- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čavušoglu o projektu gasnog haba: Radimo na utvrđivanju potražnje evropskih zemalja

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica "Ruska" koja ulazi u sistem gasovoda za isporuke gasa za "Turski tok"
Kompresorska stanica Ruska koja ulazi u sistem gasovoda za isporuke gasa za Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Ankara i Moskva rade na projektu gasnog haba koji je predložila Rusija, preciziraju se pitanja koja se tiču potražnje evropskih zemalja, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
„Što se tiče projekta gasnog haba, koji je predložila Rusija, ministarstva dve zemlje rade na tome. Zapravo, ovaj predlog je usmeren na Evropu, a u vezi sa tim neophodna je potražnja evropskih država. Trenutno se radi na tome da se otkrije da li postoji ili ne postoji takva potražnja. Predstojeći gasni forum u Istanbulu biće značajan kad je ova tema u pitanju“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za štampu sa italijanskim kolegom u Ankari.
Prethodno je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmoz izjavio da je Turska razgovarala o projektu gasnog čvorišta sa 15 različitih zemalja i da je, generalno, stav bio pozitivan. On je takođe objavio da je Ankara počela rad na projektu gasnog čvorišta koji je predložila Moskva.
Oktobra prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
SVET
Kremlj: Putin i Erdogan razgovarali o prioritetnom značaju regionalnog gasnog haba
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SVET
Turski ministar: Gasni hab biće najverovatnije u Trakiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala