- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska PVO oborila ukrajinski vojni helikopter Mi-8; zauzete nove borbene linije kod Ugljedara

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-300V4 u zoni specijalne vojne operacije
Protivvazdušni raketni sistem S-300V4 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Ruski PVO sistemi oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Novodarovka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Takođe su u prethodna 24 časa uništene dve bespilotne letelice u Luganskoj Narodnoj Republici i četiri rakete ispaljene iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „Uragan“ Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti. Osim toga, u Hersonskoj oblasti presretnute su dve protivradarske rakete američke proizvodnje „HARM“.
U kupjanskom pravcu artiljerija „Zapadne“ grupe ruskih snaga izvela je napad na ljudstvo i tehniku ukrajinskih jedinica u Harkovskoj oblasti. U borbama je ubijeno više od 35 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno oklopno borbeno vozilo i dva automobila.
U krasnolimanskom pravcu artiljerijskom vatrom jedinice grupe „Centar“ gađale su jedinice 95. desantno-jurišne brigade ukrajinskih trupa u Luganskoj Narodnoj Republici. U borbama je poginulo i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika i uništeno četiri borbena oklopna vozila i tri automobila.
U donjeckom pravcu, tokom aktivnih ofanzivnih dejstava grupe „Jug“, ubijeno je i ranjeno više od 70 ukrajinskih bojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, dva kamioneta, dva borbena vozila sistema „Grad“, haubica D-30 i jedan kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPKu-50.
U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu, jedinice grupe trupa „Istok“, nastavljajući uspešna ofanzivna dejstva, zauzele su povoljnije borbene linije i izvele napad na 1. tenkovsku brigadu Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i 102. brigadu teritorijalne odbrane kod Uspenovke u Zaporoškoj oblasti. U prethodna 24 časa ubijeno je i ranjeno do 25 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena oklopna vozila, haubica D-20, dve haubice D-30, kao i samohodna artiljerijska haubica „Gvozdika“.
U hersonskom pravcu je u prethodna 24 časa u okviru kontrabaterijske borbe uništena jedna samohodna artiljerijska haubica „Gvozdika“ i skladište sa artiljerijskom municijom.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 381 avion, 205 helikoptera, 2.982 bespilotne letelice, 402 protivvazdušna raketna sistema, 7.679 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 997 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.962 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 8.226 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Dobrovoljci odreda Staljingrad pred odlazak u zonu specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane snabdevaće dobrovoljce oružjem, tehnikom, hranom i medicinskom pomoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala