- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski pravni ekspert: Hapšenje glavnog urednika Sputnjik Litvanija je provokacija

© SputnikUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Vlasti u Letoniji, okrivljujući glavnog urednika Sputnjik Litvanija Marata Kasema za špijuniranje, pokušavaju da prikriju svoje postupke koji ograničavaju slobodu novinara, izjavio je Sputnjiku član Izvršnog komiteta Ruske asocijacije međunarodnog prava Anatolij Kapustin.
On je podvukao da bi Rusija trebalo da se jasno izjasni u odbranu prava novinara.

„Ako se novinari hapse zbog špijuniranja, onda, kao pravilo svi znaju da je optužba, očigledno, izmišljena kako bi se prikrio ružan postupak i njegova nedoličnost prilikom ograničavanja slobode novinara. I to se nikako ne može opravdati“, rekao je on.

Prema rečima ruskog pravnika, očigledno je da je situacija sa Kasemom apsurdna.
„Čovek dolazi u svoju zemlju i pod optužbom da je špijun pokušavaju da mu onemoguće njegovu osnovnu delatnost kao novinara, smešnije nisu mogli da smisle. To može da se događa samo u zemljama koje na svaki način pokušavaju da pokvare odnose sa Rusijom. Tužno je što Letonija tako razume slobodu informacija, izražavanja i da je za lišavanje slobode dovoljno da se izmisli da je reč o špijuniranju“, dodao je on.
Kapustin je napomenuo da u poslednje vreme sudije u Letoniji često preduzimaju politički motivisane odluke.

„Smatram da je neophodno da podržavamo našeg kolegu svim mogućim sredstvima. Kao stanovnik Letonije on može da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava. Rusija treba otvoreno da saopšti da je ova provokacija usmerena na ograničavanje slobode izražavanja, slobode govora i drugih sloboda koje su elementi profesionalne delatnosti novinara“, dodao je ruski pravnik.

On je istakao da se divi hrabrosti glavnog urednika Sputnjik Litvanija i naveo da bi trebalo da se uvede nagrada za hrabrost novinara, jer ruski novinari trpe razne napade u poslednjoj deceniji.

Hapšenje Marata Kasema

Ranije je saopšteno da je Obaveštajna služba Letonije uhapsila glavnog urednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom.
Prema podacima Sputnjika koji pokriva Zajednicu nezavisnih država, u slučaju Kasema se radi o kršenju ekonomskih sankcija Evropske unije protiv Rusije, kao i o špijunaži. Dodaje se da, prema drugom članu zakona, novinaru može da bude određena kazna do 20 godina zatvora.
Uhapšeni novinar ima državljanstvo Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi u medijskoj kući „Rusija sevodnja“, kojoj pripada i Sputnjik Litvanija. Novinar je 30. decembra doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
RUSIJA
Zaharova: Hapšenje glavnog urednika Sputnjika Litvanija – osveta diktatorskih režima
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala