- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto je aloja izdašan dar prirode

CC0 / Pixabay / Aloje vera
Aloje vera - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Proizvodnja ekstrakta aloje vera (Aloë vera) jedna je od najvećih u svetu poljoprivrede. Ova biljka i njen ekstrakt imaju široku primenu u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji i veliki potencijal kao terapeutsko sredstvo za lečenje problema koji utiču na kožu, varenje, imunitet.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U tradicionalnoj indijskoj medicini, aloja se koristi za probleme sa zatvorom, kožnim bolestima, infekcijama i kao prirodni lek za grčeve. A u kineskoj medicini se često preporučuje u lečenju gljivičnih oboljenja.
Aloje vera je zvanično navedena kao purgativ (sredstvo za čišćenje creva) i sredstvo za zaštitu kože u SAD 1820. godine i klinički je korišćena tridesetih godina za lečenje opekotina kože i sluzokože usled oštećenja u radio-terapiji.
Danas, skoro da nema kozmetičke kompanije koja dodaje sok ili druge derivate aloje u niz proizvoda, uključujući šminku, sapune, kreme za sunčanje, pene za brijanje, šampone, maramice i hidratantne kreme. Biljka se čak i komercijalno koristi kao sastojak jogurta, pića i deserta.
Aloje vera je jedna od oko 420 vrsta roda Aloë, botanički naziv je aloe barbadensis miller i pripada porodici liliacae. Smatra se da ova višegodišnja biljka mesnatih zelenih listova, sa nazubljenim ivicama, potiče iz Sudana, odakle je uvedena u mediteranski region i većinu drugih toplih oblasti sveta, uključujući Afriku, Aziju, Indiju, Evropu i Ameriku.
Gel aloje vera je bistra supstanca nalik želeu koja se nalazi u unutrašnjem delu lista biljke aloje. Aloje lateks nalazi se neposredno ispod kore lista biljke i žute je boje. Neki proizvodi od aloje sadrže i gel i lateks (mlečni zaštitni sok biljke).
Gel ove biljke dugo se koristi kao lek za kožna oboljenja, uključujući opekotine, opekotine od sunca, promrzline, psorijazu i herpes, ali postoji niz drugih prednosti: koristi se za tretmane kod depresije, zatvora, astme i dijabetesa.

Važni vitamini, enzimi, minerali...

Aloje vera ima više od 75 važnih komponenti uključujući vitamine, minerale, saharide, amino-kiseline, antrahinone, enzime, lignin, saponine i salicilnu kiselinu. Obezbeđuje 20 od 22 amino-kiseline koje su potrebne ljudima.
Sadrži mnogo vitamina i minerala koji su od vitalnog značaja za pravilan rast i funkcionisanje svih sistema organa.
Aloje vera sadrži vitamine A, C i E, B12, folnu kiselinu i holin. Sadrži i osam enzima, uključujući alijazu, alkalnu fosfatazu, amilazu, bradikinazu, karboksipeptidazu, katalazu, celulazu, lipazu i peroksidazu. Tu su i važni minerali – kalcijum, bakar, selen, hrom, mangan, magnezijum, kalijum, natrijum i cink.
CC0 / Pixabay / Gel ove biljke dugo se koristi kao lek
Aloje vera - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Gel ove biljke dugo se koristi kao lek
Obezbeđuje 12 jedinjenja poznatih kao laksativi. Među njima su aloin i emodin, koji deluju kao analgetici, antibakterijski i antivirusni lekovi. Ova lekovita biljka sadrži i četiri masne kiseline, uključujući holesterol, kampesterol, beta-sizosterol i lupeol – sve imaju antiinflamatorna svojstva.
Jedinjenja auksini i giberelini, koje aloja takođe sadrži, pomažu u zarastanju rana i imaju antiinflamatorna svojstva. Obezbeđuje šećere, kao što su monosaharidi (glukoza i fruktoza) i polisaharidi.

Široko polje delovanja

Postoje brojne studije u kojima se istraživala lokalna primene aloje na koži u lečenju rana, uključujući lečenje psorijaze, dermatitisa, oralnog mukozitisa, hirurških rana, opekotina.
Prva studija ove vrste je urađena odavno, 1935. godine, i zaključuje da ekstrakt aloje brzo ublažava svrab i peckanje koji su povezani sa jakim dermatitisom.
Studija iz 1996. sprovedena na Odeljenju za kliničku fiziologiju u Švedskoj uključivala je 60 pacijenata sa hroničnom psorijazom. Stopa izlečenja u grupi koja je uzimala kremu sa alojom vera bila je 83 procenta, u poređenju sa samo sedam procenata u placebo grupi, i nije bilo recidiva (povraćaja problema) prijavljenih tokom jednogodišnjeg praćenja.
U 2009. godini, izrađen je sistematski pregled koji je sumirao 40 studija koje su uključivale upotrebu aloje u dermatološke svrhe. Rezultati sugerišu da oralna primena aloje vere kod miševa deluje efikasno na zarastanje rana, može da smanji broj i veličinu papiloma (male izrasline na koži) i da smanji učestalost tumora za više od 90 procenata u jetri, slezini i koštanoj srži.
Studije su takođe pokazale da aloje vera efikasno leči genitalni herpes, psorijazu, dermatitis, promrzline, opekotine i upale. Može se bezbedno koristiti kao antifungalni i antimikrobni agens.
Istraživanja objavljena u Journal of Dentistry pokazuju da kada se gel aloje nanese na herpes nekoliko puta dnevno, pomaže da se ublaži nelagodnost i ubrza proces zarastanja. Takođe je bezbedan kada se uzima oralno.
Jedna od prednosti vitamina B6, koji ova biljka sadrži na primer, jeste njegova sposobnost da deluje kao prirodni lek protiv bolova i stvara antitela koja naš imuni sistem koristi da nas zaštiti.
Aloja je odličan prirodni tretman za suvu kosu ili kožu glave koja svrbi. Ima hranljiva svojstva, a vitamini i minerali u biljci održavaju kosu jakom i zdravom. Zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, pomaže i kod peruti, a enzimi gela mogu da oslobode kožu glave od mrtvih ćelija i podstiču regeneraciju tkiva oko folikula dlake.
Upotreba listova aloje vere kao laksativa je dobro istražena. Povećava sadržaj vode u crevima, stimuliše lučenje sluzi i povećava peristaltiku creva.
U dvostrukom kontrolisanom ispitivanju na 28 zdravih odraslih osoba, prijavljeno je da aloja ima laksativni efekat, a zbog svojih antiinflamatornih i laksativnih komponenti, još jedna prednost je njena sposobnost da pomaže u varenju. Sok ove biljke pomaže pri varenju, normalizuje i pe-ha ravnotežu, smanjuje stvaranje gljivica…
Jedna studija objavljena u Journal of Research in Medical Sciences otkrila je da 30 mililitara soka aloje vere dva puta dnevno smanjuje nivo nelagodnosti kod 33 pacijenta sa sindromom iritabilnog creva.
Sok se takođe koristi za smirivanje i lečenje čira na želucu jer ima antibakterijske agense i prirodna lekovita svojstva koja mogu da povrate zdravlje sluznice želuca.

Jačanje imuniteta

Izveštaj iz 2014. ističe da je aloja antiseptička, antiinflamatorna, antivirusna i antifungalna biljka koja je veoma je dobra u izgradnji imunog sistema bez izazivanja alergijskih reakcija ili neželjenih efekata.
CC0 / Pixabay / Pre konzumiranja aloje vere treba se konsultovati sa lekarom
Aloje vera - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pre konzumiranja aloje vere treba se konsultovati sa lekarom
Aloje vera obezbeđuje neverovatan broj vitamina i minerala, posebno cinka, koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i samim tim jačanje odbrambenog sistema organizma.
Vitamin A, na primer, igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, neuroloških funkcija i zdrave kože jer je antioksidant koji smanjuje upalu. Vitamin C je još jedna važna komponenta koja se nalazi u aloji; štiti telo od kardio-vaskularnih bolesti, prenatalnih zdravstvenih problema, bolesti očiju, pa čak i bora na koži. Vitamin E smanjuje oštećenje slobodnih radikala, bori se protiv upale i pomaže u usporavanju starenja ćelija.
Ova antioksidativna svojstva su takođe korisna kada ste izloženi dimu cigareta ili UV zracima sunčeve svetlosti – štite kožu od raka kože i bore se protiv upale kože nakon izlaganja suncu. Aloja takođe može prirodno da leči akne i ekcem jer pomaže u procesu zarastanja kože.

Pažljivo sa konzumiranjem

Preparate aloje vere ipak ne treba uzimati u velikim dozama i u dužem vremenskom periodu bez konsultacija sa lekarima. Preterivanje može izazvati neželjene efekte, kao što su bol u stomaku i grčevi.
Dugotrajna upotreba velikih količina preparata koji sadrže delove ove biljke takođe može izazvati dijareju, probleme sa bubrezima, krv u urinu, nizak nivo kalijuma, slabost mišića, gubitak težine i probleme sa srcem. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste aloje vera preparate, kao ni deca mlađa od 12 godina.
Stručnjaci upozoravaju da se, pre uzimanja aloje vere, treba konsultovati sa lekarom ako uzimate lekove za dijabetes, laksative, varfarin, diuretike, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala