- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prva stogodišnjica Duška Radovića: Bolji dečji pesnik od Zmaja

© Sputnik / Lola ĐorđevićPortret Duška Radovića u Malom pozorištu "Duško Radović"
Portret Duška Radovića u Malom pozorištu Duško Radović - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Veliki jubilej, stogodišnjica rođenja Duška Radovića obeležena je u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu promocijom monografije „100 godina Duška Radovića“ na kojoj je autorka Zorica Hadžić ocenila da je Radović bio bolji dečji pesnik od Jovana Jovanovića Zmaja.
U programu su učestvovali autorka monografije Zorica Hadžić, akademik Matija Bećković, Olja Bećković, Boris Miljković, sin Duška Radovića – Miloš Radović i Branislava Milunov. Specijalni gosti večeri bili su Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov koji su na početku izveli kompoziciju „Nikad više“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVasil Hadžimanov i Bisera Veletanlić na proslavi 100. rođendana Duška Radovića.
Vasil Hadžimanov i Bisera Veletanlić na proslavi 100. rođendana Duška Radovića. - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Vasil Hadžimanov i Bisera Veletanlić na proslavi 100. rođendana Duška Radovića.

Slavimo prvu Duškovu stogodišnjicu

Duškov najbolji prijatelj akademik Matija Bećković, rođen istog dana kad i Radović čestitao je „svima nama 100. rođendan Dušana Radovića“ i dodao je da je s njim zajedno slavio taj rođendan, „tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca“.
„Evo već 40 godina ja taj rođendan slavim sam. Ali on je sa mnom. Za tih 40 godina on nije bio nijednog dana mrtav nit je umrlo ijedno njegovo slovo. Ono je življe danas nego što je bilo pre 40 godina i mi sada slavimo samo prvu njegovu stogodišnjicu, a tih stogodišnjica će biti u nedogled“.

„Beograde, dobro jutro“ – budalaština

Bećković i danas misli da je bila „budalaština“ odluka Duška Radovića da počne voditi emisiju „Beograde, dobro jutro“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje stogodišnjice rođenja Duška Radovića u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu.
Obeležavanje stogodišnjice rođenja Duška Radovića u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Obeležavanje stogodišnjice rođenja Duška Radovića u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu.
„Kad mi je rekao da će raditi to u sedam ujutro, na Radiju 'Studio B' koji je imao domet do prvog potoka, mislio sam da ne postoji niko ko bi ustao u sedam sati da bi slušao dve-tri rečenice koje je on na jedvite jade izmozgao to jutro. Međutim, nastao je požar i taj požar se nije ugasio do današnjeg dana“.

Izazivao zavist kod „heroja bifea“

Prema Bećkoviću, Dušan Radović je izazivao zavist kod „naših heroja koji briljiraju po raznim bifeima“ i onda su se odjednom počeli susretati po tim bifeima sa rečenicama Duška Radovića, što to ih je ubijalo.
„Pa je jedan od tih heroja naših kafana nasrnuo na Duška preda mnom. Pošto je on otišao, Duško je našao za shodno da mi kaže: Hoću da znaš da u mom životu nema ništa da sam sakrio od tebe. To je jedna od najlepših rečenica koje sam čuo i on je to morao da izgovori, mada sam ja to znao i da nije rekao“, istako je Bećković.

Oštar prema „ulepšavanju biografije“

Prema autorki monografije „100 godina Duška Radovića Zorici Hadžić, koja predaje srpsku književnost 19. veka u Novom Sadu interesantna je intimna prepiska koja otkriva nepoznata lica Dušana Radovića kao oca, sina i brata, ali i onaj ljuti Dušan Radović koji je znao brzo i hitro da reaguje.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLjubivoje Ršumović na obeležavanju 100 godina Duška Radovića.
Ljubivoje Ršumović na obeležavanju 100 godina Duška Radovića. - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Ljubivoje Ršumović na obeležavanju 100 godina Duška Radovića.
Radović je često pisao „otvorena pisma“, znao je da reaguje kad pročita nešto što je laž, lažno predstavljanje i onda je reagovao u „Pismima čitalaca“. Bio je vrlo oštar u tim polemikama, jer nije voleo kad se neko lažno predstavlja i ulepšava svoju biografiju.

Bolji dečji pesnik od Zmaja

Hadžićeva je naglasila da je napravila knjigu onako kako je mislila da bi Dušan Radović voleo i onako kako doživljava Dušana Radovića. Na knjizi su radili oni koje je Dušan Radović voleo i oni koji su ga voleli, i Hadžićeva „kao književni istoričar koji nije imao prilike da upozna Dušana Radovića ali ima ljubav za njegovo delo“.
„Kolega koji predaje književnost za decu pitao me za ovu knjigu i rekao da je zainteresovan da je predstavi studentima. Ja, na primer, kad govorim sa studentima o Jovanu Jovanoviću Zmaju obavezno pomenem Dušana Radovića ali ne samo na fonu književnosti za decu. Mislim da su te veze između Zmaja i Dušana Radovića mnogo dublje i rekla bih da je Dušan Radović bolji pesnik od Zmaja, kad je reč o književnosti za decu“, zaključila je Zorica Hadžić.
Miloš Radović i Marina Rajović Savić - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Podkast
Prvih sto godina Duška Radovića | Dok anđeli spavaju
Duško Radović - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
KULTURA
Bećković: Duško, genije sa poslednjim modelom mozga — nijedan dan nije bio mrtav otkad je otišao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala