- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bakterija koja je uzrok čira i raka na želucu može da se širi među članovima porodice

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u naučnom centru
Laborant u naučnom centru - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Kada gastrointestinalni problemi uključuju tzv. heliko bakteriju (Helicobacter pylori), članovi domaćinstva pacijenta takođe bi trebalo da se testiraju na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.
Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva heliko bakterijom najčešći su uzroci peptičkog ulkusa.Ova bakterija takođe može da izazove gastritis, iritaciju želudačne sluznice i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, može dovesti do raka želuca.

Širenje bakterije među članovima porodice

Istraživači u Kini sproveli su testove na heliko bakteriju na svim članovima 10.735 porodicau 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 odsto odraslih i 21 odsto dece i adolescenata bili su zaraženi.
Samo 29 odsto porodica nije imalo infekcije. Svih preostalih 71 odsto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 odsto u kojima su zaraženi svi članovi porodice, objavili su istraživači u časopisu „Gut“.
Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su naučnici. Dok je 14 odsto dece i adolescenata koji žive sanezaraženim roditeljima bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 odsto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Infekcija se najčešće dobije u detinjstvu

Prevalencija heliko bakterije posebno je visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti i infekcije heliko bakterijom pogađaju 30 do 40 odsto ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.
Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen heliko bakterijom, cela porodica treba da se testira i svi zaraženi članovi trebada se leče, preneo je „Indeks“.
Infekcije se eliminišu antibioticima.
Aloje vera - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
DRUŠTVO
Zašto je aloja izdašan dar prirode
Med - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2016
Tajne ruske medicine: Prirodom protiv želudačnih i stomačnih tegoba
Jaja - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2017
Recept koji vam neće otkriti nijedan farmaceut
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala