- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ana Petrović: Duško Radović me je naučio da govorim iskreno, hrabro uz humor

© Foto : Sputnjiku ustupila Biblioteka grada BeogradaAni Petrović nagrada "Dušan Radović" za 2022. godinu
Ani Petrović nagrada Dušan Radović za 2022. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Od Duška sam naučila da se igram rečima, da ih izvrćem i prevrćem, postavim baš na svoje mesto, bez viška i bez manjka. Duško Radović me je naučio da se od neprijatnih tema ne sme okretati glava, već o njima treba govoriti iskreno i hrabro uz određenu dozu humora. Učim i dalje, izjavila je Ana Petrović, dobitnica nagrade „Dušan Radović“.
Ani Petrović je danas u Biblioteci grada Beograda uručena nagrada „Dušan Radović“ za najbolju knjigu za decu i mlade u 2022. godini.

Intrigantna knjiga sa porukom – nismo sami

Žiri u sastavu Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, jednoglasno se odlučio za knjigu „Stripoterapija“ u izdanju „Kreativnog centra“.
„Njena veština da komunicira sa publikom odraslom na društvenim mrežama, onom koja prihvata pisanu reč jedino ako dolazi sa različitih ekrana - učinila je ovu hibridnu knjigu (koja je progovorila jezikom stripa) vrlo intrigantnom i ovogodišnjem žiriju“, navedeno je u obrazloženju.
Ana Petrović je pisac i ilustrator, ali njeni crteži ne ilustruju tekst već reč i slika nastupaju zajedno i ravnopravno, primetio je žiri.
„Crteži su reči, reči su crteži i ne može se tačno reći šta je prvo nastalo. Slikovita i duhovita priča o psihoterapeutkinji i njenoj pacijentkinji (koju zastupa nagrađena autorka) otvara teme i probleme modernog sveta predstavljajući ih kroz kulturne i subkulturne modele. Savremeni mladi čitalac lako se prepoznaje u ovom strip-govoru, jezik kao jezik mu je blizak, jezik kao slika još više. Ova knjiga šalje jasnu poruku da nismo samii da ima mnogo onih koji dele našu sudbinu i nedoumice“, rekao je Miloš Radović, predsednik žirija i sin Dušana Radovića, čije ime nosi nagrada.

Dušan Radović bi danas bio kralj Tvitera

„Stripoterapija“, prema rečima Miloša Radovića, vrlo liči na Duška Radovića i način njegove komunikacije sa čitaocima i gledaocima, naročito u ranim delima kao što su TV serije „Na slovo na slovo“ i „Laku noć, deco“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Biblioteka grada BeogradaMiloš Radović, sin Dušana Radovića
Miloš Radović, sin Dušana Radovića - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Miloš Radović, sin Dušana Radovića
„Svedeno, kratko, duhovito, jasno. Tako se komunicira i danas. Mnogi misle da bi Dušan Radović u današnjem vremenu bio kralj Tvitera jer se uvek zalagao za jezgrovit, humoran izraz, za poštovanje čitaoca i njegove inteligencije. Takva je i Ana Petrović, naša ovogodišnja dobitnica. Zato smo je i nagradili“, rekao je Radović.

Cilj – osećati se dobro

Laureatkinja je rekla da je dok je radila „Stripoterapiju“imala samo jedan cilj – da se oseća dobro.
„Mogu se pohvaliti da sam u tome i uspela. Taj put nije bio nimalo lak. Trudila sam se da ga prikažem što iskrenije kroz formu stripa. Čega nema u rečima ima u crtežu, a čega nema u crtežu ima u rečima. Prikazala sam da na tom trnovitom putu nisam bila sama. Želim da se zahvalim svima onima koji su mi pomogli da od prve teške i mračne strane stignem do poslednje vedre i tople“, istakla je Ana Petrović.
Ona je zahvalila svojojpsihoterapeutkinji Tijani Mirović iz Psihološkog savetovališta „Mozaik“ pošto je „Stripoterapija“ nastala na osnovu njihovih razgovora, kao
svima koji su na društvenim mrežama pratili „Stripoterapiju“ i delili svoje priče:
„Njihovi komentari su me dodatno motivisali i ohrabrili. Shvatila sam da mnogi dele moje iskustvo i da ovo nisu stripovi samo o meni već o svima nama.Hvala izdavačkoj kući Kreativni centar. Kreativni centar i ja smo isto godište – 1989. Ne krijemo godine. Zajedno smo odrastali tokom devedesetih. Nezgodan period i za decu i za one koji se bave kulturom za decu. Uz knjige Kreativnog centra naučila sam slova i zavolela čitanje. Uz ilustracije Dobrosava Boba Živkovića naučila sam da crtam i zavolela vizuelnu umetnost. Bobov način razmišljanja i njegov rad mnogo su uticali na formiranje moje ličnosti i odabira profesije“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Biblioteka grada BeogradaKnjiga "Stripoterapija" Ane Petrović nagrađena priznanjem "Dušan Radović"
Knjiga Stripoterapija Ane Petrović nagrađena priznanjem Dušan Radović - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Knjiga "Stripoterapija" Ane Petrović nagrađena priznanjem "Dušan Radović"
Petrović je posebno zahvalila Dušku Radoviću uz čije je pesme, priče, drame, TV emisije odrastala.
Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Dušan Radović“ pristiglo je 36 knjiga, a u užem izboru su se, pored nagrađenog, našli i sledeći naslovi: „Mika“ Jelene Angelovski (Službeni glasnik), „Pisma iz Verzuniuma“ Stevana Miloševića (Pčelica), „Novčić sudbine“ Ivane Nešić (Kreativni centar) i „Bio jednom jedan strah“ Jovice Tišme u izdanju „Lagune“.
Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. nagradu „Dušan Radović” koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih
žanrova u prethodnoj godini.
Nagrada se sastoji od skulpture - rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Portret Duška Radovića u Malom pozorištu Duško Radović - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
KULTURA
Prva stogodišnjica Duška Radovića: Bolji dečji pesnik od Zmaja
Proglašenje dobitnika nagrade Beogradski pobednik u Biblioteci grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
KULTURA
Pobednički roman Gorana Petrovića: Papir sa kog huči istorija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala