Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijevi snovi - priželjkuje da Španija promeniti stav po pitanju Kosova

© AP Photo / Visar KryeziuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da očekuje da će Španija i španski premijer Pedro Sančez promeniti stav po pitanju priznavanja jer slučaj tzv. Kosova i Katalonije nisu isti.
Kurti je to izjavio u intervjuu za španski list el Pais, a odgovarajući na konstataciju novinara da Sančez tvrdi da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo.
Kurti je naveo i da su u SFRJ Kosovo i Metohija bili najsiromašniji i najeksploatisaniji deo zemlje, dok su Katalonija i Baskija najbogatije u Španiji.
Kako je ocenio, odnos SFRJ prema KiM bio kolonijalnog tipa, poput odnosa Francuske prema Alžiru.
Kurti je ocenio da ne postoji ništa što Madrid i Barselona ne mogu da reše dijalogom, jer je Španija demokratska zemlja, a da Priština i Beograd imaju problem jer je "Srbija država autokrata".
Na pitanje o napadu na dvojicu srpskih dečaka u selu Gotovuši kod Štrpca, kada je na njih dok su nosili badnjak iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, Kurti je rekao da je odmah osudio napad i da je dobro što je odgovorna osoba sada u rukama pravde.
Na konstataciju novinara da su predstavnici Srba napustili prištinske institucije i tzv. kosovsku policiju i da je bezbedonosna situacija na severu KiM sada ugrožena, Kurti je kazao da je Priština poslala policiju na sever KiM, ali da ne može da traži od policajaca koji su podneli ostavke i bacili svoje uniforme i značke da se sada vrate, jer njegovi postupci nisu bili ispravni.
Kurti je naveo da na Kosovu i Metohiji ima 130.000 Srba i da je trećina na severu KiM, te da je velika većina integrisana u sistem i priznaje prištinske institucije osim male ekstremistička manjine sa severa KiM.
Upitan koliko je spreman da popusti u pregovorima sa Beogradom Kurti je rekao da bi dogovor trebalo da bude postignut što je pre moguće.
„Mislim da nam je potreban dogovor što je pre moguće, jer nedostatak dogovora povećava tenzije. I to tera Rusiju da pokuša da proširi rat u Ukrajini na druge oblasti. Mislim da bi bilo veoma važno da EU postigne dogovor. Rat u Ukrajini je prvi u Evropi za vek i po u koji Balkan nije umešan", rekao je Kurti i dodao da je rat u Ukrajini „naravno” uticao na Kosovo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala