Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi Kurtijev „izum“ kako bi izbegao formiranje ZSO: Ovoga puta potpuno je pobrkao lončiće

© AP Photo / Kiyoshi Ota/Pool Photo Aljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
Pratite nas
Aljbin Kurti pokušava da na svaki način izbegne ono što je neizbežno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, ali izgleda da je malo „pomešao lončiće“, mišljenje je Perka Markovića iz Centra za nacionalnu politiku povodom Kurtijevog pokušaja da izjednači pozicije manjina u centralnoj Srbiji i Srba na Kosovu i Metohiji.
Kurti je, naime, objavio na društvenim mrežama spisak opština u Srbiji koje vode gradonačelnici koji nisu srpske nacionalnosti i upitao zašto zvanični Beograd ne omogući „jednonacionalno udruživanje, kada tako nešto traži na Kosovu“, misleći na Zajednicu srpskih opština.
„Kurti prvo nije uopšte našao dobro poređenje jer sve nacionalne manjine u Srbiji same biraju svoje predstavnike. Samim tim, ovo je pogrešan politički i marketinški potez Prištine, kojim je Kurti hteo da uporedi neuporedivo,“ objašnjava Marković.

Šta to Kurti ne razume

Po rečima našeg sagovornika, ovo je samo još jedan dokaz da će Kurti sve da uradi da odloži formiranje ZSO.
„On ne shvata izgleda da je ZSO međunarodna obaveza na kojoj danas svi insistiraju jer bez ZSO nema daljih pregovora koji su za Zapad sada veoma bitni, jer žele da kosovsko pitanje zatvore,“ ističe Marković.
U isto vreme, Marković kaže da je Kurti ovom poredbom upravo pokazao koliko Srbi na Kosovu i Metohiji upravo nemaju svoja prava,“ zaključuje naš sagovornik uz napomenu da je Kurti sam sebi ovim iznošenjem skočio u stomak.

Od ZSO nema bežanja

Kurti je inače prebrojao da u Srbiji zvanično postoji 21 manjina – Hrvati, Bunjevci, Bugari, Bosanci, Albanci, Mađari, Romi, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci, Jevreji, Aškalije, Vlasi, Grci, Egipćani, Nemci, Slovenci, Česi, Makedonci, Crnogorci i da 11 opština u Srbiji vode gradonačelnici nesrpske nacionalnosti, pa stoga bi, kako veruje, Mađari, Bosanci, Albanci i Bugari mogli da formiraju jednonacionalne asocijacije opština.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SRBIJA
Kako je Lajčak „prosvetlio“ Kurtija da prihvati evropski plan
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SRBIJA
Petković: Kurti je jedini u panici, odavno otkucava sat da formira ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala