- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Proslava Dana Republike Srpske prvi put u Istočnom Sarajevu: Tračak nade da je suživot u BiH moguć

© Tanjug / Tanja ValičDevojčica na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.
Devojčica na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
Pratite nas
Niko na svetu pa ni Kristijan Šmit ne može da nekome nametne dan rođenja, pa tako ne može ni Srpskoj da zabrani da proslavi datum kada je nastala a to je 9. januara 1992. godine. Činjenica da je postignut kompromis sa Federacijom i da su u otkazani najavljeni protesti na taj dan u Sarajevu je tračak nade za suživot u BiH, kaže Anđelko Kozomara.
Republika Srpska ove godine svoj dan 9. januar obeležiće prvi put u Istočnom Sarajevu umesto u Banjaluci kao do sada, što je posebno izvelo iz takta takozvanog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, koji je dopisom organima RS istakao da je taj praznik odlukom Ustavnog suda BiH proglašen nelegalnim.

Otkazani protesti

Istovremeno, u Sarajevu su najavljene masovne demonstracije povodom održavanja Dana državnosti RS ali je prema rečima politikologa iz Banjaluke Anđelka Kozomore došlo do obrta posle razgovora Milorada Dodika sa ministrom policije Federacije, koji je rezultirao otkazivanjem najavljenih protesta.
„Ovo jeste jedan nesiguran, mali korak ali bi trebalo da bude prvi značajniji u odnosima između dva naroda da se prestane sa omalovažavanjem događaja koji su interesantni za drugi narod. Tako da se može napokon dogoditi da novi Savet Ministara čak i usvoji ono što BiH nema a to je zakon o praznicima i da se tu nađe mera i sredina koja bi odgovarala svim narodima,“ smatra Kozomara.
On podseća da dogovorom Milorada Dodika i „Osmorke“ nije dovođeno u pitanje obeležavanje Dana Republike Srpske.
„Ove godine je hajka na proslavu dana RS nešto veća nego inače zato što je odlučeno da se ona održi u Istočnom Sarajevu, dakle na rubu granice sa Federacijom, što je druga strana shvatila kao inat i neku vrstu prkosa Srba prema njima i zato su i hteli da protestuju,“ napominje Kozomora.

Šmit u RS nikoga ne zanima

S druge strane, kako kaže Kozomara, Republiku Srpsku ne zanima stav tzv. visokog predstavnika jer njegov izbor nije potvrđen u Ujedinjenim nacijama.
„Njegove dekrete i zabrane i njegovi stavovi u RS nikoga ne zanimaju tako da su oni potpuno bezvredni i to je samo ulagivanje federalnom Sarajevu da je kao nešto učinio time što je uputio dopis rukovodstvu RS da se 9. januar ne obeležava kao Dan Republike. To je jedinstven slučaj u svetu da neki sud, kako god se on zvao, određuje datum nečijeg rođenja. Republika Srpska je rođena 9. januara 1992. godine dopalo se to nekome ili ne, i nema razloga da se bilo ko u to meša jer niti to nekoga vređa, niti stvara bilo kakvu vrstu problema da bi digli toliku hajku, pretnje i uvrede na račun Srba i uopšte srpskog naroda,“ kaže Kozomara.
Inače, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predsedavao je prvom sednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske kada je usvojen i predlog programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike.
Portparol SNSD-a Radovan Kovačević s tim u vezi poručio da Republika Srpska, uprkos pretnjama i pritiscima, nikada neće odustati od svojih Ustavom zagarantovanih prava.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
REGION
Dodik: Slavićemo Dan Republike, ne zanima nas da li ga podržavaju turisti
Zastave Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
REGION
„Zelene beretke“ najavile protest na dan obeležavanja Dana Republike Srpske
RS - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2023
REGION
Centralne manifestacije u Banjaluci i Istočnom Sarajevu: Kako će Srpska proslaviti Dan Republike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala