- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Uslovi u kojima se nalazi pritvoreni urednik litvanskog Sputnjika ─ na nivou mučenja

© Sputnik / Vladimir TrefilovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
Pratite nas
Hapšenje glavnog urednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema u Letoniji prelazi u kategoriju mučenja, izjavio je u intervjuu za „RTVI“ direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.
„Ovde se radi o tome da se čovek oseća loše, počinje da ima zdravstvenih problema, kasni mu medicinska pomoć, ne daju mu lekove koji su mu potrebni. Ovo već prelazi u kategoriju mučenja, kada se čoveku namerno nanosi fizička patnja“, naglasio je diplomata.
Prema njegovim rečima, nema direktnog kontakta sa Kasemom, ali postoji veza sa njegovim advokatom.
Beljajev je takođe primetio da se u Letoniji sada faktički formira policijska država: ako se nečije mišljenje ne poklapa sa zvaničnom politikom lokalnih vlasti, onda se on žestoko suzbija uz pomoć isfabrikovanih procesa.
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
RUSIJA
Urednik Sputnjika Litvanija podvrgnut mučenju u zatvoru u Rigi, zdravstveno stanje - kritično
„Uključujući i uz pomoć krivičnog gonjenja, policijskih mera i tako dalje. To samo po sebi govori o prirodi društva i napetosti koja postoji u društvu“, objasnio je on.
Kontakti Rusije i Letonije na diplomatskom nivou svedeni su na minimum, pa se pitanje mogućeg oslobađanja glavnog urednika Sputnjika Litvanija trenutno ne razmatra, dodao je diplomata.
Podsetimo, Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija.
Prošle godine, 30. decembra, novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor. Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da Kasemovo hapšenje predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
RUSIJA
Rusija zatražila od UN da reaguju na hapšenje urednika Sputnjik Litvanija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala