- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici prave „bezgrešni“ kvantni računar

CC0 / / Quantum Computing
Quantum Computing - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Kvantni računari su po pravilu mnogo podložniji smetnjama i stoga će verovatno zahtevati mehanizme za ispravljanje grešaka, jer će se u suprotnom greške nekontrolisano širiti u sistemu i informacije će biti izgubljene. Naučnici su sada pronašli način da greške preduprede.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kao i svi uređaji, kvantni računari su skloni greškama. Međutim, dok se taj problem lako rešava sa običnim računarima korišćenjem redundancije, kvantne mašine nisu mogle da koriste takvu funkciju.
Istraživački timovi sa Univerziteta u Insbruku, Univerziteta RVTH u Ahenu i Foršungscentrum Julih u Nemačkoj otkrili su način da zaštite računske operacije kvantnih računara od grešaka.
U običnim računarima, redundantni podaci koji se koriste u operacijama pomažu u izbegavanju grešaka. Međutim, zbog razlika u prirodi, kvantni računari samo prave kopije podataka sa kojima rade.
Istraživači su odlučili da distribuiraju logičke kvantne informacije u nekoliko kubita – analognih bitova za kvantne računare. Po prvi put u istoriji, istraživački timovi su primenili sistem koji pokreće operacije na dva logička kvantna bita umesto na jednom, čineći tako ove proračune otpornim na greške.
Pošto osnovni zakoni kvantne mehanike zabranjuju kopiranje kvantnih informacija, redundantnost se može postići distribucijom logičkih kvantnih informacija u zapleteno stanje nekoliko fizičkih sistema, na primer više pojedinačnih atoma.
Eksperiment je izveden na malom kvantnom računaru sa zamkom jona, koji je radio na samo 16 zarobljenih atoma, pri čemu je svaki kubit zauzimao sedam od njih. Međutim, istraživači veruju da se može primeniti na veće sisteme sa računarom koji je još uvek u stanju da uhvati greške koristeći sistem dva kvantna bita.
Naravno, takvo rešenje je koštalo računarske snage, ali i tada kvantni računari lako nadmašuju obične u komplikovanim i precizno zahtevnim operacijama.

„Implementacija otporna na greške zahteva više operacija nego operacije koje nisu tolerantne. Napor i složenost se povećavaju, ali je rezultujući kvalitet bolji“, rekao je Tomas Monc, vođa istraživačkih timova.

Sledeći korak naučnika je da prenesu tehnologiju na veću mašinu i testiraju je u komplikovanijim proračunima, piše međunarodni Sputnjik.
Kvantni kompjuter - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
SRBIJA
Srpski naučnik u Americi radi na najmoćnijem kvantnom računaru
Kvantna fizika  - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vremenski kristal: Guglov kvantni procesor stvorio novo agregatno stanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala