- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Tražićemo oslobađanje urednika Sputnjik Litvanija od UN i OEBS-a

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Rusija će, preko međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije i OEBS, nastojati na tome da bude oslobođen glavni urednik Sputnjika Litvanija Marat Kasem, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Tražićemo da se u oslobađanje glavnog urednika Sputnjika Litvanija uključe profesionalne međunarodne strukture, uključujući one koje su pod okriljem Ujedinjenih nacija, Uneska. Ja, međutim, ne verujem da nešto još funkcioniše u OEBS-u, ali, u krajnjoj liniji, optužićemo OEBS da ne radi. Ako se ta struktura još predstavlja kao da ima nekakvu svrhu, ona je u obavezi da pokazuje rezultate“, istakla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, Moskva takođe očekuje da nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava reaguju na politički motivisanu hajku na novinara.
„Politički teror u Letoniji treba okončati, a Marat Kasem treba da bude oslobođen i da obnovi svoj profesionalni rad“, zaključila je Zaharova.
Marat Kasem je državljanin Letonije, a nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, kojoj pripada i Sputnjik Litvanija. Tridesetog decembra novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza, nakon čega je uhapšen. Petog januara sud u Rigi ga je osudio na pritvor, a novinar je doveden u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je hapšenje Kasema u Letoniji teror protiv različitog mišljenja i osveta diktatorskih režima zbog principijelnosti novinara. Ruska ombudsmanka Tatjana Moskaljkova je izjavila da je hapšenje Kasema napad na slobodu govora i obratila se vrhovnom komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava.
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
RUSIJA
Ruski pravni ekspert: Hapšenje glavnog urednika Sputnjik Litvanija je provokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala