- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Budimpešta protiv komisije Ukrajina-NATO sve dok Kijev ne vrati prava zakarpatskim Mađarima

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Mađarska je odavno stavila do znanja da se neće složiti sa održavanjem komisije Ukrajina-NATO, sve dok Kijev ne vrati prava mađarskoj nacionalnoj manjini u Zakarpatju, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto komentarišući saopštenja da je Budimpešta blokirala zasedanje komisije.
„Pišu da smo sprečili sazivanje zvaničnog zasedanja komisije Ukrajina-NATO. U našem stavu nema ništa novo i ništa iznenađujuće. Pre nekoliko godina smo jasno stavili do znanja da sve dok Ukrajina ne vrati prava zakarpatskim Mađarima, nećemo pristati na sazivanje ove komisije (Ukrajina-NATO)“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, Budimpešta nije iznosila ovo pitanje od početka ruske specijalne operacije i neće to učiniti ni sada.
„Nadamo se da će mir doći što je pre moguće, a onda će o ovom pitanju ponovo moći da se razgovara“, rekao je Sijarto.
Napete odnose Kijeva i Budimpešte poslednjih godina izazvalo je usvajanje ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji predviđa značajno smanjenje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Ovo se nimalo nije svidelo Mađarskoj, zbog Zakarpatja, gde u značajnom broju žive etnički Mađari.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala