- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Tornado grupe Vagner u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO: Ruska vojska oborila pet ukrajinskih aviona; Iz zarobljeništva se vratilo 50 ruskih vojnika

Pratite nas
U toku je 319. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. U ponoć je završeno „božićno primirje“ koje je ruska vojska jednostrano proglasila. Odmah nakon toga, odjeknule su snažne eksplozije u Kramatorsku i Konstantinovki. Kijev saopštava da mu se, navodno, nudi korejska opcija rešavanja ukrajisnke krize.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 08.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u tri regiona na istoku Ukrajine: Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.
18:53 08.01.2023
Zastava Rusije na zgradi Ministarstva odbrane - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane: Kijev spremio provokaciju velikih razmera za diskreditovanje ruske vojske
18:32 08.01.2023
DNR: Samlećemo stranu tehniku predatu Ukrajini
Sva tehnika predata u okviru nove vojne pomoći Ukrajini Oružane snage Rusije će „samleti“ na frontu, izjavio je za Sputnjik savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.
„Pre neki dan je objavljen obim nove vojne pomoći EU i SAD Ukrajini. Ona uključuje tenkove, oklopne transportere, raketne sisteme i još mnogo toga. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo svu tu pomoć samleti na frontu. Znamo da ratujemo i naučili smo za ovo vreme“, rekao je Gagin.
On je takođe izrazio nadu da će Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništiti transportne i železničke čvorove i raskrsnice, železničke pruge i jednostavno neće dozvoliti da se ova tehnika nađe na frontu.
18:26 08.01.2023
18:23 08.01.2023
Ukrajinske snage ispalile su u 19.55 deset raketa na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
Par sati ranije, ukrajinske trupe gađale su Kujbiševski okrug sa tri granate kalibra 155mm (kalibar koji koristi NATO), dok su naselje Aleksandrovka gađali sa šest granata kalibra 152mm.
17:37 08.01.2023
U jutrošnjem napadu ukrajinskih snaga na Starobeševsku termoelektranu poginule su dve žene, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
16:52 08.01.2023
Situacija na istoku Ukrajine je teška, ruske trupe napreduju u pojedinim oblastima Donjecke Narodne Republike, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
„U ofanzivi nije samo regularna vojska (Oružane snage Rusije), već i privatna. Tamo su koncentrisali znatne napore da bi došli do granica Donjecke oblasti... Sada je u Soledaru veoma teško“, rekla je Maljar, prenosi portal „Strana.ua“.
Ona je, takođe, istakla da najveći deo ukrajinske vojske sada čine neprofesionalni vojnici – mobilisani.
13:35 08.01.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su za dan pet aviona ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva;
- U području Nikolajpolja i Novog Donbasa oborena su dva ukrajinska Su-25;
- Oružane snage Rusije oborile su ukrajinski avion MiG-29 u DNR i Su-24 i Su-27 u Harkovskoj oblasti;
- Komanda združenih snaga Ruske Federacije izvela je operaciju odmazde za udar na Makejevku. U raketnom napadu na privremenu bazu ukrajinakih snaga koja se nalazila u studentskom domu №28 u Kramatorsku likvidirano je više od 600 neprijateljskih vojnika;
- Oružane snage Ukrajine nastavile su intenzivno granatiranje ruskih položaja i naselja tokom celog perioda prekida vatre koje je proglasila Rusija tokom Božića. Tokom primirja Oružane snage Ukrajine su koristile artiljeriju velikog kalibra u području Soledara, Avdejevske i Marine;
- Oružane snage Ukrajine ispalile su više od 160 granata velikog kalibra i 20 raketa na stambena naselja Donjecka tokom ruskog prekida vatre;
- Ruske oružane snage potisnule su ukrajinsku artiljeriju, koja je korišćena za gađanje naselja tokom prekida vatre;
- Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 50 ruskih vojnika.
- Ruske oružane snage uništile su više od 30 ukrajinskih vojnika u sektoru Kupjanska po okončanju primirja u noći 8. Januara. Uništene su dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe;
- Suprečen je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrši kontranapad na položaje ruskih trupa u pravcu Donjecka;
- Zaustavljena su dejstva diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Južnog Donjecka.
13:20 08.01.2023
Ukrajinske trupe granatirale su selo Aleksandrovka, predgrađe Donjecka, artiljerijom kalibra 155 milimetara, saoštile su vlasti DNR.
Tom prilikom jedna osoba je povređena.
11:56 08.01.2023
Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svetu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.
„Teritorija kontaminirana eksplozivom iznosi 250.000 kvadratnih kilometara“, rekao je on.
Površina minskih polja u Ukrajini veća je od celog Korejskog poluostrva - oko 221.000 kvadratnih kilometara,od Rumunije – 238.000 kvadratnih kilometara ili Velike Britanije – 244.000 kvadratnih kilometara.
11:38 08.01.2023
Zamenik šefa Komiteta Državne dume za odbranu Dmitrij Sablin, koji se nalazi u zoni specijalne vojne operacije, napisao je na svom telegram kanalu da su ukrajinske trupe greškom oborile svoj lovac MiG-29 u području Kurahova, DNR.
Kad se tačno to desilo, nije naveo.
11:34 08.01.2023
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski patrijarh: Uskoro će doći kraj raskolnicima i kijevskoj vlasti
09:57 08.01.2023
Ukrajinske trupe granatirale su rano ujutros selo Novi Svet u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštile su vlasti DNR. Pored toga, u 7.00 časova ukrajinske snage su ispalile taktičku raketu „Točka U“ na grad Zugres.
Kao rezultat ovih napada, oštećene su dve termoelektrane: Starobeševska u Novom Svetu i Zuevska u Zugresu.
09:50 08.01.2023
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov tvrdi da se Kijevu nudi rešenje po „korejskom scenariju“.
„Sada nam nude korejsku opciju, takozvana uslovna 38. paralela. Ovde su ovakvi, a tamo onakvi Ukrajinci... Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela”, rekao je Danilov ukrajinskoj televiziji.
Po njegovim rečima, na sastancima sa evropskim političarima, predstavnici Moskve, navodno, šalju „poruke da su spremni na ustupke, kako bi ustanovili status kvo koji danas postoji”.
09:06 08.01.2023
Italija priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, u toku su razgovori i sa Parizom o isporukama sistema PVO, zajedničke proizvodnje, saopštio je u intervjuu listu „Korijere dela sera“ italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.
„O šestom paketu se još uvek raspravlja i, kako je rečeno, neće biti slanja (oružja) pre nego što se iznese izveštaj u parlamentu. Razgovaramo sa Francuzima kako da unapredimo paket, u pogledu slanja sistema PVO, zajedničke proizvodnje Rima i Pariza“, rekao je ministar.
Upitan da prokomentariše pisanja da su SAD možda tražile od Italije da ubrza tempo isporuka oružja Ukrajini, Tajani je rekao: „Mi smo važan partner, ali nije bilo razgovora o oružju“.
Prema rečima italijanskog ministra, nema „dobrih, ohrabrujućih vesti“ u vezi sa izgledima za rešenje ukrajinske krize.
„Moramo da radimo na miru, ali svi signali koji stižu ne daju razloga za optimizam“, rekao je Tajani.
08:34 08.01.2023
Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin sigurno će biti ispunjeni, „pobedećemo sigurno“, rekao je novinarima prvi zamenik šefa administracije rukog predsednika Sergej Kirijenko.
On je govorio i o provokacijama Ukrajine tokom prekida vatre koji je objavila Rusija.
„Nažalost, po onom što sam video u Donbasu, prisutne su (provokacije Oružanih snaga Ukrajine), pokušale su bespilotne letelice da dolete u noći kada je božićna služba održavana u Sevastopolju, Hersonskoj oblasti i u Zaporoškoj oblasti. Nažalost danas za mnoge donosioce odluka sa druge strane, u duši nije ostalo ništa hrišćansko i pravoslavno. Neka im Bog sudi“, naglasio je Kirijenko.
08:22 08.01.2023
Prema preliminarnim onformacijama, uzrok eksplozije na gasovodu u LNR je diverzija, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije republike.
08:20 08.01.2023
Američki PRO sistem Patriot razmešten u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kadirov objašnjava: Američke milijarde slabo stižu do ukrajinskih rovova - to je šema za pranje novca
07:17 08.01.2023
Inženjeri preduzeća „Luganskgaz“ saopštili su da su popravili magistralni gasovod u gradu Lutugino, Luganska Narodna Republika (LNR), koji je juče bio u eksploziji oštećen.
Kako je saopštila pres-služba kompanije, „popravljeni deo magistralne mreže se puni gasom, nakon čega će zaposleni u kompaniji započeti fazno priključenje prethodno isključenih pretplatnika na sistem snabdevanja gasom“.
07:14 08.01.2023
Potpredsednik Socijaldemokratske partije, koja je vladajuća partija u Nemačkoj Lars Klingbajl rekao je da Nemačka neće jednostrano isporučivati tenkove „Leopard“ Oružanim snagama Ukrajine.
„Nijedna zemlja trenutno ne snabdeva (Kijev) tako teškim tenkovim kao što su „Leopard 1“ ili „Leopard 2“. Stoga je ispravno da Amerikanci, Francuzi, a takođe i mi kao savezna vlada, stalno razmišljamo o tome da li se tim možemo uključiti u ovom ratu“, rekao je Klingbeil.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala