- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li nas samo godine dele od „kvantne apokalipse“

CC0 / / Futuristička tehnologija
Futuristička tehnologija - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Takozvana kvantna apokalipsa koja podrazumeva da će kvantni računari postati toliko moćni da će postojeće metode šifriranja za sve – od lozinke na kompjuteru do bankovnog računa – postati neučinkovite, a stručnjaci upozoravaju da je reč samo o godinama.
Ovaj strah je stavljen u fokus ranije ove godine kada je akademski rad kineskih istraživača sugerisao da bi kvantni računar (nova tehnologija koju razvijaju Gugl i IBM, između ostalih) mogao da razbije enkripciju koja nas čuva na mreži.
Glavni službenik za iskustvo u kompaniji za sajber bezbednost „Sektigo“, Tim Kalan upozorio je da bi kvantni računari — koji već postoje, iako u relativno primitivnom stanju — mogli jednog dana „učiniti da šifrovanje koje danas koristimo više ne odgovara svrsi“, piše Dejli mejl.
Upozorenje dolazi ubrzo nakon što su istraživači sa Univerziteta u Čikagu otkrili da rade na kvantnom internetu koji se ne može hakovati.
Trenutno, računari koriste sistem koji se zove šifrovanje javnog ključa za zaštitu informacija. U ovom slučaju vaš uređaj — kao što je mobilni telefon — ima dva ključa, javni ključ i privatni ključ.
Uređaj koji pokušava da vas kontaktira koristi javni ključ vašeg uređaja za šifrovanje poruke, pretvarajući je u smešno dugačak broj, prenosi Sajens.
Ovo onda može da se otvori samo privatnim ključem vašeg uređaja, koji dešifruje poruku da bi otkrio original. Ovo je praktično ne mogu da hakuju tradicionalni računari, kojima bi bilo potrebno oko 300 triliona godina da razbiju kod, kaže Kalan.
Fleksibilnost novih mašina omogućava kvantnom računaru da kodira sva moguća rešenja za enkripciju, koja će se zatim poništiti da bi otkrila pravu kombinaciju.
„Evolucija kvantnih računara stvara značajnu pretnju bezbednosti podataka. Njihova ogromna procesorska moć je sposobna da razbije enkripciju velikom brzinom, ostavljajući važne podatke ranjivim, sve od detalja o bankovnom računu preko medicinske dokumentacije do državnih tajni. Ovaj scenario je toliko alarmantan da ga stručnjaci nazivaju ‘kvantnom apokalipsom‘“, upozorio je Kalan.
On dodaje da će kvantni računari biti milionima puta brži od klasičnih računara, zahvaljujući činjenici da koriste 'kubitove' koji mogu biti jedan, nula ili oboje u isto vreme.
Kalan upozorava da bi u ovom scenariju — koji stručnjaci za sajber bezbednost nazivaju i Dan K — svetske tajne postale ranjive za svakoga ko ima dovoljno moćan kvantni računar.
U vladinim krugovima već je izneta zabrinutost zbog toga, a Bajdenova administracija je prošle godine najavila planove za ažuriranje svoje bezbednosti radi zaštite od kvantnog napada.
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rusija stvara novi uređaj za kvantno računanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala