- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Neka živi Srbija i Republika Srpska /video/

© FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJASvečana akademija povodom Dana Republike Srpske
Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Povodom Dana Republike u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci održana je svečana akademija.
"Republika 31. put slavi svoje postojanje, to je nesporno, bez obzira jer neki naši prijatelji to ne vole, ali se ne može zaustaviti. Pokazali smo za ovu 31 godinu da, u nekim našim borbama koje nam nisu bile na ruku, da su nam uzeli mnogo, ali nisu uzeli dušu", rekao je predsednik RS Milorad Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.
On je rekao da su u RS uvereni da će se dostići krajnji cilj slobode.
"Znam da neki ne žele RS, njima neću ništa da govorim, promeniti ih neću. Nema razloga da se stidimo naše istorije, našeg postojanja. Ja nisam čovek koji mrzi, nisam pakostan, ali se javi neki inat u mojoj duši, samo da vas nekad nerviram", poručio je Dodik.
On je zahvalio prijateljima iz Evrope, a posebno državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.
"Prirodno je da budemo zagledani u Srbiju, kao što su Hrvati iz BiH u Hrvatsku, pa i Bošnjaci u neke daleke istomišljenike koji nisu ovde stacionirani... Počinjemo da živimo na miran način. Neka svako ima svoju državu, neka se organizuje kako on misli da treba da živi. RS ima svoje granice i nikada u istoriji do sada srpski narod nije bio definisan kao što je to sada. A pitanje statusa? Videli smo kako to ide, borićemo se. Neka živi Srbija i Republika Srpska, jer bez tog dvojca života nema", istakao je Dodik.
„Nema naroda kojem sud određuje kada je stvorena neka država – Srpska je rođena 9. januara“, rekao je Dodik.
„Kada sam 1992. godine dizao ruku na odlukama prve Skupštine Republike Srpske, ni sanjao nisam da ću 31. godinu kasnije ovde govoriti. Dan kada smo sa ponosom doneli tešku i neizvesnu odluku o formiranju Republike Srpske, jer drugog izbora nismo imali. Bili smo jedinstveni bez obzira na političke partije, ideologije“, poručio je Dodik.
„Prihvatili su ulogu velikomučenika, i danas neki od njih su u svetskim kazamatima. Oni su u programu objedinili srpski narod, a ujedno i pobjegli od stradalničkog, jer Republika Srpska je pobeda“, naglasio je Dodik.
Dodik je poručio da Srbi nikada nisu prestali da se bore za slobodu.
„Da su Srbi hteli BiH te 1992. Srba bi ovde bilo tek u malim postocima kao što ih danas ima u FBiH“, rekao je Dodik.
Snaga Republike Srpske i Srbije je u volji naroda, rekao je on.
„Svet se promenio i ništa više nije isto. Ponosni smo na našu istoriju, i voleo bi da nas je više među živima. Jasenovac je živa rana našeg naroda“, rekao je Dodik.
Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda, rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, koja je održana u Banjaluci.

Cvijanovićeva: Verujem u Srpsku i slobodarsku ideju

„Verujem u Republiku Srpsku i slobodarsku ideju koja je u njenim temeljima“, poručila je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović na svom profilu.
„Verovala sam i verujem u Republiku Srpsku, jer ima ponosne i vredne ljude čija je ljubav prema Republici njen krvotok i najsnažniji imuni sistem. 9. januar je njihov dan i jednako pripada svim našim Krajišnicima, Posavcima i Sembercima, Romanijcima i Hercegovcima. 9. januar pripada narodu Republike Srpske“, napisala je Cvijanović.
Kaže da je tako i bilo, tako je danas, a tako će biti i doveka!
„Sa punim srcem i sa najlepšim željama, čestitam Dan Republike svim građanima Republike Srpske“, navela je Cvijanovićeva.
„Izuzetna je čast i radost biti ovde. Zajedno obeležavamo 31. godinu bitisanja Srpske“, poručio je Orlić.
Orlić je istakao da se Srpska branila i odbranila.
Republika Srpska postala je simbol slobode i opstanka srpskog naroda, izjavio je srpski glumac Vuk Kostić na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike.
Kostić je istakao da „poštovanje predaka koji su ugradili svoje živote u našu slobodu treba da pamtimo, a ne zlopamtimo“.
„Treba da razaznamo ko su nam prijatelji, a ko nam ne misli dobro. Danas čuvamo Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju, podižući štit na braniku pravoslavlja“, dodao je Kostić.
Akademiji su prisustvovali predsednik Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, episkop banjalučki Jefrem i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.
Prisustvovali su i predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, članovi Vlade Srbije, kao i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.
Devojčica na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
REGION
Proslava Dana Republike Srpske prvi put u Istočnom Sarajevu: Tračak nade da je suživot u BiH moguć
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala