- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska proslavila Dan Republike: „Hod časti“ u Banjaluci, svečani defile u Istočnom Sarajevu /video/

© AP Photo / Radivoje PavicicObeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci
Obeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Republika Srpska nizom manifestacija proslavlja Dan Republike — 9. januar i 31 godinu postojanja. „Hod časti“ održan je u Banjaluci, a svečani defile prvi put je održan u Istočnom Sarajevu. Koncert Policijskog orkestra Srpske povodom Dana Republike uz vatromet takođe je održan u Istočnom Sarajevu.
Povodom praznika i slave Svetog Stefana, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Jefrem.
Izaslanik patrijarha srpskog, episkop Sava, preneo je vernicima u Hramu blagoslov patrijarha Porfirija i njegove molitve i želje za uspeh i napredak srpskog naroda i svih koji žive u Republici Srpskoj.

„Svedočeći veru u Gospoda ne možemo drugačije nego da živimo sa tom verom, a svedočeći veru znači živeti u miru i slozi. Kada čuvamo jedinstvo kao zenicu oka, najdragoceniji dar koji moramo očuvati, onda znamo da smo pravi i istinski hrišćani i svedoci vere Hristove“, rekao je episkop Sava.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da iz patrijarh Porfirije iz opravdanih razloga danas nije služio liturgiju u Banjaluci, kako je to ranije bilo najavljeno.
Liturgiji su prisustvovali srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Položeni venci na „Malom Zejtinliku“ u Sokocu

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju „Mali zejtinlik“ u Sokocu počelo je obeležavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.
Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, položeni su venci na spomen obeležje.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je u Sokocu, da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.
Istakao je da nekima smeta godina kada se to desilo, a to je pre oružanih sukoba.
Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Boško Tomić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske Siniša Karan i Savo Minić, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske.
Dačić je istakao da je Republika Srpska Ustavom zagarantovana i međunarodnim aktima i to nikakve veze nema sa pitanjem suvereniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSObeležavanje dana republike Srpske
Obeležavanje dana republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Obeležavanje dana republike Srpske
Dačić je naglasio da je došao da pošalje poruku mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bi se raspravljalo o bilo kakvim sukobima, kojih je, kako je rekao, nažalost bilo dosta u našoj istoriji.
''BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta'', rekao je Dačić.
Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenele ih na područje opštine Sokolac, gde je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Hod časti“ u Banjaluci

U „Hodu časti“ učestvovali su članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi udruženja amputiraca, boračka udruženja, pripadnici komunalne policije, gradske civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne spasilačke jedinice.
Noseći fotografije članova porodice koji su život dali za Srpsku, „Hod časti“ se kretao od Gradske uprave do Trga Krajina.
© AP Photo / Radivoje PavicicDefile povodom obeležavanja dana republike Srpske
Defile povodom obeležavanja dana republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Defile povodom obeležavanja dana republike Srpske
Na svečanom defileu u Istočnom Sarajevu učestvovalo je 2.500 pripadnika MUP-a i razvijena je velika zastava Republike Srpske.
Razvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
MULTIMEDIJA
Razvijena zastava Republike Srpske duga 527 metara /video/
Povicima "živela Srbija, Republika Srpska i srpski narod", predsednik Srpske Milorad Dodik završio je obraćanje učesnicima svečanog defilea, koji je ove godine prvi put organizovan van Banjaluke, u Istočnom Sarajevu i poručio da bez Republike Srpske nema slobode, ni razvoja, ni, kako je kazao, našeg opstanka na ovim prostorima.
Dodik je prisutne na početku obraćanja pozdravio s "Pomoz Bog junaci" i poručio: "Ovo je Republika Srpska, republika mira, okupljanja, republika slobode, koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi".
On je naglasio da je Republika Srpska država mira.
Na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu, upriličen je vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.
U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci izvedena je predstava „Želim da živim“ Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, Aleksandrinski teatar iz Sankt Peterburga.
Proslava Dana Republike Srpke obeležena je i u ostalim lokalnim zajednicama.
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda, navodi RTRS.
Svečani defile povodom Dana republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
REGION
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske /video/
Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
REGION
Dodik: Neka živi Srbija i Republika Srpska /video/
Devojčica na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
REGION
Proslava Dana Republike Srpske prvi put u Istočnom Sarajevu: Tračak nade da je suživot u BiH moguć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala