- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk leopard 2 - Sputnik Srbija

UŽIVO Poljska inicirala formiranje "tenkovske koalicije" za Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 345. dan. Nastavlja se napredovanje ruske vojske ka Ugljedaru i Artjomovsku. U Energodaru je odjeknula eksplozija, a vlasti navode da se radi o terorističkom napadu. Zemlje EU usaglasile ograničenje cena za ruske naftne derivate.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:59 03.02.2023
London razmatra mogućnost da grupu „Vagner“ proglasi terorističkom organizacijom
Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije razrađuje planove da grupu „Vagner“ zvanično proglasi terorističkom organizacijom, prenosi list „Telegraf“.
Prema navodima lista, diskusija o proglašenju „Vagnera“ terorističkom organizacijom je u ranoj etapi. Izvori, međutim, pretpostavljaju da će konačna odluka o tom pitanju biti doneta brće nego u slučaju iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije.
21:38 03.02.2023
Pripadnici grupe Vagner u Soledaru - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Prigožin Zelenskom: Ne budite kukavice, borite se za Artjomovsk do kraja!
21:37 03.02.2023
Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u nizu oblasti na istoku Ukrajine i u centralnom delu zemlje, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Prema podacima mape, vazdušna opasnost je objavljena u Kirovgradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoškoj oblasti koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.
20:34 03.02.2023
Američki Stejt department potvrdio je da je u Ukrajini poginuo američki državljanin.
„Možemo da potvrdimo da je nedavno u Ukrajini poginuo američki državljanin“, rekao je za Sputnjik predstavnik Stejt departmenta. On je, međutim, odbio da otkrije identitet poginulog Amerikanca. Ranije su američki mediji javili da je u Ukrajini poginuo plaćenik, bivši američki marinac Pit Rid.
19:40 03.02.2023
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon: Kijev treba sam da razmotri upotrebu dalekometnih raketa protiv Krima
19:20 03.02.2023
Francuska i Italija će na proleće Ukrajini poslati PVO sistem zajedničke proizvodnje „Samp/T – mamba“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Francuske.
U saopštenju je navedeno da će taj sistem „omogućiti Ukrajini da se štiti od napada ruskih bespilotnih letelica, raketa i aviona“.
19:11 03.02.2023
Zaharova: Izjave da Moskva nije voljna da pregovara o Ukrajini su neistina
Izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o tome da Moskva nema političku volju da počne pregovore o Ukrajini predstavlja neistinu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Borelj u maniru koji je za njega karakterističan govori neistinu. Želimo da podsetimo na to da je Rusija u više navrata, na svim platformama i na raznim nivoima ponavljala da je otvorena za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini bez prethodnih i neprihvatljivih uslova, ali je upravo Ukrajina, po nalogu spolja, napustila pregovore. Poziv šefa 'diplomatije' Eu da se Kijevu daju 'sredstva' označava nastavak isporuka naoružanja i vojne tehnike. Drugim rečima, investicija u odugovlačenje sukoba, a ne traganje za mirnim rešenjima“, navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Boreljje ranije, u intervjuu austrijskom listu „Standard“, izjavio da je EU „uvek otvorena“ za mirovne pregovore o Ukrajini, ali da ne vidi da Rusija ima političku volju da ih započne, te da je jedini način da se sukob završi da se „Ukrajini daju sredstva“.
18:41 03.02.2023
Zelenski radi na planu za početak dijaloga s Rusijom
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski radi na planu koji će omogućiti početak mirovnog dijaloga, izjavila je premijerka Italije Džordža Meloni.
„Pomoć Ukrajini je jedini način da se aktuelni igrači dovedu za pregovarački sto“, izjavila je ona u Berlinu nakon razgovora s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Premijerka Italije je dodala da se sa Zelenskim dogovorila da poseti Kijev uoči godišnjice početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„On radi na planu za otvaranje dijaloga, a za postizanje pravednog mira mi moramo da pojačavamo napore. Ako mislimo, međutim, da je potrebno smetati narodu da bude slobodan kako bi bio postignut mir, onda to nije mir. Zbog toga je jedina mogućnost koju imamo da pomažemo Ukrajini“, izjavila je Melonijeva.
18:23 03.02.2023
Poljska inicirala formiranje "tenkovske koalicije" za Ukrajinu
Poljska je inicirala formiranje „tenkovske koalicije“ za snabdevanje Ukrajine tenkovima, te očekuje da će se oni koji žele pridružiti koaliciji u februaru, izjavio je ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak u Kijevu, prenela je Poljska televizija.
„Nema sumnje da Ukrajina očekuje novi napad Rusije, tako da je podrška tenkovima ključna za odbranu, to je ključno pitanje. Oglasile su se zemlje koje imaju tenkove 'leopard', ali čekamo konačna saopštenja do sredine februara“, rekao je Blaščak.
Takođe je dodao da je Poljska započela obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tenkovima „leopard“.
17:55 03.02.2023
Zelenski: Ukrajinska vojska neće predati Artjomovsk
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage neće predati Artjomovsk.
„Niko neće predati Bahmut (Artjomovsk). Borićemo se koliko budemo mogli“, rekao je Zelenski na pres-konferenciji nakon samita EU-Ukrajina koji je održan u Kijevu.
17:21 03.02.2023
Poljska spremna da preda Kijevu lovce F-16 samo uz odluku NATO-a
Poljska je spremna da preda Ukrajini lovce F-16 tek nakon usvajanja zajedničke odluke zemalja NATO-a, izjavio je ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak.
„Već imamo iskustvo u vezi s avionima MiG-29, tako da mogu da kažem da takvu odluku moraju da donesu svi saveznici iz NATO-a“, rekao je Blaščak novinarima u Kijevu.
Mediji su ranije preneli da pojedini predstavnici američke administracije lobiraju da se ukrajinskoj vojsci predaju lovci F-16. Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije, na pitanje novinara da li će ukrajinskoj vojsci biti isporučeni ti borbeni avioni, odgovorio negativno. Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak izjavio da ne isključuje mogućnost isporuke aviona Ukrajini, a mediji su preneli da Pariz proučava zahtev Kijeva za obuku ukrajinskih pilota.
16:22 03.02.2023
EU planira nove sankcije protiv Rusije
Evropska unija će nastaviti da radi na novim sankcijama protiv Rusije, uključujući sledeći, deseti paket, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel nakon samita EU – Ukrajina.
„Već smo usvojili devet paketa sankcija i nastavićemo da radimo nad daljim sankcijama, uključujući sledeći, deseti paket“, rekao je Mišel novinarima.
U saopštenju nakon samita navedeno je, takođe, da EU i Ukrajina pozivaju sve zemlje da se priključe sankcijama protiv Rusije, kao i da pomažu u borbi protiv zaobilaženja aktuelnih ograničenja.
16:08 03.02.2023
Ruske snage uništile su u pravcu Avdejevke uporište voda Oružanih snaga Ukrajine odakle su gađani položaji ruske vojske, saopštio je Sputnjiku ruski vojnik.
Položaj protivnika uništen je iz protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ kojim su rukovali pripadnici 56. zasebnog specijalnog bataljona ruskih snaga, rekao je naš sagovornik.
16:04 03.02.2023
Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz podataka objavljenih na onlajn mapi Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Mediji su ranije objavili da su se u Kijevu čule sirene, ali nadležni za objavljivanje vazdušne opasnosti nisu to potvrdili..
U Kijevu se u petak održava samit Evropska unija – Ukrajina, na kojem učestvuju šef Evropskog saveta Šarl Mišel, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
13:36 03.02.2023
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska prvi put od početka specijalne operacije uništila norveški PVO sistem „nasams“
13:35 03.02.2023
Predstavnik nemačke vlade saopštio je da je Berlin primio k znanju reči ruskog predsednika Vladimira Putina o tenkovima "leopard".
On je rekao da u Berlinu ne smatraju isporuke oružja Kijevu učešćem u ratu i da je to samo podrška.
Podsetimo, Putin je tokom posete Volgogradu, povodom 80. godišnjice Staljingradske bitke, rekao da je neverovatno da Rusiji opet prete nemačkim tenkovima "leopard".
"Neverovatno, ali istinito. Opet nam prete nemačkim tenkovima "leopard", na čijim oklopima se nalaze krstovi. I oni će se ponovo boriti sa Rusijom na tlu Ukrajine rukama ... banderovaca (neonacista)", rekao je Putin, istakavši da Moskva ima čime da odgovori onima koji joj prete.
12:54 03.02.2023
Nemačka Vlada je potvrdila da je Berlin odobrio predaju tenkova „leopard 1“ Ukrajini.
Istovremeno, portparol vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt, odbio je da precizira bilo kakve detalje i da saopšti o koliko tenkova je reč, istakavši da će to biti naknadno objavljeno.
12:52 03.02.2023
Britanski premijer Riši Sunak nije isključio da će, uprkos neophodnoj dugotrajnoj pripremi pilota, Ukrajini biti predati borbeni avioni.
12:48 03.02.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj najavio je da će Ukrajini za finansiranje radova na deminiranju biti dodeljeno 25 miliona evra.
12:02 03.02.2023
Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine počelo je sa formiranjem jurišnih brigada za zauzimanje Krima i Donbasa, rekao je vršilac dužnosti ministra Igor Klimenko.
„Osnovu jedinica činiće aktivni i bivši vojnici, graničari i policajcisa velikim borbenim iskustvom. Ostatak će biti isključivo dobrovoljci“, rekao je on .
Projekat je nazvan „Ofanzivna garda“ i obuhvatiće šest aktivnih jedinica, među njima i „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala