- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski sistem grad u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski: Rusija sprema veliku osvetu; Danska predala Ukrajini sve svoje "cezare"

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 341. Ukrajina planira da počne sa upotrebom nemačkih i američkih tenkova na proleće. Odsustvo reakcije Zapada na ukrajinsko granatiranje bolnica u Novoajdaru i Novoj Kahovki potvrđuje njegovu direktnu umešanost u sukob, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 30.01.2023
Snage "vagnera" krenule su u snažnu ofanzuvu na Artjomovska.
"Teške borbe se vode kod Bahmuta. Rusi napadaju sa severa i juga", pišu ukrajinski mediji.
20:37 30.01.2023
Danska premijerka Mete Frederiksen potvrdila je da je Kopenhagen predao 19 samohodnih artiljerijskih oruđa "cezar" Ukrajinu. Ona je to izjavila u ponedeljak u Odesi tokom zajedničkog brifinga sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Predajemo svih naših 19 sistema cezar“, rekla je ona tokom posete Odesi i dodala da će Danska podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno – oružjem, humanitarnom pomoći, obukom ukrajinske vojske“.
18:59 30.01.2023
Rusija sprema osvetu, ali ukrajinska vojska će je zaustaviti, izjavio je Vladimir Zelenski.
„Rusija zaista želi neku vrstu velike osvete, mislim da je već pokrenula. Mislim da ofanziva neće imati neki pozitivan rezultat. Verujem u našu vojsku. Mislim da ćemo ih (rusku vojsku) polako zaustavljati, razbijati i pripremati svoju veliku kontraofanzivu“, rekao je Zelenski.
17:41 30.01.2023
Ruska artiljerija pogodila je ukrajinsku vojnu bazu u gradu Očakovu, rekao je za Sputnjik izvor iz bliskog kruga komande Oružanih snaga Ukrajine.
„Noću je izvršen artiljerijski napad na bazu ukrajinske Ratne mornarice u gradu Očakovo, gde se nalazi jedna od jedinica 73. pomorskog centra za specijalne operacije. U napadu je uništena vitalna infrastruktura. Neprijatelj je izgubio tri vozila, eliminisano je 14 nacista, a sedam je povređeno“, rekao je on.
Među likvidiranima su britanski plaćenici koji su obučavali ukrajinske vojnike sabotažama u Crnom i Azovskom moru.
Da su u Očakovu odjeknule eksplozije, preneli su ukrajinski mediji rano jutros.
16:32 30.01.2023
Francuska i Australija dogovorile su zajedničku proizvodnju municije za isporuke u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane Florans Parli.
16:22 30.01.2023
Holandski borbeni avioni F-35 počeli su u ponedeljak svoje prve trenažne letove u Poljskoj u okviru misije NATO-a, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.
Prošle nedelje, holandski borbeni avioni F-35 stigli su u Poljsku da patroliraju nebom u okviru misije NATO-a.
16:20 30.01.2023
Eksplozije u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
13:34 30.01.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Nikolajev, gde bi trebalo da se sastane sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, piše portal „Strana.ua“, pozivajući se na izvor u kabinetu Zelenskog.
13:06 30.01.2023
Evropska unija ne smatra da isporuke zapadnih tenkova Ukrajini predstavljaju eskalaciju konflikta, već samo odgovor na eskalaciju od strane Rusije, izjavio je portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.
„Ovo nije eskalacija, ovo je odgovor na agresiju i eskalaciju Rusije koja traje skoro godinu dana“, rekao je on.
„Mi pružamo Ukrajini sredstva za zaštitu i nastavićemo ovu podršku koliko god bude potrebno“, istakao je Stano na konferenciji za medije.
12:53 30.01.2023
Protivvazdušni raketni sistem S-300V4 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska PVO oborila ukrajinski vojni helikopter Mi-8; zauzete nove borbene linije kod Ugljedara
11:00 30.01.2023
Poljska bi mogla predati Ukrajini svoje lovce F-16 samo u koordinaciji sa NATO-om, izjavio je premijer ove zemlje Mateuš Moravjecki.
„Kao što je to bilo pre nekoliko meseci u kontekstu ‘migova’, tako će i svako drugo vazduhoplovstvo realizovati i verovatno predavati u koordinaciji sa zemljama NATO-a. Ovde ćemo delovati u punoj koordinaciji“, rekao je Moravjecki, odgovarajući na pitanje da li je Poljska spremna da Ukrajini preda svoje lovce F-16.
10:58 30.01.2023
Dobrovoljci odreda Staljingrad pred odlazak u zonu specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane snabdevaće dobrovoljce oružjem, tehnikom, hranom i medicinskom pomoći
10:51 30.01.2023
U gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine dogodile su se eksplozije, javljaju lokalni mediji.
10:17 30.01.2023
Stoltenberg pozvao Južnu Koreju da pruži vojnu pomoć Ukrajini
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Južna Koreja treba da sledi primer Nemačke, Švedske i drugih zemalja, promeni stav i donese odluku o pružanju vojne pomoći Ukrajini radi podrške demokratiji i uspostavljanju stabilnog mira, prenela je agencija Jonhap.
On je u govoru na Institutu za perspektivna istraživanja „CHEY“ tokom posete Seulu zahvalio Južnoj Koreji za ekonomsku podršku Ukrajini, ali je takođe pozvao da pređe na razmatranje pitanja pružanja vojne pomoći.
07:53 30.01.2023
Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru i utvrdile su se u istočnom delu grada, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugljedara.
Prema njegovim rečima, u Artjomovsku se nastavljaju žestoke borbe.
„Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Grupa ‘Vagner’nastavlja da radi danonoćno. Negde se vode pozicione borbe, ali u glavnim oblastima vidimo, naravno, napredak“, istakao je Pušilin.
Oslobođenje sela Blagodatno u Artjomovskom okrugu DNR značajno će poboljšati pozicije ruskih jedinica i omogućiti da se preseče još jedan od puteva snabdevanja protivnika, istakao je Pušilin.
„Sada nam je važno da presečemo put Časov Jar-Artjomovsk. To je jedan od retkih preostalih puteva snabdevanja neprijateljske grupe. Ovde vidimo i određene uspehe u oslobađanju naselja Blagodatno, što će omogućiti da se značajno unaprede naše pozicije i preseče jedan od puteva snabdevanja u rejonu naselja Krasna Gora“, objasnio je on.
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin u nedelju je saopštio da su jedinice ove grupe preuzele kontrolu nad selom Blagodatno, koje se nalazi između Soledara i Artjomovska.
07:19 30.01.2023
Ukrajinske oružane snage će verovatno početi da koriste zapadne tenkove u borbenim dejstvima na proleće, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za kanadsku televiziju „Si-Bi-Si“.
Prema rečima ministra, ukrajinske snage nameravaju da od isporuka koje su obećale zapadne zemlje formiraju najmanje dva tenkovska bataljona koja će biti iskorišćena „za nastavak kontraofanzive“.
07:12 30.01.2023
Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Kod naselja Časov Jar primećeno je jačanje ukrajinskih pozicija. Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja“, rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala