- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kremlj: Putin i Erdogan razgovarali o prioritetnom značaju regionalnog gasnog haba

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o formiranju regionalnog „gasnog haba“ u Turskoj, izgradnji nukelarne elektrane „Akuja“, kao i Ukrajini i destruktivnoj ulozi Zapada, koji pumpa Kijev oružjem, saopštila je pres služba Kremlja.
U saopštenju se dodaje da su razmotrena pitanja daljeg proširenja trgovinsko-ekonomskih veza, pre svega u oblasti energetike.
„Istaknut je prioritetni značaj realizacije strateški važnih zajedničkih projekata kao što je stvaranje regionalnog gasnog ‘haba’ u Turskoj i izgradnja nuklearne elektrane ‘Akuja’“, navodi se u saopštenju.

O pregovorima sa Ukrajinom

Putin je, pored toga, u razgovoru sa Erdoganom podvukao destruktivnu ulogu Zapada, koji pumpa oružjem Ukrajinu, a takođe daje operativne informacije i navodi ukrajinske snage pri gađanju ciljeva.

Kremlj ističe, da je u svetlu toga što je Erdogan izrazio spremnost da Turska posreduje u cilju političkog rešavanja ukrajinskog sukoba, Putin potvrdio turskom kolegi da je Rusija otvorena za dijalog o ukrajinskoj krizi, pod uslovom da Kijev ispuni poznate zahteve i uzme u obzir novu teritorijalnu realnost.

Ruski predsednik je prilikom razgovora o efikasnosti prehrambenih sporazuma potpisanih 22. jula 2022. godine u Istanbulu o izvozu ukrajinskog žita i odblokiravanju isporuka hrane i žita iz Rusije, istakao neophodnost dobronamernog pristupa, koji podrazumeva otklanjanje barikada za izvoz ruskih proizvoda.

O situaciji u Siriji

Ruski i turski lider osvrnuli su se i na sastanak ministara odbrane i rukovodioca obaveštajnih službi Rusije, Turske i Sirije koji je u decembru održan u Moskvi.
U razgovoru dva predsednika izražena je nada da će unapređenje kontakata u ovom trilateralnom formatu doprineti poboljšanju situacije u Siriji.
Kremlj dodaje da su dvojica lidera razmenili i čestitke povodom Nove godine i dogovorili se o nastavku kontakta na različitim nivoima.

Saopštenje kabineta turskog predsednika Erdogana

Kabinet turskog lidera saopštio je da je Erdogan razgovarao sa ruskim kolegom o situaciji u Ukrajini, sirijskoj krizi, bilateralnim odnosima i gasnom habu.
„Tokom razgovora bilo je reči o odnosima Turske i Rusije posebno u oblasti energetike, kao i regionalnim pitanjima“, saopštio je Erdoganov kabinet.

Razmotren projekat „gasnog haba“

Ističe se da su turski i ruski lider razmotrili projekat „gasnog haba“, Ankara se nada skorom završetku radova prema „mapi puta“.

„Predsednik Erdogan je tokom razgovora izjavio da je Ankara ojačala i nastavlja da jača infrastrukturu radi obrazovanja centra za prirodni gas u Turskoj i da turska strana teži da završi ‘mapu puta’ i preduzme konkretne korake za njenu realizaciju što je moguće pre“, saopštio je kabinet turskog lidera.

Erdogan se zalaže za „viziju pravednog rešenja ukrajinske krize“

Kabinet turskog predsednika još navodi da se Erdogan povodom situacije u Ukrajini izjasnio za „viziju pravednog rešenja krize“.

U saopštenju kabineta turskog lidera naglašava se da je predsednik Turske izjavio tokom razgovora sa ruskim kolegom da su pregovori na temu ukrajinske krize već ranije „dali pozitivne rezultate u okviru inicijativa o prehrambenom koridoru“, kao i zaštitnoj toni oko Zaporoške nuklearke, povratku zatvorenika.

Turski lider se takođe založio za prekid vatre.

Damask mora da preduzme konkretne korake

Naglašava se da su tema razgovora bili i rusko-ukrajinska tematika, kao i kriza u Siriji.
Pored toga, navodi se da je Erdogan tokom razgovora sa Putinom istakao da je potrebno da Damask preduzme političke korake radi postizanja rezultata u okviru krize u Siriji.
„Predsednik Erdogan je istakao da je neophodno da se preduzmu konkretni koraci u cilju eliminisanja terorističke organizacije PPK/PYD/YPG (Radnička partija Kurdistana, zabranjena u Turskoj) iz pograničnih oblasti sa Turskom, a posebno iz (pograničnih oblasti sa Sirijom) Tel Rifata i Manbidža i rekao da režim mora biti konstruktivan i treba da realizuje neke korake u političkom procesu radi ostvarenja konkretnih rezultata u Siriji“, navodi se u saopštenju.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan: Ukrajinska kriza uzdrmala globalne temelje
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala