- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rusija stvara novi uređaj za kvantno računanje

CC0 / Pixabay/TheDigitalArtist / Kvantni kompjuter
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Novi uređaj koji čini osnovu kvantnog računarstva napravili su naučnici Severnokavkaskog državnog univerziteta. Prema njihovim rečima, sistem je efikasniji od konkurentskog i troši 40-60 odsto manje energije.
Rezultati su objavljeni u časopisu „Aplajd sajensiz“.
Prelazak na kvantno računarstvo, prema mišljenju stručnjaka, važan je korak u razvoju načina za uštedu energije, koji će optimizovati postojeće procese i pružiti nove mogućnosti.
Sprovođenje virtuelnih naučnih eksperimenata ili dizajniranje novih složenih materijala obećavaju opcije za korišćenje kvantnog računarstva koje su danas tražene, rekli su naučnici.
Specijalisti sa Severnokavkaskog federalnog univerziteta (NCFU) dizajnirali su novi uređaj za komparaciju brojeva za kvantno računanje, koji će, prema rečima kreatora, trošiti 40-60 odsto manje energije od konkurenata.

„Napravili smo kompletan matematički model uređaja za komparaciju brojeva, koji leži u osnovi najsloženijih operacija kvantnog računarstva. Modeliranje fizičkih parametara uređaja pokazalo je da je značajno ekonomičniji i efikasniji od modela poznatih danas.“

Simulacija je sprovedena korišćenjem softverskog paketa QCADesigner 2.0.3, koji, prema rečima naučnika, omogućava da se fizički procesi koji se dešavaju u kvantnom računarstvu opisuju sa visokom preciznošću.
U budućnosti, istraživački tim namerava da pripremi predloženi uređaj za fizičku implementaciju, kao i da razvije složenije uređaje neophodne za kvantno računarstvo.
Rad je izveden u okviru programa ruskog Ministarstva prosvete i nauke „Prioritet 2030“.
Quantum Computing - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici prave „bezgrešni“ kvantni računar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala