Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kurti, decu ti nećemo oprostiti“: Protest u Štrpcu zbog napada na srpskog dečaka i mladiće /foto/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Štrpcu
Protest Srba u Štrpcu - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
U Štrpcu je održan veliki narodni protest povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša Stojanovića u Gotovuši, napada na srpskog mladića Stefana Tomića u Klokotu, kao i kontinuirane antisrpske represije.
Na protest su, pored građana Štrpca, pristigli i Srbi sa centralnog, ali i iz ostalih delova Kosova i Metohije. Protestu su prisustvovali i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Slavko Simić.
Okupilo se više hiljada Srba koji su nosili transparente na kojima je pisalo: „Kurti, decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko!“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“, „Evropo, za šta su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićNa protestu su i predstavnici Srpske liste.
Protest Srba u Štrpcu - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Na protestu su i predstavnici Srpske liste.
Tu su bili i natpisi: „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto!“, „Štrpce je srce Srbije!“, „Mi samo želimo mir“, „Sloboda za braću“, „Vučiću, čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“, „Od Gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce“, „Pomoravlje je uz braću iz Štrpca“, „I u dobru i u zlu Pomoravlje je tu“.
Na prilazu Štrpcu bilo je prisutno više patrola tzv. kosovske policije i Kfora.

„Vreme je da međunarodna zajednica urazumi Kurtija“

Okupljenima su se obratili predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i predsednik SL Goran Rakić.
Jevtić je izjavio da su se Srbi okupili na protestu, jer ih je muka naterala i poručio međunarodnoj zajednici da je vreme da, kako je kazao, urazumi Aljbina Kurtija.
„Stefan i Miloš su pokazali da su hrabri hrabri, jer nisu spustili glavu kad je na njih pucano. Ovaj broj ljudi pokazuje naše jedinstvo onima koju su želeli da nas proteraju. Umesto da tradicionalno proslavljamo Božić, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja na Stefana i Miloša. Zašto? Jer su Srbi“, istakao je Jevtić.
Jevtić je dodao da je rezultat politike u Prištini doveo do toga da pojedinci misle da mogu slobodno da pucaju u srpsku decu.
„Zato je ovde danas svaka srpska glava Stefan i Miloš. I upravo odavde sa ovog mesta šaljemo poruku, da nas neće uplašiti ni oterati oni koji pucaju i oni koji pokušavaju na različite načine da nas proteraju. Šaljemo poruku mira, da želimo da budemo svoj na svome. To je poruka koji šaljemo sa svakog protesta. Mir kao glavna poruka, jasno je ko želi suprotno tome“, kazao je Jevtić.

„Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša“

Goran Rakić je kazao da su na protestu u Štrpcu Srbe okupile junačke rane Stefana i Miloša.
„Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigra misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije slagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda. Naša borba mirnim i demokratskim putem je način da se borimo protiv Kurtija. Za to imamo podršku Aleksandra Vučića“, rekao je Rakić.
Rakić je dodao da su teška vremena kad se na vlasti u Prištini nalazi čovek koji je zaslepljen mržnjom.
„Čovek sa kojim se ne može pregovarati, i ako nismo podržali njegovu vladu, jer smo znali da će se njegova politika zasnivati na ugnjetavanju Srba. Lično sam sa svojim saradnicima, dok sam bio ministar ukazivao da mora da prestane sa maltretiranjem Srba, ali uzalud. Njegov cilj je stvaranje takvih uslova da Srbi napuste svoja ognjišta. Ali moja poruka je da se ne smemo predati“, istakao je Rakić, preneo je Kosovo onlajn.
Rakić je naveo Srbi sa Kosova borbu vode mirnim i demokratskim sredstvima.
„Naša sloga je najjače sredstvo da se odupremo diktatorskom režimu Aljbina Kurtija. Ako smo jedinstveni i složni pobedićemo. Za nas ne postoji izbor i to nam je olakšano. Mi moramo da ostanemo i opstanemo, kao što su naši preci ostali u mnogo težim uslovima. I za to imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića“, poručio je Rakić.
Na skupu je govorio i Stojan Marinković, direktor škole koju pohađa mali Stefan na koga su pucali na Badnji dan, koji je ranjenoj srpskoj deci poželeo brz oporavak. Marinković je naglasio da je zajednička želja svih okupljenih na protestu da srpska deca na KiM bezbrižno odrastaju.
„Šaljemo poruku da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, rekao je on.
Huanita Račičević, žena uhapšenog Srbina Dimitrija Račičevića, izjavila je da se svaki roditelj na Kosovu i Metohiji plaši za sigurnost svoje dece.
„Umesto osmeha, suza Stefanova, borba za život Stefana i Miloša. Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život“, upitala je ona, poručivši da Srbi ne smeju da odustanu od borbe za svoja prava.
Stefan (11) i Miloš (21) Stojanović ranjeni su u petak, kada je na njih, kako tvrdi Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Oni su u trenutku napada išli pored puta i nosili badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.
Tzv. kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu, koju je okvalifikovala kao „ubistvo u pokušaju“, a tužilaštvo je zatražilo jednomesečni pritvor.
Prema poslednjim informacijama, Stefan i Miloš su dobro i oporavljaju se.
Još jedan napad zabeležen je na Božić, u selu Klokot kod Gnjilana, kada je grupa Albanaca napala i pretukla Stefana Tomića (18) dok se vraćao sa Božićne liturgije.
Posle ranjavanja u Gotovuši Srbi iz okoline Štrpca blokirali su put ka Uroševcu i započeli proteste, a oni su prekinuti posle razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i obećanja policije da će ponovo postaviti kontrolne punktove.
Dečaci ranjeni u Štrpcu na Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Pucanj u srce Zapada: Za Božić raspet Hristos iznad Kosova i Metohije
Stefan Tomić koga je na Kosovu i Metohiji pretukla grupa Albanaca - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SRBIJA
Napadnut još jedan srpski mladić na Kosovu i Metohiji: Grupa Albanaca pretukla Stefana na Božić
Dalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SRBIJA
Napad na srpske dečake nije slučajan, osumnjičeni pucali i u Štrpcu i na Brezovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala