Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako je Lajčak „prosvetlio“ Kurtija da prihvati evropski plan

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Kao bomba odjeknula je vest da je Miroslav Lajčak uspeo da „slomi“ „nesalomivog“ Aljbina Kurtija i natera ga da prihvati nemačko-francuski plan. Ne zna se kojim je metodama Lajčak pribegao obrađujući ga da legne na rudu - da li je to neki paket članstva u svim međunarodnim organizacijama ili nova baza na Severu, tek Kurti je doživeo "prosvetljenje".
Desilo se to posle ko zna kog po redu susreta takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa specijalnim evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Pompezno je saopšteno da je Kurti "u načelu“ prihvatio evropski, odnosno, nemačko-francuskom predlog po kome bi dijalog sa Beogradom trebalo da se nastavi.

Kad Kurti usni san…

Da li je Lajčak Kurtiju nešto obećao iza zatvorenih vrata, da li se Kurti uplašio smene s vlasti, ili je možda samo imao kakvo prikazanje u snu pa je odlučio da „spusti loptu“- tek treba da se razotkrije.
Profesor dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne politike ironično kaže da je promena Kurtijeve odluke „preko noći“ posledica nekih viših sila, da li ovozemaljskih, kako kaže, ili nekih drugih. U tom tonu i odgovara na pitanje kako je Lajčak uspeo da „ubedi“ Kurtija da promeni stav.
„Očigledno da je Lajčak „uspeo“ da ubedi Kurtija da prihvati da Srbija prizna nezavisno Kosovo. I mi sada svi treba da budemo srećni zbog Lajčakovog „uspeha“. Naravno da je ovo što sam rekao šala, ali je glupo kako se ponašaju i Kurti, i Lajčak, apropo ove teme“ kaže Deđanski.
Šalu na stranu, kako kaže naš sagovornik, jasno je da Srbija ima svoje crvene linije i da neće prihvatiti da Kosovo postane deo UN niti će priznati Kosovo.
„Zajednica srpskih opština čije je formiranje uslov svih uslova za bilo kakve dalje pregovore se uopšte i ne pominje u ovoj priči. Nemačko-francuski, ili kako ga sada zovu evropski plan je dobra osnova za priču, zato što bolje ponude trenutno nema, i mi o tom predlogu treba da pričamo zato što bi apriori odbijanjem razgovora o tom planu ispalo da je Srbija kriva. Međutim, to ne znači da treba da prihvatimo da je Kosovo nezavisno,“ ističe naš sagovornik.

(Ne)vidljiva ZSO

Deđanski kaže da je teško oceniti koga zapravo Miroslav Lajčak predstavlja i šta tačno radi na ekskurziji po Srbiji na relaciji Priština –Beograd. Mimo ovoga, našeg sagovornika brine i pretpostavka da je u evropskom planu stav o ZSO - nejasan.
„Ono što mi znamo o tom planu je iz medija, i ne znamo šta je tačno ili ne, jer do sada nije javno prezentovan. Iz toga se izvlači teza da je taj plan predviđen da bude rešenje u okviru kompletnog rešenja i maltene međunarodnog priznavanja Srbije i Kosova gde bi ZSO postojala kao nešto što nema nikakvog smisla ni težine. Dakle, ZSO se u tom planu, ako je tačno ono što smo do sada o njemu čuli, pojavljuje u tom oblik. Ako je tako, mi o tome ne možemo da razgovaramo jer je smisao cele naše politike da ne možemo da pričamo o novim dogovorima dok se stari ne ispoštuju,“ objašnjava Deđanski.
Inače, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je, vrlo ushićeno, nakon razgovora u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da su našli zajednički jezik po ovom pitanju. Valjda sad očekuje da sada stvari teku kao po loju. Samo je zaboravio da se i Srbija nešto pita.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SRBIJA
Lajčak zadovoljan što je Kurti prihvatio predlog, najavio nastavak razgovora
Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
SRBIJA
Stano o dijalogu Beograda i Prištine: Spremni smo za sastanak, ali još nema datuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
SRBIJA
Vučić se sastao sa Lajčakom: Razumeli ste me sve /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala