- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turski ministar: Gasni hab biće najverovatnije u Trakiji

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
Pratite nas
Gasni hab čiji je inicijator ruski predsednik Vladimir Putin, nalaziće se najverovatnije u evropskom delu Turske, na području Trakije, rekao je turski ministar energetike Fatih Donmez.
Donmez je u intervjuu za TV TRT Haber rekao da je to najbolja lokacija.
Prema rečima Donmeza, Turska je počela pregovore s mogućim isporučiocima gasa u okviru tog projekta i namerava da održi konferenciju u vezi s tim u periodu januar-februar.
Ministar smatra da bi u slučaju da ruski gas ne bude dovoljan u taj projekat gasnog haba mogao da bude uključen i gas iz Azerbejdžana, Iraka, zemalja Persijskog zaliva i Izraela, možda čak i Nigerije.
Podsetimo, Putin je tokom nedavnog sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

Počelo delimično plaćanje gasa u rubljama

Turski ministar je rekao i da je Ankara počela delimično da plaća ruski gas u rubljama.
„Bio je postignut dogovor o plaćanju gasa u rubljama. Delimično plaćanje u rubljama je počelo. Nameravamo da aktiviramo rad u tom pravcu.“
O tome ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope, gasovode "Severni tok", govorila je u svojoj autorskoj emisiji "Moj pogled na Rusiju" glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala