- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Urednik Sputnjika Litvanija podvrgnut mučenju u zatvoru u Rigi, zdravstveno stanje - kritično

© SputnikUrednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem
Urednik agencije Sputnjik Litvanija Marat Kasem - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Zdravstveno stanje urednika Sputnjika Litvanija Marata Kasema koji je u zatvoru u Letoniji je kritično i njemu je neophodna medicinska pomoć. On je, prema rečima advokata, izložen mučenju.
Kako je rekao njegov advokat, uslovi u zatvoru u kojima drže Marata Kasema potpadaju pod Konvenciju o sprečavanju mučenja. Od 30. januara Kasema su bez ikakve osnove prebacili u deo zatvora gde se nalaze osuđeni zatvorenici i smestili u samicu. U lošim sanitarnim uslovima, što uključuje i insekte, Kasem je dobio alergiju.
Zbog problema sa disanjem on mora da otvara prozor u ćeliji pri čemu spava samo u odeći i sa kapom.
I njegovi hronični zdravstevni problemi su se pogoršali, usled gihta oduzimaju mu se prsti na nogama.
Na njegove žalbe niko ne reaguje, a poziv advokatu omogućen mu je tek trećeg dana. Zatvorski lekar je ignorisao dijagnozu Kasema i njegove pritužbe i samo mu je dao tablete protiv alergije.
Advokat priprema žalbu i zahteva medicinski pregled za svog klijenta.
Podsetimo, Kasem je državljanin Letonije, nekoliko godina živi i radi u Moskvi, u medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, u čijem je sastavu i Sputnjik Litvanija.
Prošle godine, 30. decembra novinar je doputovao u Letoniju zbog porodičnih obaveza. Kako je preneo Sputnjik Litvanija, on je uhapšen zbog sumnje da je prekršio sankcije i da se bavio špijunažom, a 5. januara sud u Rigi mu je odredio pritvor.
Novinar je prevezen u Centralni zatvor u Rigi.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je ranije da Kasemovo hapšenje predstavlja osvetu diktatorskih režima zbog njegove principijelnosti i da predstavlja teror protiv drugačijeg mišljenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala