Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lov na Srbe sa KM tablicama: Šta mogu da urade albanske patrole za samo nekoliko minuta

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPlakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju
Plakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Vozači automobila koji su svoja vozila registrovali na Kosovsku Mitrovicu upravo su najtraženiji na severu Kosova. Svojevrsan lov na njih pripadnici tzv. policije Kosova nastavljaju danonoćno.
Od zadržavanja i zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju porodici Cuković iz Leposavića što se desilo u nedelju, Srbi se ne usuđuju da krenu put administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.
Prelazi su zvanično otvoreni za saobraćaj ali pripadnici policije građanima na izlasku ne govore ništa i redovno propuštaju vozila sa KM tablicama bez upozorenja vozačima da ih neće pustiti nazad kada se budu vraćali.
Baš tako su i porodicu Cuković iz Leposavića propustili kada su išli put Raške da bi im par sati kasnije zabranili da se svojoj kući vrate vozilom iako su u autu bila i maloletna deca.
Tokom nedelje, patrola saobraćajne policije koju su činili pripadnici albanske nacionalnosti, na ulazu u Kosovsku Mitrovicu, zaustavljali su vozila sa KM tablicama.
Obaveštavali su vozače da se sa svojim vozilima više ne smeju kretati. Ta zaustavljanja su kratko trajala jer čim su primetili da se građani okupljaju oni su otišli sa lokacije.
Jedan od vozača nam je potvrdio da ga je patrola zaustavila i da mu nisu tražili ni dokumenta ni polisu, niti su gledali kada je izdata nalepnica.
„Ništa mi nisu kontrolisali, zaustavili su me i samo su mi rekli na lošem srpskom da moje vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju i da će mi sledećeg puta oduzeti auto. Ja sam platio registraciju i svojim vozilom mogu da se krećem po celom svetu, a evo, na nekoliko stotina metara od kuće ne mogu da upravljam svojim vozilom“, rekao nam je on.
Samo nekoliko sati kasnije patrola je primećena i u mešovitom naselju „Tri solitera“ gde su vozačima govorili da će im automobili biti oduzimani ukoliko se ponovo budu vozili sa Kosovko-mitrovačkim tablicama.
Patrola je zaustavljala vozila i u naselju Brđani u blizini Hrama Svetog Dimitrija gde su na isti način opominjali vozače i pretili im oduzimanjem vozila.
Građani javljaju da je karakteristika ovih kontrola da se samo iznenada pojavi vozilo saobraćajne policije, parkira se na desetak do petnaest minuta, zaustave nekoliko vozila i odmah nestanu što građani vide samo kao sejanje straha.
„U blizini moje kuće su se zaustavili, gledao sam iz dvorišta kako su se okretali i samo čekali da prođe makar i jedno vozilo tek samo da zaplaše ljude. Čim su zaustavili dva vozila odmah su ušli u auto i otišli“, rekao nam je jedan od građana koji je sve to posmatrao.
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
SRBIJA
Blokada na Jarinju: Priština zabranila prolazak i vozilima sa KM tablicama registrovanim u novembru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala