- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zatražila od UN da reaguju na hapšenje urednika Sputnjik Litvanija

© SputnikUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Stalno predstavništvo Rusije pri ženevskom odeljelju Ujedinjenih nacija zatražilo je od vrhovnog komesara UN i specijalnog izvestioca UN da pažljivo i dosledno prate situaciju u vezi sa hapšenjem glavnogu rednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema.
„Uputili smo zvanične note vrhovnom komesaru UN za ljudska prava Folkeru Turku i specijalnom izvestiocu za jačanje i zaštitu prava na slobodu mišljenja Ireni Han u kojima tražimo da posvete ozbiljnu pažnju ovoj priči“, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov.
Diplomata je naveo da su dejstva letonskih vlasti, koje su uhapsile novinara, gruba borba protiv alternativnih tački gledišta i pokušaj da se zastraše mediji koji misle drugačije.
Prema njegovim rečima, u Stalnom predstavništvu Rusije očekuju da će dobiti reakciju na politički progon predstavnika ruskojezične novinarske zajednice u Letoniji.
Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija. Tridesetog decembra novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor. Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije ranije je saopštilo da hapšenje Kasema predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
RUSIJA
Moskva: Tražićemo oslobađanje urednika Sputnjik Litvanija od UN i OEBS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala