekte nad teritorijom SAD. Peking, međutim, odbacuje takve tvrdnje i navodi da se radi o balonu namenjenom za naučna istraživanja, koji je odleteo ka SAD pošto je nad njim izgubljena kontrola. Kina je kritikovala SAD zbog njegovog obaranja, nazvavši taj potez "očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava duh međunarodnog prava."
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Kako su Kinezi ponizili Ameriku i pokazali da je car go /video/
Avion proleće pored kineskog aerostata iznad teritorije SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SVET
Japanci prvi koristili balone u vojne svrhe: Kineski aerostat – šamar Amerikancima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala