- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska: Ukrajina mora da garantuje prava manjina ako želi u EU

© Fotolia / YurlickZastave Mađarske i EU na ulazu u predsedničku palatu u Budimpešti
Zastave Mađarske i EU na ulazu u predsedničku palatu u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Ukrajina mora da garantuje prava nacionalnih manjina na svojoj teritoriji ako želi da bude članica Evropske unije, izjavila je mađarska predsednica Katalin Novak agenciji MTI.
„Na tu temu postoji zajednički stav, s obzirom na to da oni koji znaju o tom problemu, uključujući predsednike Austrije i Italije, podržavaju mađarsku manjinu u Zakarpatskoj oblasti“, rekla je ona na sastanku sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom.
Političarka je podsetila da u Zakarpatskoj oblasti živi 150 hiljada Mađara, kojima je veoma važno da mogu da koriste maternji jezik u svakodnevnom životu.
„Mi ćemo sve uraditi da u potpunosti garantujemo prava naših manjina koje žive u Ukrajini“, naglasila je Novak.
Mađarska predsednica je navela da poslednje izmene ukrajinskog zakona ne vode u pravom smeru i lišavaju mađarsku manjinu mogućnosti da realizuju njihova prava. To je razlog što se u Zakarpatskoj oblasti održavaju protesti protiv manjina.
Novak je dodala da je u pismu ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom napisala primedbe na temu zakona o nacionalnim manjinama, a koji se odnosi na položaj Mađara u Zakarpatskoj oblasti, ali on nije na to odreagovao.
Ranije je ukrajinski ombudsman za zaštitu jezika Taras Kremin izjavio da u školama u ​​Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, gde živi mnogo etničkih Mađara, postoje problemi sa organizovanjem nastave na ukrajinskom jeziku.
U oktobru 2022. godine vlasti grada Mukačeva u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine odlučile da demontiraju mađarske simbole – spomenik turul ptici koji se nalazi u zamku „Palanok“, i zamene ga ukrajinskim trozupcem. Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da će zbog toga biti izražen protest predstavniku ukrajinske ambasade.
Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske izazvale su diskusije o ukrajinskom zakonu o obrazovanju koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarske sednice komisije Ukrajina-NATO jer nema napretka u rešavanju pitanja koja brinu Budimpeštu.
Zastava iz perioda mađarske revolucije 1956. u spomen žrtvama ispred zgrade mađarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
SVET
Budimpešta apeluje na ukrajinske vlasti: Zaustavite progon Mađara u Zakarpatju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala