Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Dani od suštinskog značaja za državne interese, dva strateška cilja

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su ovo dani od suštinskog značaja za vitalne nacionalne i državne interese Srbije, kada je potrebno političko i državno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije te istakao kako je štetno da predsednik Vučić razmišlja o ostavci.
„Danas će biti sednica Vlade na kojoj će biti predsednik Vučić i to će biti neizostavna tema o kojoj će se pričati. Ono što je vidljivo je to da bez obzira da li postoje neke razlike između pojedinih zemalja ili međunarodnih organizacija, kada je reč o dijalogu i da su sada oni nastupili jedinstveno kao petorka i razgovarali sa predsednikom Srbije. Čuli ste i od njega da su mu izneli i neke tvrdnje vezano za to šta bi se desilo ukoliko se Srbija ne bi usaglasila sa ovim ponuđenim predlogom, a o tome će se više razgovarati i danas. Predsednik Vučić ima podršku državnog rukovodstva, Vlade Srbije i cele vladajuće koalicije“, rekao je Dačić i prokomentarisao kako je „apsolutno štetno da uopšte Vučić razmišlja o nekoj ostavci ili pomišlja na tako nešto“.

Dva strateška cilja Beograda

Dačić dodaje da postoje dva strateška cilja.
„Jedan su vitalni nacionalni državni interesi, u smislu teritorijalnog integriteta, a drugo pitanje je budućnost Srbije, odnosno izbegavanje štetnih posledica po ekonomski razvoj Srbije u slučaju restriktivnih mera. Kao i uvek situacija na ovu temu nije laka, imajući u vidu da su to zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova, gde bi verovatno svi oni imali cilj da se ovo pitanje što pre reši. Sigurno da to njihovo viđenje nije u skladu sa onim što bismo mi voleli. Pristup predsednika je bio potpuno ispravan, a to znači da mi učestvujemo u dijalogu, ne smemo da dozvolimo da Srbija bude unapred osuđena. Ja nisam učestvovao u tim razgovorima, pa ne mogu da govorim o tome. Iz reči predsednika ste čuli da ti razgovori nisu bili laki i rekao je da su ga oni suočili sa određenim izazovima šta bi bilo kada Srbija ne bi prihvatila taj plan“, rekao je ministar.
Dačić kaže da Beograd nikad nije raspravljao u kategoriji odbijanja.
„I predsednik je rekao da ima određene rezerve. Ja ne želim da ulazim u to, predsednik će se obratiti danas građanima Srbije. Na nama je da kažemo šta je ono sa čim se mi ne slažemo. Ali u dijalogu treba učestvovati i o planu treba razgovarati. Zato je zaista neprihvatljivo da se čuju neki napadi na predsednika. Postavlja se osnovno pitanje zbog čega? Šta je to Vučić uradio što se protivi nacionalnim i državnim interesima. To što mi učestvujem u dijalogu, naše je da političkim sredstvima probamo da dođemo do rešenja do nekog obostrano prihvatljivog rešenja za pitanje Kosova ili za ona pitanja koja bi nam ostavila drugačiji pogled na status, ali da radimo na normalizaciji naših odnosa“, istakao je Dačić.

ZSO ne može da bude nevladina organizacija

Ministar se dotakao i teme o formiranju Zajednice srpskih opština i Briselskog sporazuma.
„Ništa se nije desilo, niti je predsednik uradio nešto što je protivno državnim i nacionalnim interesima. Naprotiv, mislim da je uradio u korist naših državnih interesa. Mi smo pokazali dobru volju da razgovaramo, uz ukazivanje na ono što bi nama predstavljalo problem, odnosno ono što su naše crvene linije. Predsednik Vučić je nekoliko dana pre toga govorio da mi smatramo da je nemoguće da mi ponovo pregovaramo o Zajednici srpskih opština ili o Briselskom sporazumu. Suština Briselskog sporazuma jeste ZSO, ona nije predviđena da bude nevladina organizacija. Urađeno je nekoliko koraka sa određenim i veoma čestim menjanjem vlasti u Prištini i niko nikada nije hteo da radi na formiranju ZSO. Oni bi i sada gledali ako mogu da to izbegnu i da to bude nevladina organizacija, da pišu statut i tako dalje, pa su onda pričali da li to treba da bude u skladu sa njihovim zakonima“, kaže Dačić.
Ministar spoljnih poslova podvlači da su to međunarodne obaveze koje su preuzete.
„Potpisan je Briselski sporazum. Potpisala ga je Ketrin Ešton u ime EU i Hašim Tači. To je od samog početka bio pokušaj, čim su potpisali Briselski sporazum, da ga dezavuišu. Pokušavali su na razne načine, preko Ustavnog suda, pokušavali su dok nisu otvoreno rekli da nemaju nameru da formiraju ZSO. Mi insistiramo na hitnom formiranju ZSO, a to je i preduslov da se razgovara o nekom političkom planu ili predlogu o rešenju između Beograda i Prištine“, izjavio je Dačić.
On je prokomentarisao i stav SAD i ostalih zapadnih zemalja o priznavanju Kosova.
„Njihov stav je poznat. Oni su rekli da je kosovska nezavisnost nepovratna i to je za njih gubljenje vremena. Oni su rekli da nije važno koliko zemalja priznaje Kosovo kada SAD i neke druge zapadne zemlje to priznaju. Situacija je bila takva da smo mi bili prinuđeni da bi sprečavali te jednostrane akte prištinske administracije, a to je da se oni prijavljuju za članstvo u određenim međunarodnim organizacijama, pa smo mi morali da radimo na tome da imamo većinu u tim organizacijama. Pitanje oko kojeg se mi sporimo sa Prištinom je pitanje teritorijalnog integriteta i načina na koji neko može da proglasi nezavisnost kao nacionalna manjina u jednoj zemlji bez konsultacije sa zemljom od koje želi da se otcepi. Ako mi sada pogledamo i sagledamo da li smo bili u pravu to što smo radili, mislim da smo mnogo postigli. U ovakvim situacijama, ovo su dani od suštinskog značaja za vitalne državne i nacionalne interese. U takvim danima preko je potrebno da u državi postoji političko i državno jedinstvo. Svaki napadi na državno rukovodstvo, posebno na predsednika, koji je sada isturen u smislu pregovora i pritisaka, na neki način slabi našu poziciju i može da ide samo u korist naših neprijatelja“, dodaje Dačić.
Prema njegovim rečima, i predsednik Vučić sam je rekao da „nema predaje“ i da ćemo braniti Srbiju.
„Srbija mora da se brani mudrom i odlučnom politikom. Zato nam je potrebno političko i državno jedinstvo. Imamo i opozicione stranke koje bi podržale sve ono, pa čak bi i dodale nešto što niko nije ni napisao. Imate i drugi deo opozicije koji na svoj način ima negativnu ulogu, zato što podstiče ratne bubnjeve onda kada im vreme nije. Za juriš se u ratu javljaju najbolji, a u miru najgori. Najvažnija stvar je mudro i odlučno nastaviti dijalog, sa jasnim ciljem da mi želimo da budemo deo modernog sveta, želimo u Evropsku uniju, želimo ekonomski razvoj naše zemlje, želimo budućnost naše dece i da na najbolji način želimo da zaštitimo nacionalni i državni interes“, zaključio je Dačić gostujući na Hepi televiziji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SRBIJA
Predsednik Izvršnog odbora SNS: Vučić spreman da se povuče sa mesta predsednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala