Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Crvene linije Srbije za KiM niko neće preći - manevarski prostor je mali

© Sputnik / Lola Đorđević Kosovo je srce Srbije
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Dani koji su pred nama ne bi mogli da se u striktnom smislu nazovu presudnim za rešavanje pitanja KiM. Međutim, deluje kao da je došao momenat da se situacija pokrene sa mrtve tačke. Stvari se ubrzavaju i pritisak je sve veći. Srpskoj diplomatiji će, zbog toga, biti potrebna sve veća snalažljivost u uslovima suženog manevarskog prostora.
Ovako poslednja događanja u vezi sa pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije komentariše predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski.
Svoj stav da sadašnji trenutak ne bi u striktnom smislu mogao da se nazove presudnim obrazlaže stavom da presudni dani za Srbiju što se tiče budućnosti KiM traju već godinama.

Crvene linije – u Srbiji ih niko neće preći

„O svemu što se sada dešava možemo da izvlačimo zaključke na osnovu onoga što je rađeno i govoreno do sada. Činjenica je da je predsednik nekoliko puta rekao da postoje crvene linije preko kojih se neće ići – prijem Kosova u UN i priznanje nezavisnosti“, navodi Deđanski.
Naš sagovornik napominje da je očigledno da je francusko-nemački predlog modifikovan i da je za Vučića kao takav polazna osnova za otpočinjanje pregovora.
„Mislim da je predsednik na vladi to obrazložio i da je tražio podršku svih koalicionih partnera i stranačkih kolega, da zajednički izađu sa predlogom prema građanima, ali i kao što je najavljeno, i sa ostalim relevantnim političkim subjektima i, pretpostavljam, sa SPC i ostalim relevantnim faktorima srpskog društva“, smatra Deđanski.
Naš sagovornik je, kako kaže, ubeđen da će se Srbija kretati u okvirima svog ustava tako da problem bude rešen, a da se izbegnu reperkusije i dodatni problemi.
„Da li je to jednostavno? Nije. Imamo li puno manevarskog prostora? Kao što sam već rekao, nemamo. Ali na nama je da se borimo“, kategoričan je Deđanski.

Manevarski prostor sužen, ali i dalje postoji

Svakim novim pritiskom, svakim novim sastankom, srpski manevarski prostor se smanjuje, ali nije da ne postoji. On se pre svega sastoji u poštovanju međunarodnog prava – velike sile mogu da krše međunarodno pravo i da silom rešavaju stvari, mali narodi ne mogu jer, kada svetska kriza prođe, svi će se pozivati na potpisane sporazume i međunarodne ugovore.
„Naš manevarski prostor je u tome da prihvatamo da razgovaramo o svemu, da činimo i ustupke, kao što smo uvek i činili, sa određenim crvenim linijama kao što je ustav. Po ustavu ne postoji mogućnost da priznamo KiM i siguran sam da u Srbiji od relevantnih političkih činilaca niko to ne bi ni uradio, a za predsednika Vučića sam sto posto siguran“, zaključuje Deđanski.
Podsećamo, danas je održana sednica srpske vlade kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije. On je, kako je saopštila vladina pres služba, upoznao ministre sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o KiM i zatražio „punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti“.
Kako se u saopštenju navodi, dogovoreno je da predsednik Republike, Vlada Srbije i svi organi izvršne vlasti rade sinhronizovano i jedinstveno.
Na jedinstvo je pozvao i prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je naredne dane nazvao danima „od suštinskog značaja za vitalne nacionalne i državne interese Srbije, kada je potrebno političko i državno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije“.
Prethodnih dana, predsednik Vučić sastao se sa „velikom petorkom“ koju čine specijalni izaslanici SAD, Nemačke, Francuske, Italije i EU, a sastanak je nazvao jednim „veoma teškim, možda i najtežim razgovorom“.
Sednica Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SRBIJA
Vučić upoznao Vladu sa izazovima, tražio od njih punu posvećenost i snažniji rad
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SRBIJA
Dačić: Dani od suštinskog značaja za državne interese, dva strateška cilja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala