Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak "slomio zube" u Madridu: Zašto je Brisel odabrao da prvo u Španiji lobira za nezavisno Kosovo

© Flickr / steve_hZastava Španije
Zastava Španije - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Španija zajedno sa Kiprom slovi za najtvrđi orah među pet državama Evropske unije koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, i zbog njenog jakog uticaja normalno je da Evropska unija želi prvo nju da slomi.
Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom želje specijalnog izaslanika EU Miroslav Lajčak za dijalog Beograda i Prištine da ubedi pet država EU koje nisu priznale Kosovo da prihvate evropski plan za rešenje kosovskog pitanja, a gde je akcenat stavio na Španiju, iako se ta država već izjasnila po tom pitanju.
„Nije slučajno što se Španija našla prva pod udarom jer ona ima najtvrđi stav o tom pitanju. Španija se smatra za inspiratora ostalim državama i oni se rukovode stavom da ako bi slomili Španiju preostale četiri države bi bilo lakše ubediti,“ objašnjava Milivojević.

Španija nije slučajno odabrana

Prema njegovim rečima, Slovačka, Rumunija i Grčka dale su do znanja da ukoliko bi Srbija promenila stav da bi one sledile Srbiju.
„Ako bi Srbija, kako kažu pojedini na Zapadu, „prihvatila relanost“ to bi uradile i ove tri države i u tom smislu bi se otklonio problem koji EU ima i u NATO paktu vezano za mogućnost proboja Kosova prema EU i NATO. To i jeste suština pritiska na Španiju“, ističe naš sagovornik.
Milivojević ističe da kada je Kipar u pitanju smatra se da je njegov uticaj daleko manji nego uticaj Španije i da ako bi Kipar ostao usamljen u svom stavu da bi se on sam po sebi priklonio većini.
„Za sada nema naznaka da bi Španija mogla da promeni svoj stav, njihov stav je principijalan i tvrd iz prostog razloga što nema nikakve promene vezane za status Kosova. Nema promene stava Srbije ali nema promene ni u međunarodno-pravnom smislu, a to je ono što određuje španski stav,“ ističe naš sagovornik.

Srbija je ta koju prate

S druge strane, on dodaje da Španija može da menja stav samo ako to Srbija uradi i to u onom delu koji donosi evropski predlog a koji je stepenovan i koji u prvom stepenu ne bi bio izričit u priznavanju Kosova, već bi se ka tome išlo postepeno.
„Podsećam da u prvom stepenu evropskog plana za KiM nema priznanja, ali ako bi Srbija to prihvatila i Španija bi to uradila. I u tom smislu je Španija i podržala takozvani evropski predlog, ali pod uslovom da on zaživi. Ako on ne zaživi, i ako Srbija to ne prihvati, ni Španija ne bi menjala stav,“ konstatuje Milivojević.
Dakle, kaže on u zaključku, stav Srbije je ključan kada je u pitanju promena stava država koje nisu priznale Kosovo na čelu s Španijom.

Ne kriju da vrše pritisak

Inače, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je rekao da „ne postoji garancija da će na kraju dijaloga pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova promeniti svoj stav“, ali da ne krije da se na evropsku petorku vrši pritisak da to urade, uz ogradu da se „ne mogu donositi odluke umesto drugih zemalja".
Rode tvrdi da je u misiji lobiranja da se izdejstvuje priznavanje evropske kvinte angažovan i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, iako je to što je baš njemu dodeljen ovakav zadatak sporno po nekoliko osnova. Pre svega zato što je Brisel pokrovitelj „statusno neutralnih pregovora“, što je Lajčak kao izaslanik za dijalog direktno narušio ako se uključio u lobiranje za zaokruživanje nezavisnosti Kosova.
Ništa manje nije važno i to što u EU ne postoji konsenzus oko pitanja nezavisnosti Kosova, koje priznaje 22 od 27 država Unije.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SRBIJA
Lajčak razgovarao sa šefom španske diplomatije o dijalogu Beograda i Prištine
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
SRBIJA
Kurtijevi snovi - priželjkuje da Španija promeniti stav po pitanju Kosova
Pedro Sančez - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
Dačić sa Sančezom: Španija uvek uz Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala