- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Budimpešta apeluje na ukrajinske vlasti: Zaustavite progon Mađara u Zakarpatju

© WikipediaZastava iz perioda mađarske revolucije 1956. u spomen žrtvama ispred zgrade mađarskog parlamenta
Zastava iz perioda mađarske revolucije 1956. u spomen žrtvama ispred zgrade mađarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
Pratite nas
Ugnjetavanje mađarske nacionalne manjine u ukrajinskom Zakarpatju je neprihvatljivo, izjavio je državni sekretar za bilateralne odnose u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer koji je pozvao lokalne vlasti da zaustave progon Mađara.
Mencer se oglasio nakon što su, prema pisanju medija, sa javnih institucija u gradu Mukačevu u Zakarpatskoj oblasti Ukrjaine i u lokalnim selima skinute mađarske zastave. Kako je saopšteno, otpušteno je i nekoliko rukovodilaca mađarskih institucija, bliskih Zajednici mađarske kulture.
„Antimađarske odluke i akcije su neprihvatljive. Osuđujemo ono što se dogodilo. Pozivamo lokalne vlasti da odmah zaustave zverstva nad Mađarima. Pozivamo državne organe Ukrajine da odmah učine sve da se ukinu antimađarske odluke i sve vrati na pređašnje stanje“, napisao je Mencer na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, Mađarska očekuje da će „ukrajinski lideri učiniti sve da održe stabilnost u Zakarpatju“, uprkos sukobu u toj zemlji. Ujedno je dodao da Budimpešta „ne razume kako antimađarske odluke i akcije pomažu Ukrajini“ u aktuelnom sukobu.

„Ako Ukrajina želi da bude članica Evropske unije neprihvatljivo je konstantno i sistematsko ugnjetavanje nacionalne zajednice i oduzimanje njenih prava“, dodao je Mencer.

On je naglasio da su se do sada incidenti događali samo u Mukačevu i okolini, te je istovremeno izrazio nadu da antimađarske mere neće biti slučaj i u nekim drugim delovima Zakarpatja.
Ranije je ukrajinski ombudsman za zaštitu jezika Taras Kremin izjavio da u školama u ​​Zakarpatskoj oblasti Ukrajine, gde živi mnogo etničkih Mađara, postoje problemi sa organizovanjem nastave na ukrajinskom jeziku.
U oktobru 2022. godine vlasti grada Mukačeva u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine odlučile da demontiraju mađarske simbole – spomenik turul ptici koji se nalazi u zamku „Palanok“, i zamene ga ukrajinskim trozupcem. Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da će zbog toga biti izražen protest predstavniku ukrajinske ambasade.
Tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske izazvale su diskusije o ukrajinskom zakonu o obrazovanju koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarske sednice komisije Ukrajina-NATO jer nema napretka u rešavanju pitanja koja brinu Budimpeštu.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
SVET
Budimpešta protiv komisije Ukrajina-NATO sve dok Kijev ne vrati prava zakarpatskim Mađarima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala