- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nova „mačka u džaku“ ili konačno pravi kapitalac na Marakani?

© MICHAL CIZEKPiter Olajinka
Piter Olajinka - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Petostruki uzastopni šampion Srbije Crvena zvezda pohvalio se da je realizovao još jedan veliki posao potpisivanjem predugovora sa zvezdom Slavije iz Praga Piterom Olajinkom. Nigerijac je prema proceni uglednog specijalizovanog sajta „Transfermarkt.de“ procenjen šest miliona evra i može da pokriva više pozicija. Od levog krila do napadača.
Jasno je da je posao dobar kada stvari posmatrate iz ugla da Crvena zvezda nije morala da plati ništa na ime obeštećenja, jer Olajinki za šest meseci ističe ugovor sa češkim klubom.
Prema pravilima UEFA igrač je slobodan da pregovara s novim klubom i da potpiše ugovor kada se nađe u takvoj situaciji.
Još ako se tome doda je je Slavija odrešila kesu 2018. godine i platila Gentu čak 3,2 miliona evra u zamenu za potpis Pitera Olajinke, onda čitav posao koji su crveno-beli odradili u ovom zimskom prelaznom roku dobija na težini.
Ali... Uvek postoji to čuveno ali. Zvezda se na sav glas hvalila i kada je dovela prošlog leta Kalifu Kulibalija iz Nanta, takođe bez obeštećenja, pa se on nije proslavio jer je upisao samo četiri nastupa i postigao samo jedan gol. Da ne pričamo i da ne ulazimo uopšte u to kakav je taj gol uopšte bio. Ko se seća, zna o čemu se radi.
Često je Zvezda u prošlosti znala da promaši sa levim, desnim krilima i napadačima.
Aksel Bakajoko iz Intera takođe je bombastično najavljen i doveden u Ljutice Bogdana u poslednjim danima decembra 2020. godine, na inicijativu bivšeg trenera Dejana Stankovića, a razočarao je sve u kubu i armiju navijača.
Od ugovora na tri i po godine, završilo se tako što je u sezoni 2021/22. prosleđen na pozajmicu u Novi Pazar. Uz Kulibalija definitivno „mačka u džaku“.
Nešto blaža varijanta je dolazak Osmana Bukarija koji je „eksplodirao“ već na evropskoj premijeri kada je do kolena potučen nejaki Pjunik. Zvezdina „puma“ kako su ga krstili navijači zbog neverovatne brzine, tu kao da se zaustavila. Ukočila.
Umesto da iz utakmice u utakmicu ponudi više, usledila je stagnacija. Ispostaviće se da su brzina i eksplozivnost jedini segmenti u kojima dominira reprezentativac Gane. Ne krasi ga dribling, ulazak u sredinu, više je fokusiran na neumorno špartanje kraj desne aut linije.
Ali nije ovo priča o njemu, već o Piteru Olajinki, najavljenom kapitalcu koji bi na leto najkasnije trebalo da stigne na Marakanu.
Jer, Zvezda je u pomenuti predugovor navodno „udenula“ stavku da u slučaju prodaje Stefana Mitrovića, hitronogog Nišlije, može odmah da dovede Olajinku, pod uslovom da plati određeni (simbolična) iznos Slaviji iz Praga.
Treba uzeti u obzir da se brzonogi Mitrović koji je prošlog leta stigao iz Radničkog i pokazao kao pun pogodak, može da napusti klub jedino u slučaju „nepristojne ponude“.
A dok su mnogi sumnjali u golgeterske sposobnosti Kulibalija koji poslednjih šest meseci ugovora u Nantu nije previše igrao, i to se ispostavilo kao opravdana bojazan svih koji vole crveno-bele, iza Pitera Olajinke stoje ozbiljne brojke.
Dovoljno je napisati da je najbolji strelac u istoriji Slavije u evropski takmičenjima. Da je za ugledni klub iz Češke postigao 43 pogotka uz 23 asistencije u dosadašnjih 169 utakmica i da pomenute brojke može dodatno da „podeblja“ u nastavku sezone.
I dok je Zvezda uštedela na obeštećenju, jasno je da je morala da se isprsi sa platom koja koja je za srpski fudbal preozbiljna. Prema saznanjima do kojih je došao Mocart sport, licitira se sa cifrom od 800.000 evra po sezoni, plus brojni bonusi.
Na taj način je između ostalog šampion Srbije dobio trku sa turskim Fenerbahčeom, koji je bio spreman takođe da dogovori saradnju sa Olajinkom, ali su on i njegov agent Igor Lumburić kao narednu destinaciju izabrali Beograd. Dogovorena je saradnja do 2026. godine uz mogućnost produžetka na još godinu dana.
Zvezda, Delije i kompletna zvezdaška javnost ipak će, po svemu sudeći, morati da sačekaju kraj sezone kako bi se na delu uverili da li je u klub konačno ubo džekpot vredan Lige šampiona, potpisavši konačno kapitalca, za razliku od Bakajoka i Kulibalija koji su bili „mačke u džaku“.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SPORT
Zvezda ga jurila godinu dana, on završio u Subotici
Navijači Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
SPORT
Zvezda stigla do velikog pojačanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala